Sorina Faier, Managing Partner, Elite Searchers: Cel mai mare deficit de muncă este la muncitorii calificați și necalificați

mai 11, 2023 | Comunitatea CLCC

Deficitul de muncă este o problemă des dezbătută și începe de la nivelul inferior, unde avem cel mai mare deficit, și anume, de la muncitorii calificați și necalificați. Este avertismentul lansat de Sorina Faier, Managing Partner, Elite Searchers, în cadrul ultimei ediții a Dezbaterii Profesionale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, desfășurate online, pe 27 aprilie. Tema discuțiilor a fost ”Piața muncii, între deficit și înnoirea legislației”.

Muncitori din Asia

Ca soluție legată de deficitul muncitorilor calificați și necalificați, angajatorii aduc în companie muncitori din Asia.

”De asemenea, ducem o lipsă acută și de specialiști IT, contabili, ingineri pe lemn și mulți alții. Din cauza acestui deficit de muncă, au crescut și pretențiile salariale, condițiile mai bune de muncă, iar angajatorului nu îi rămâne decât să ridice ștacheta”, a mai explicat Sorina Faier.

Păstrarea în firmă a unui angajat vechi, mai avantajoasă

Potrivit acesteia, costurile cu angajarea unui alt salariat sunt mai mari decât cele cu mărirea unui salariat existent și, de aceea, este de preferat păstrarea în firmă a unui angajat vechi și îndeplinirea pretențiilor sale salariale.

”Mai nou, angajatorii vor începe să se ajute de inteligența artificială, care ușor-ușor o să ia locul mai multor job-uri, în special, a celor automatizate. Mulți se sperie de această inteligență artificială, considerând că poate face mai mult rău decât bine, dar cred că trebuie să o luăm ca atare, să ținem pasul cu ea, bineînțeles există niște reguli, niște legi, să le ținem într-o anumită limită, pentru a nu crea probleme extrem de mari. Inteligența artificială va substitui din acest deficit, iar oamenii care vor rămâne pentru joburi ar trebui să facă cursuri suplimentare și vor putea să se reprofileze”, a mai spus Faier.

***

Înregistrarea întâlnirii „Piața muncii, între deficit și înnoirea legislației”, poate fi urmărită integral, AICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Prin știință construim un viitor fără fum

Produsele din tutun încălzit sunt o gamă de produse relativ noi. Acestea au fost dezvoltate și evaluate pentru a reduce riscurile asociate fumatului și se adresează adulților care altfel ar continua să fumeze. Totuși, cea mai bună alegere rămâne renunțarea completă la țigări și nicotină.

Philip Morris International – prima companie din industria tutunului care a mizat pe știință și inovație

Tutunul nu este o descoperire recentă. Dimpotrivă. Doar modurile în care a fost utilizat de-a lungul timpului s-au schimbat. Dacă într-un trecut foarte îndepărtat fruzele de tutun erau întrebuințate în ritualuri religioase sau în scopuri terapeutice, abia după expedițiile lui Columb planta a început să fie folosită în pipe, trabucuri și tutun.

Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România: În continuare sunt creșteri de salarii în piață

Anul acesta, 2023, este un an special pe piața muncii, pentru că vine cu o continuare, o transformare postpandemică, cu provocări, probleme, greutăți, iar, în ceea ce privește recrutarea, vine cu un paradox: pe de-o parte există deficit de forță de muncă și pe de altă parte oamenii își pierd jobul, din cauza reducerilor de business, reducerilor de costuri etc. Este descrierea făcută pieței muncii de Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România.

In vino veritas – mituri despre vin

Când ești la început în lumea vinului vei afla tot felul de lucruri despre vin. Oare sunt adevărate toate informațiile care ajung la tine? Pivot Noir demontează o parte dintre cele mai des întâlnite mituri despre vin, care încă sunt crezute, chiar dacă s-au dovedit a fi neadevărate.

Prețul pentru o sticlă de vin bun. Cât de mult contează?

S-a întâmplat să fii dezamăgit de un vin prestigios de 200 lei și din contră, altădată ai calificat ca excelent un vin anonim de 75 lei? Este prețul întotdeauna reflecția calității? Pivot Noir vine cu răspunsul și ne explică de ce unele vinuri sunt mai scumpe decât...