Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

iun. 21, 2024 | Comunitatea CLCC

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, în cadrul celei mai recente dezbaterii profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), intitulată „Contrabanda, dușmanul ignorat al pieșei libere și al bugetului”. 

„În momentul în care intră un produs pe teritoriul României, care nu este importat de titularul respectiv de marcă și vine dintr-un alt lot, în alte condiții, fără a avea toate informațiile ca și etichetare în limba română, toate aceste lucruri creează neîncredere și ne poate afecta securitatea și sănătatea”, completează președintele InfoCons.  

Sorin Mierlea afirmă că acest fenonem poate fi combătut: „Trebuie găsită acea formulă aproape ideală de a educa consumatorul, de a educa agentul economic să înțeleagă ce înseamnă comercializarea unui produs provenit din zona de contrabandă, iar autoritatea publică să-și facă treaba și să facă controale mai clare, mai active și, nu în ultimul rând, să le facă publice. De asemenea, pentru produsele provenite din contrabandă, trebuie realizate analize în laboratoare acreditate, pentru a identifica periculozitatea lor.” 

Bonul fiscal – prima măsură de protecție a consumatorului  

Președintele InfoCons subliniază importanța bonului fiscal, pe care-l identifică ca fiind prima măsură de protecție a consumatorului: „Având dovada justificativă ce am cumpărat, de unde am cumpărat, când am cumpărat, în momentul în care produsul este susceptibil de a fi neconform, putem face o reclamație clară. 

Din păcate, în momentul în care mergi într-un magazin avizat și autorizat, mergi într-o piață sau într-un sistem de comerț care presupune încredere că este sub auspiciile legii, iar acolo găsești astfel de produse, tu, ca cetățean și consumator, aproape nu mai poți să faci nimic altceva decât să soliciți acel document fiscal.” 

În continuare, Sorin Mierlea a vorbit despre sistemele actuale, care funcționează în serviciul consumatorului: „La nivelul Uniunii Europene, fostul sistem RAPEX, actualul Safety Gate, a început să listeze produse contrafăcute care sunt cu incidență directă asupra sănătății sau integrității corporale a cetățeanului, ar putea să existe și această zonă și secțiune pentru produsele din contrabandă, care pot fi identificate ca produse neconforme asupra cetățeanului. 

„Dacă ne uităm în sistemul de alert al Uniunii Europene, bijuteriile provenite din contrabandă sunt foarte periculoase din cauza metalelor care, prin amalgamul utilizat, nu respectă normativele Uniunii Europene minimale de securitate și siguranță.” 

Reprezentantul consumatorilor a vorbit și despre aplicația europeană InfoCons, unde pot fi găsite, în timp real, toate alertele de produse neconforme. Aplicația este tradusă în 33 de limbi, astfel, oriunde te-ai afla ai informații despre toate aceste produse din perspectiva periculozității imediate asupra integrității sau sănătății cetățeanului. 

Sorin Mierlea a menționat și importanța educației consumatorului, precizând: „Pe ultimele evaluări ale Uniunii Europene, pe segmentul de produse contrafăcute, realizate sub auspiciile autorității europene de proprietate intelectuală EUIPO, peste 70% dintre tineri nu văd ca fiind ceva periculos să cumpere un produs contrafăcut. Acest lucru ține în primul rând de educație, de implicare, de atitudine, iar după aceea, în momentul în care discutăm despre aplicarea și respectarea legii, ține până la urmă de un bun simț al cetățeniei europene. Cred că principalul drept pe care îl putem avea în acest tip de exercitare ar fi să luăm atitudine, să facem o sesizare, să cerem bonul fiscal.” 

 „Contrabanda nu înseamnă doar contrabanda de țigări, nu înseamnă doar contrabanda de carburanți, ci poate să însemne foarte mult din punct de vedere al stării de sănătate, al încrederii populației în mecanismele sociale și, nu în ultimul rând, al înțelegerii și conștientizării lucrătorilor din cadrul autorităților publice, că atributul respectării legii nu este facultativ, ci este pentru sănătatea socială și individuală fiecăruia dintre noi”, concluzionează Sorin Mierlea. 

 

Înregistrarea întâlnirii Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului, AICI .

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA