Viorel Marin, Președinte, Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB): Nivelul adevărat de trai al românului se va duce dramatic în jos

iun. 10, 2022 | Comunitatea CLCC

Problema prețului pâinii este „o marotă politică”, adică „nu are nicio legătură cu nivelul adevărat de trai al românului, care se va duce dramatic în jos, din cauza facturilor la energie și a costurilor pe toate segmentele de produs”. Acesta a fost avertismentul transmis de Viorel Marin, Președinte, Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), în cadrul reuniunii online a comunității CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), de la finalul lunii mai, dedicate statusului actual al industriei românești și perspectivelor viitorului.

Industria cerealelor, foarte competitivă la export

„În domeniul procesării cerealelor, avem o industrie în creștere, care va redeveni foarte competitivă la export, deoarece, la nivel tehnologic, o bună parte din industrie deja a atins un grad de modernizare suficient de înalt. Mai este de lucrat pe zona de automatizare, robotizare și digitalizare. Paradoxal însă, conform balanței de comerț exterior a României, sectorul de morărit și panificație apare cu un minus, având ca și cauză faptul că statistica României este nestructurată, globală și fără analize rafinate și faptul că România are o mare problemă la exportul către zonele cu predilecție, către exporturile românești, din cauza unor sisteme de bariere netarifare, care ne afectează capacitatea de a fi competitivi”, a explicat Viorel Marin, referindu-se la cum stau lucrurile, în domeniul său de activitate. Concluzia sa: „Este important să depunem eforturi deosebite pentru a asigura o reechilibrare a balanței de comerț exterior a României.”

Potrivit lui Marin, industria de morărit și panificație are peste 95% capital românesc, capitalul străin fiind nesemnificativ.

Exporturi semnificative de aluat refrigerat sau congelat

Președintele ANAMOB a mai vorbit și despre aluatul refrigerat sau congelat, „un produs al marketingului modern, al globalizării comerțului cu produse de panificație, pentru că este o tehnologie care permite conservarea produsului semifabricat pe perioade foarte lungi, pretabil pentru export, pe zona de consum rapid, iar România face exporturi semnificative pe acest produs de panificație, aducând valoare ridicată pentru acest sector, deși statistic nu este contorizat”.

Importanța lobby-ului politic

Alte concluzii ale exponentului ANAMOB: „Avem industrie la un nivel tehnologic destul de ridicat, dar mai sunt lucruri de îmbunătățit, în special, din punct de vedere al lobby-ului politic, care poate fi aplicat atât la nivel de relații bilaterale – negocierile directe ale României cu diverse țări potențial importatoare, cât și lobby la nivelul Comisiei Europene, care ar trebui să facă mai mult pentru eliminarea acestor bariere tarifare.

Înregistrarea întâlnirii MAI ARE ROMÂNIA INDUSTRIE?, poate fi urmărită integral AICI.

Dezbatere digitală marca CLCC Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Prin știință construim un viitor fără fum

Produsele din tutun încălzit sunt o gamă de produse relativ noi. Acestea au fost dezvoltate și evaluate pentru a reduce riscurile asociate fumatului și se adresează adulților care altfel ar continua să fumeze. Totuși, cea mai bună alegere rămâne renunțarea completă la țigări și nicotină.

Philip Morris International – prima companie din industria tutunului care a mizat pe știință și inovație

Tutunul nu este o descoperire recentă. Dimpotrivă. Doar modurile în care a fost utilizat de-a lungul timpului s-au schimbat. Dacă într-un trecut foarte îndepărtat fruzele de tutun erau întrebuințate în ritualuri religioase sau în scopuri terapeutice, abia după expedițiile lui Columb planta a început să fie folosită în pipe, trabucuri și tutun.

Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România: În continuare sunt creșteri de salarii în piață

Anul acesta, 2023, este un an special pe piața muncii, pentru că vine cu o continuare, o transformare postpandemică, cu provocări, probleme, greutăți, iar, în ceea ce privește recrutarea, vine cu un paradox: pe de-o parte există deficit de forță de muncă și pe de altă parte oamenii își pierd jobul, din cauza reducerilor de business, reducerilor de costuri etc. Este descrierea făcută pieței muncii de Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România.

In vino veritas – mituri despre vin

Când ești la început în lumea vinului vei afla tot felul de lucruri despre vin. Oare sunt adevărate toate informațiile care ajung la tine? Pivot Noir demontează o parte dintre cele mai des întâlnite mituri despre vin, care încă sunt crezute, chiar dacă s-au dovedit a fi neadevărate.