Sorin Orzac: Anul 2024 a fost un an foarte greu, cifrele spun totul; guvernanții trebuie să ia măsuri

dec. 18, 2024 | Comunitatea CLCC

„Anul 2024 a fost un an greu, vă spun din cifrele pe care am reușit să le realizăm, cifre care spun totul. Depindem de guvernanți, nu depindem de noi. Fiecare dintre noi, atât cât știm și putem, facem totul, astfel încât companiile noastre să funcționeze cât mai bine și să virăm la stat impozitele aferente”, a declarat Sorin Orzac, proprietar al complexului de Restaurante North Exclusive și CEO al ziarului online eZiarultău.ro, în cadrul celei mai recente dezbateri profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu titlul „Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025”. 

„Nu avem niciun fel de problemă, însă dacă ei (guvernanții) vor face ce au făcut în ultimii ani, vom merge din ce în ce mai jos și ne vom trezi cu extremiști, care din păcate și-au făcut loc în toate țările din Europa din cauza problemelor economice.” 

Din păcate, politicienii nu înțeleg că o țară trebuie condusă foarte aproape de conducerea unei companii, a afirmat antreprenorul, completând: „Consider că lucrurile sunt foarte simple, ei trebuie să gândească și să găsească soluții, soluții care există de altfel și ar trebui aplicate la nivelul Guvernului României.” 

„Sper că vor înțelege că noi depindem de deciziile lor și că vor veni către noi, către antreprenori. Ei trebuie să ia măsurile necesare ca nouă să ne fie nu bine, foarte bine, pentru că dacă noi producem, automat au ce cheltui. Țara se poate dezvolta, poate fi o țară frumoasă, cu condiția ca acești conducători să ne ofere condițiile să ne putem dezvolta; de la cele mai mici la cele mai mari afaceri, depindem de deciziile lor. Dacă deciziile pe care le vor lua guvernanții noștri nu vor fi bune, vom avea o problemă de extremism și ne vom trezi că vom pleca din țară marea majoritate a antreprenorilor români.” 

Sorin Orzac a abordat și problema deficitului forței de muncă, făcând referire la beneficiarii de ajutor social: „Va trebui ca românul să învețe să muncească, pentru că noi plătim sute de mii de români care stau acasă. Din nefericire, oamenii care au rămas în România, o mare majoritate, sunt plătiți din banii pe care îi producem noi. Guvernanții trebuie să ia măsuri, astfel încât aceste persoane să lucreze, să producă, atât cât poate fiecare, atât cât a fost învățat, cât a reușit să acumuleze în timpul vieții, iar atunci s-ar putea ca România să revină pe cursul normal.”

Referitor la perspectiva anului 2025, Sorin Orzac și-a continuat discursul în aceeași notă, menționând rolul guvernanților: „Privind anul 2025, vreau să cred că politicienii se vor trezi, vor lua măsurile de austeritate absolut necesare la nivelul oricărei organizații guvernamentale.”  

„Vreau să cred că primarii din fiecare oraș vor reduce la nivelul orașului numărul de angajați ai primăriilor, deoarece sunt și mulți oameni care nu fac nimic, care sunt plătiți din banii pe care noi, contribuabili, reușim să-i virăm către bugetul local. Sunt convins că la nivelul țării sunt sute de orașe care nu sunt pe calea cea bună din cauza cheltuielilor pe care le-au cu personalul. Acești oameni trebuie să se trezească și să administreze mult mai bine banii pe care îi producem”. 

Din păcate, societatea este divizată, a mai declarat Sorin Orzac, explicând: „Pe de o parte, există antreprenorii, care și-au asumat și își asumă riscuri enorme, câteodată, și care au o viață bună, pentru că noi avem grijă ca profiturile firmelor noastre să fie cât se poate de mari, pentru a nu intra în deficit. A doua categorie o reprezintă cei care sunt angajați și care, din păcate, din salariile pe care le iau, inclusiv de la noi și de la alte companii sau instituții de stat, nu le ajung banii de la o lună la alta.” 

Marea problemă este că oricât am vrea să creștem salariile, ca să putem rămâne competitivi, la un moment dat trebuie să ne oprim. 

În continuarea afirmației, antreprenorul a completat: „Prețurile au explodat, astfel încât oamenii nu-și mai permit mai nimic și trăiesc de la o zi la alta, ceea ce nu face altceva decât să-i ducă la o frustrare, pe care trebuie să o înțelegem, e o realitate.” 

„Oamenii sunt frustrați, frustrați că nu le ajung banii, frustrați că nu-și mai permit ceea ce și-au permis acum 2-3 ani. Toate lucrurile astea duc către un pericol al extremismului și asta simt eu din piață, că valoarea banilor de azi este mult sub ce a fost cândva, chiar dacă ei sunt mai mulți”, a conluzionat Sorin Orzac. 

 

Înregistrarea întâlnirii „Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025”, AICI.

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

 

INFOGRAFICE

Evoluția indicatorilor reprezentativi ai dezvoltării României în ultimii 20 de ani

Evoluția indicatorilor reprezentativi ai dezvoltării României în ultimii 20 de ani

Odată cu setarea obiectivului aderării la Uniunea Europeană, dezvoltarea României s-a aliniat cadrului european, iar analiza indicatorilor reprezentativi subliniază această schimbare prin înregistrarea unui trend general ascendent în perioada 2003-2023. Următorul infografic prezintă evoluția indicatorilor reprezentativi ai României în ultimii 20 de ani, evidenţiind următoarele aspecte:

ARTICOLE RECENTE

Evoluția indicatorilor reprezentativi ai dezvoltării României în ultimii 20 de ani

Odată cu setarea obiectivului aderării la Uniunea Europeană, dezvoltarea României s-a aliniat cadrului european, iar analiza indicatorilor reprezentativi subliniază această schimbare prin înregistrarea unui trend general ascendent în perioada 2003-2023. Următorul infografic prezintă evoluția indicatorilor reprezentativi ai României în ultimii 20 de ani, evidenţiind următoarele aspecte:

Cum a evoluat piața muncii în 2024?

2024 a fost un an al prudenței pe piața muncii, în care angajatorii au postat aproape 300.000 de joburi noi, dar și în care candidații au fost foarte activi în a-și căuta un nou loc de muncă, în condițiile în care au fost înregistrate aproximativ 11 milioane de aplicări, potrivit datelor din cea de-a 9-a ediție a raportului anual Review & Trends realizat de eJobs România.

Au fost semnate trei noi contracte de investiţii în infrastructura de turism

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a semnat contractele de finanţare în cadrul Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism pentru proiecte în domeniul turismului depuse de Consiliul Judeţean Călăraşi, Primăria municipiului Reşiţa şi Primăria oraşului Borsec, informează ministerul de resort printr-un comunicat.

Cristina Chiriac (CONAF): Este important să ne gândim ce avem de făcut în 2025, astfel încât să nu intrăm într-o recesiune economică

„România trebuie să reducă cheltuielile publice, în special din zona celor neproductive pentru a evita o posibilă recesiune economică în 2025, să crească eficienţa colectării veniturilor fiscale şi să evite supraîncărcarea fiscală asupra mediului de afaceri”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în cadrul dezbaterii profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu titlul „Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025.”

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA