Raul Pop, Expert legislația mediului: Cea mai mare vulnerabilitate a Sistemul de Garanție-Returnare este ingerința politică

apr. 19, 2022 | Evenimente

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), așa cum a explicat Raul Pop, Expert legislația mediului, în cadrul întâlnirii CLCC din luna martie, ce a avut ca temă principală de discuție Managementul deșeurilor,  este o modalitate prin care diferitele părți angrenate în lanțul producător-consumator-reciclator organizează un sistem de returnare voluntară a ambalajelor, fie că sunt de unică folosință, fie că sunt reutilizabile, prin folosirea unui stimulent financiar (garanție).

„Sistemul de Garanție–Returnare este un sistem extrem de ambițios și complex, este unicul proiect cu privire la deșeuri care se află pe linie dreaptă. Tot cu privire la gestionarea deșeurilor, mai este și un capitol din Planul de Redresare și Reziliență (PNRR), dar care, momentan, nu este foarte bine clarificat”, a precizat Raul Pop, expert legislația mediului, în cadrul întâlnirii online.

Conform celor declarate de expert, Sistemul de garanție-returnare (SGR) este vedeta perioadei, însă, cea mai mare vulnerabilitate, a SGR-ului și a oricărui sistem național, este ingerința politică. „Este esențial pentru sistemul de garanțiere-returnare să aibă flexibilitate, să poată să-și ia deciziile pe cifre, pentru că este un sistem administrat privat. SGR-ul are cele mai mari șanse de reușită la o performanță foarte bună dacă este lăsat să-și facă treaba în mod profesionist. O problematică care ne preocupă pe toți este termenul intrării în operare a SGR-ului, deoarece mai sunt foarte multe detalii legislative de clarificat, precum și provocări, în special în partea internă, cea de guvernanță – cine și de ce răspunde, practic responsabilitățile punctuale, ca de exemplu, tot ceea ce înseamnă tentația fraudei, corectitudinea informațiilor care vin de la producător, atribuțiile Statului cu privire la producătorii care nu joacă fair-play în acest sistem, partea de protejare a informațiilor comerciale, etc.

În acest moment, SGR-ul se află pe masa Guvernului care trebuie să găsească o formă legală, prin care Ministerul Mediului să devină acționar în această conjunctură inedită în care se găsește ca acționar minoritar într-o entitate privată. Ulterior, Ministerul Mediului va trebui să licențieze operatorul ca acesta să poată să funcționeze. Este important ca toată lumea să înțeleagă că suntem pe linie dreaptă, cu acest model de organizație și de sistem logistic, și că trebuie să ne concentrăm să-l facem să fie operațional.”, a explicat expertul.

Totodată, urgențele mediului, așa cum a afirmat și invitatul special, sunt: intrarea în vigoare a taxei pentru ambalajul de plastic nereciclat, care va crea niște emoții în piață, în momentul în care Guvernul o va comunica public. „România plătește o taxă de 80 eurocenți pentru fiecare kilogram de plastic nereciclat, către Comisia Europeană. De când au apărut aceste constrângeri și ambiții legate de reciclarea plasticului, în principal, dar și a reciclării ambalajelor, în general, toți actorii implicați caută soluții în acest sens.”,  a mai declarat Raul Pop.

Pe zona de deșeuri, în special în România, există particularități foarte concrete. Sunt milioane sau mii de tone de lucruri care trebuie cărate, colectate, finanțate, raportate și într-un final ele trebuie eliminate, reduse sau optimizate. În acest sens, există câteva instrumente care se mai pot îmbunătăți, iar principalul instrument este recunoașterea ambalajului în baza codului de bare.

Un alt aspect important dezbătut a fost taxa de habitat care se află într-o fază tot de pregătire ca și SGR-ul. „Faptul că taxa de habitat se mișcă este o realitate legitimă a pieței, dacă se schimbă structura de costuri se schimbă și structura de venituri pentru a acoperi aceste costuri.”

Legat de deșeuri, ne aflăm într-un context în care lucrurile se schimbă accelerat, se vor vedea atât la cetățean, cât și la industriile care sunt implicate, presiunile de la Uniunea Europeană sunt foarte insistente și noi va trebui să recuperăm repede niște ani printr-o legislație bine pusă la punct și o mai bună organizare”, a concluzionat expertul de mediu, Raul Pop.

 

Înregistrarea întâlnirii MANAGEMENTUL DEȘEURILOR. STADIUL SISTEMULUI DE GARANȚIE-RETURNARE, poate fi urmărită integral AICI.

 

Întâlnirea a fost organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării. Moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Raul Pop – Expert legislația mediului, Cofondator Coaliția pentru Economie Circulară – CERC; Julia Leferman – Director executiv, Asociația Berarii României; Dragoș Doru – Director general, CANPACK România; Cezar Păun – Director general, Koshin România; Feliciu Paraschiv – Vicepreședinte, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR).

CLCC reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerțului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

 

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

Expansiunea comerțului online impulsionează piața logistică și industrială din România

România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice și industriale. Conform raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield, comerțul online continuă să fie un motor de creștere pentru sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA