Sectorul construcțiilor este unul important, generator de creștere economică și care ajută toate celelalte sectoare într-o desfășurare normală de activitate. Dar are și el, la rându-i nevoie de ajutor, transpus într-o legislație adaptabilă nevoilor constructorilor, care să confere predictibilitate. În plus, are nevoie de o forță de muncă bine pregătită, de un plan de investiții pe minim 4-5 ani de zile și de atragerea de fonduri, cea mai ieftină formă de finanțare. Sunt ideile principale ale discursului susținut de Răzvan Niculescu Aron, Vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), în cadrul webinarului Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), desfășurat online, pe 4 martie, având ca temă: ”Impactul proiectelor de construcții asupra dezvoltării economice”.
Tabloul construcțiilor în România
În România, potrivit reprezentantului FPSC, activează între 75.000 și 78.000 de firme de construcții: ”Aproximativ 35 de companii au peste 50 de milioane cifra de afaceri și peste 250 de angajați. Există o pondere semnificativă, de circa 68.000 de microîntreprinderi, ceea ce înseamnă circa 2 milioane cifra de afaceri anuală și undeva până în 10 angajați. Există firmele mari, aceste locomotive ale sectorului, dar care se bazează foarte mult pe aceste companii mici, care sunt responsabile și de viteza cu care se schimbă tehnologiile și de partea de lucrări speciale, sub umbrelele companiilor mari, care dau trendul în construcții. Chiar companiile străine, care activează în România, se laudă, în momentul de față, pe piețele europene, cu rezultatele pe care le au în România.”
”Pentru a vă face o idee despre cele 68.000 de IMM-uri, primele 10 firme mari au doar 6% cifra de afaceri din sectorul construcțiilor. Asta înseamnă că este o pondere destul de echilibrată”, a mai arătat Răzvan Niculescu Aron.
Webinar marca CLCC
Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat situația construcțiilor, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, provocările acestei perioade, soluțiile și tehnologiile folosite pentru a răspunde nevoilor clienților, dar și impactul acestui sector asupra dezvoltării economice.
Evenimentul a fost organizat de CLCC (for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică), în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.