Sorin Orzac, Prim Vicepreședinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român, Vicepreședinte al Asociației Întreprinzătorilor din Maramureș, invitat special în cadrul întâlnirii Comunității CLCC din luna noiembrie, spune că în HoReCa lucrurile sunt, din nefericire, grave, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. „Interzicerea accesului clienților după ora 21 în restaurante a însemnat falimentul pentru mulți din aceasta industrie. Dacă nu se termină repede perioada Covid, lucru puțin probabil, HoReCa va da faliment cu totul. Fondurile alocate de Guvern pentru această industrie au fost bune pentru o perioadă de circa 3 luni. Problemele nu țin doar de lipsa personalului, ci și de costurile fixe lunare care depășesc de minim 10 ori încasările”, este de părere Sorin Orzac.
Conform celor declarate de acesta, criza de aprovizionare, în HoReCa, nu reprezintă o problemă stringentă pentru România, însă s-au identificat probleme cu transportul internațional, iar până la rezolvarea acestor sincope ne vom confrunta cu probleme legate de aprovizionarea pentru diferite mărfuri nealimentare, în principal.
De asemenea, o altă temă abordată de Sorin Orzac a fost lipsa unei bune comunicări a Comitetul Național de Situații de Urgență și Comitetele Teritoriale de Urgență cu structurile teritoriale: „Cei din Comitetul Național de Situații de Urgență nu mai țin cont de opiniile venite din partea Comitetelor Teritoriale de Urgență, iar lucrul acesta va avea o influență majoră asupra economiei țării și, implicit, pentru HoReCa”, a mai declarat specialistul.
Evenimentul a fost organizat de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării. Moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe George Bădescu – Director Executiv AMRCR, Feliciu Paraschiv – Vicepreședinte ANCMMR, Ion Lixandru – Coordonatorul Grupului de lucru privind Transportul și Logistica – Coaliția Pentru Dezvoltarea României, Sorin Orzac – Prim Vicepreședinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român, Director Executiv al Asociației Întreprinzătorilor Maramureș.
Înregistrarea webinarului, din 24 noiembrie, despre efectele cumpărăturilor din preajma Sărbătorilor de Iarnă asupra întregului lanț de aprovizionare, poate fi urmărită integral AICI.
CLCC reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.