Sorina Faier, Managing Partner, Elite Searchers: Cel mai mare deficit de muncă este la muncitorii calificați și necalificați

mai 11, 2023 | Comunitatea CLCC

Deficitul de muncă este o problemă des dezbătută și începe de la nivelul inferior, unde avem cel mai mare deficit, și anume, de la muncitorii calificați și necalificați. Este avertismentul lansat de Sorina Faier, Managing Partner, Elite Searchers, în cadrul ultimei ediții a Dezbaterii Profesionale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, desfășurate online, pe 27 aprilie. Tema discuțiilor a fost ”Piața muncii, între deficit și înnoirea legislației”.

Muncitori din Asia

Ca soluție legată de deficitul muncitorilor calificați și necalificați, angajatorii aduc în companie muncitori din Asia.

”De asemenea, ducem o lipsă acută și de specialiști IT, contabili, ingineri pe lemn și mulți alții. Din cauza acestui deficit de muncă, au crescut și pretențiile salariale, condițiile mai bune de muncă, iar angajatorului nu îi rămâne decât să ridice ștacheta”, a mai explicat Sorina Faier.

Păstrarea în firmă a unui angajat vechi, mai avantajoasă

Potrivit acesteia, costurile cu angajarea unui alt salariat sunt mai mari decât cele cu mărirea unui salariat existent și, de aceea, este de preferat păstrarea în firmă a unui angajat vechi și îndeplinirea pretențiilor sale salariale.

”Mai nou, angajatorii vor începe să se ajute de inteligența artificială, care ușor-ușor o să ia locul mai multor job-uri, în special, a celor automatizate. Mulți se sperie de această inteligență artificială, considerând că poate face mai mult rău decât bine, dar cred că trebuie să o luăm ca atare, să ținem pasul cu ea, bineînțeles există niște reguli, niște legi, să le ținem într-o anumită limită, pentru a nu crea probleme extrem de mari. Inteligența artificială va substitui din acest deficit, iar oamenii care vor rămâne pentru joburi ar trebui să facă cursuri suplimentare și vor putea să se reprofileze”, a mai spus Faier.

***

Înregistrarea întâlnirii „Piața muncii, între deficit și înnoirea legislației”, poate fi urmărită integral, AICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

„Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative. Măsurile propuse vin la pachet cu schimbări radicale și creșteri de taxe care afectează întregul mediu de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Constantin Rudnițchi: Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim

„Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim. Din păcate, modul în care este construită noua lege fiscală arată un stat lipsit de mijloacele de a aduce venituri la buget, o agenție fiscală, mai precis, care a abandonat lupta cu evaziunea sau cu optimizarea agresivă și tratează toate companiile ca și cum ar evita plata taxelor și impozitelor”, apare scris într-un material RFI România, realizat de către Constantin Rudnițchi, jurnalist și director executiv CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile româneşti

Companiile româneşti s-au bucurat, anul trecut, de venituri şi profituri fără precedent iar pentru 2023 se previzionează, în continuare, creşterea profiturilor şi a profitabilităţii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arată o analiză realizată de o platformă de business intelligence.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA