Sorin Minea: Industria alimentară din România se află în al doilea mare moment dramatic

Feb 25, 2022 | Evenimente

Industria alimentară din România se află în al doilea mare moment dramatic, iar până la ora actuală aceasta nu a primit niciun fel de ajutor, nici la începutul pandemiei, nici în mijlocul ei şi nici acum odată cu scumpirea energiei electrice şi a gazelor, susţine preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea.
“Industria alimentară din România nu a primit niciun fel de ajutor până la ora actuală, nici la începutul pandemiei, nici în mijlocul pandemiei, nici acum la scumpirea energiei electrice şi a gazelor. Materiile prime există, dar o parte dintre ele sunt deficitare în România şi din păcate legislaţia apărută în ultimul timp este destul de ambiguă, fiind departe de a aduce înlesniri industriei alimentare. (…) Se vorbeşte tot timpul de deficit fără să spunem chestia reală: avem deficit pentru că nu avem materii prime. Dacă nu avem materii prime toţi vom fi obligaţi să cumpărăm din afară. Industria alimentară este din punctul meu de vedere, şi eu sunt pe piaţă de 31 de ani, în al doilea mare moment dramatic. A mai fost odată când inflaţia a depăşit sută la sută două luni de zile, dacă nu mă înşel. Nu ştim ce vom face mâine, nu ştim ce vom face cu salariile. Mărirea salariilor şi a pensiilor este o idee genială, dar care este inflaţionistă. Noi am aşteptat altceva şi aşteptăm în continuare”, a declarat, Sorin Minea la webinarul “Industria alimentară, între creşterea costurilor şi presiunea importurilor”.
În opinia sa, reducerea TVA la alimente ar avea un singur rol, respectiv acela de a ieftini produsele pentru consumatorul final, însă industriei nu i-ar aduce niciun beneficiu, “doar ar da posibilitatea cumpărătorului final să cumpere mai ieftin”.
Pe de altă parte, Minea consideră că neimpozitarea unei sume egale cu cea a salariului minim ar putea fi o măsură care ar avantaja industria.
“Din punctul meu de vedere pe noi ne-ar putea avantaja un singur lucru, dacă se vorbeşte de neimpozitarea unei sume egale cu cea a salariului minim. În felul acesta oamenii vor câştiga mai mult şi vor putea să cumpere mai mult, deoarece consumul este foarte scăzut şi, din păcate, este foarte scăzut la alimente de bază: carne, produse din carne, lapte, preparate din lapte. Şi nici nu se prevede vreo îmbunătăţire, practic suntem într-o situaţie rea”, a adăugat el.
Şeful Romalimanta s-a declarat dezamăgit de faptul că orice legislaţie făcută în România se aplică numai procesatorilor români, iar acest lucru aduce o majorare a costurilor şi un avantaj doar pentru companiile din UE.
“Tot ceea ce ni se aplică nouă, nu se aplică şi celor din comunitatea europeană, care vor avea avantaje. Dacă nu facem o chestie coerentă, riscăm să dispărem de la raft şi nu pentru că are cineva ceva cu noi ci pentru că nu vom mai fi competitivi. Există o tendinţă din ce în ce mai pronunţată de pseudo-patriotism agricol-industrial şi încercăm să armonizăm legislaţia cu tot felul de lucruri care nouă ni se par patriotice şi normale, dar care de fapt creează dezavantaje. Vă dau un exemplu. Nu pot fi accesate fonduri decât dacă materia primă este 70% produsă în România. Cu regret vă spun că eu nu am, carnea nu are 70% materie primă din România, berea nu are, uleiul nu are, zahărul nu are 70%. Deci noi nu producem în România. În acelaşi timp, Comisia Europeană ne permite să venim cu lucruri deasupra legislaţiei europene, este o chestie admisă, dar care se aplică numai pe teritoriul României. Deci toate aceste mici chiţibuşuri cu tentă patriotică se vor aplica pentru producătorii români. (…) Problema este că producătorul este dezavantajat în punctul cel mai periculos: în costuri. Dacă în România preţurile de pornire sunt mai mari decât în restul ţărilor din UE, noi vom fi pe piaţă cu costuri mai mari şi nu va mira pe nimeni că locul va fi luat. Din păcate, costurile noastre sunt mari, impozitarea salarială în România este dramatică, iar consumatorii îşi vor pierde puterea de cumpărare şi se vor duce către produsele ieftine”, a explicat preşedintele Romalimenta.
În opinia sa, industria românească nu se simte “foarte protejată”, deşi este cea care “produce bine de 30 de ani”, şi are investiţii foarte mari pe care nu le poate acoperi.
În ceea ce priveşte impactul facturilor la energie şi gaze în preţul alimentelor, Minea a subliniat că cei mai mulţi din industrie se află sub incidenţa contractelor pe care le-au avut încheiate cu furnizorii şi care vor dura până în luna aprilie, când este de aşteptat să vină “marea surpriză”.
“Consumul de energie şi gaze nu reprezintă un impact major în preţ – poate doar în industria de panificaţie este mare – salariile însă au un impact mai puternic. De asemenea, în retail există un impact mai mare decât în industria alimentară. Dacă mâine se scumpesc gazele de 10 ori asta va fi o problemă foarte mare. Cât se duce în preţ? Este imposibil să vă spun, pentru că vine şi preţul dinainte cu materia primă, vine şi transportul şi supermarketul cu costurile sale, iar consumatorul le va suporta pe toate. Nu ştiu ce se va întâmpla”, a transmis el.
În acest context, preşedintele Romalimenta a afirmat că este imposibil să faci o creştere bruscă a preţurilor pe piaţă, deşi în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora carnea şi produsele din carne s-au scumpit şi cu 30%, informaţii catalogate de acesta drept o “nebunie”.
“Am auzit de scumpiri cu 15 – 30% la carne. Nu ştiu cine a scos nebunia asta. Noi dacă am dori o creştere a preţurilor este foarte greu de obţinut, va dura cel puţin o lună şi jumătate. Este imposibil să faci o creştere bruscă a preţurilor pe piaţă”, a menţionat el.
Şi în ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la alimentele de bază, Minea consideră că este o măsură susţinută de cineva care nu ştie cum funcţionează piaţa. “Este o intenţie minunată spusă de cineva care habar nu are cum funcţionează piaţa”, a mai spus şeful Federaţiei din industria aleimentară.
Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării a organizat pe 23 februarie o dezbatere interactivă despre creşterea preţurilor, presiunea importurilor şi impactul acestora asupra industriei alimentare din România. AGERPRES

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Julia Leferman: Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanție-Returnare rămâne deschis și după 28 februarie, dar intervin riscuri de sancțiuni pentru operatori

Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) rămâne deschis, dar intervine riscul de sancţiune pentru operatorii economici care nu s-au înregistrat până la această dată, potrivit legislaţiei, a afirmat Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC cu tema “Sistemul de garanție – returnare, bilanț de etapă”.

CELF-NNDKP: o nouă comunitate profesională în ecosistemul Oameni şi Companii

Prima comunitate profesională lansată de Oameni și Companii-OSC în 2023 este CELF, o comunitate care se adresează specialiștilor din departamentele juridice și financiare ale companiilor, dar și persoanelor cu funcții de top management și antreprenorilor, dezvoltată în parteneriat cu Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP.

Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: Programele noastre sunt de o importanță vitală pentru zona IMM-urilor!

Fondul Român de Contragarantare are două produse financiare în sprijinul IMM-urilor: unul care a început să funcționeze anul trecut, în cadrul programului IMM Invest și care se numește IMM Garant, unde instituția garantează în contul și numele statului accesul la finanțare al IMM-urilor din zona construcțiilor, și IMM Innovation, unde garantează accesul la finanțare pentru IMM-urile care trebuie să se situeze în zona cercetării, inovării și digitalizării.

Vasile Asandei, ADR NE: Nu banii sunt problema, ci felul în care reușim să ajungem la ei si să-i transformăm proiecte cu impact

“În exercițiul financiar 2021-2027 există o schimbare majoră în ceea ce privește finanțarea prin Programul Regional și anume descentralizarea acestui program, faptul că sunt 8 Programe Regionale gestionate de fiecare ADR în calitate de autoritate de management, însă sunt câteva lucruri importante cum ar fi obligația de a aloca o parte importantă de resurse către câteva domenii cheie: domeniul cercetare, inovare, competivitate digitală, specializare inteligentă către care trebuie să mergă cel puțin 25%  din resurse; zona de mediu – eficiența energetică, reducerea consumului de energie, reducerea amprentei de carbon către care trebuie să mergă peste 30% din resurse”.