RAUL POP, Expert legislația mediului: România plăteşte aproape 200 de milioane de euro pe an către Uniunea Europeană pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează

dec. 5, 2022 | Comunitatea CLCC

„În momentul de față ordonanța privind plasticul de unică folosință crează mai degrabă un impact moral decât unul tehnic, măsurabil, planificabil și impactează mediul de afaceri.”, a declarat Raul Pop, expert în legislația mediului și Co-fondator al Coaliției pentru Economie Circulară (CERC), în cadrul dezbaterii profesionale CLCC din luna noiembrie, cu tema „Legea anti-plastic – beneficii pentru mediu, provocări pentru firme”.

Plasticul de unică folosință

„Când spunem plastic de unică folosință ne referim intuitiv la articolele cele mai cunoscute, cum ar fi: ambalajele de catering, sticlele de plastic, ambalajele compozite gen carton-plastic-aluminiu, ambalaje pentru lapte sau sucuri, filtre și alte elemente de filtrare pentru produsele de tutun, articole cosmetice (bețișoarele de urechi, șervețelele umede etc.), spune invitatul nostru.

Stadiul Sistemului de Garanție-Returnare

„În SGR nu intră, însă, toate ambalajele de plastic și sticlă, intră doar ambalajele pentru băuturi de plastic, respectiv de sticlă. Nu intră niciun ambalaj de plastic care ar putea fi perfect eligibil, cum ar fi: ambalajele de cosmetice, ambalajele de alcool sanitar, de oțet, ulei, de lactate sau ambalajele tetra pak.”, a punctat invitatul nostru.

Referitor la Sistemul de Garanție-Returnare, Raul Pop a mai precizat  că mai este nevoie de câteva clarificări asupra lui și că va intra în funcțiune de la 1 decembrie 2023, iar, până atunci, pe partea de reciclare și protecție a mediului, trebuie să ne ghidăm după  sistemele existente.

Problema reciclării în România

Potrivit lui Raul Pop, o problemă esențială în ceea ce privește reciclarea este comunicarea deficitară: „Nu comunicăm eficient despre reciclare la nivel de țară! Este nevoie să suplinim capacitatea limitată a statului cu instrumente și metode de lucru care să vină din mediul privat și care să stabilească standarde optime de funcționare.”.

În încheierea intervenției sale, Raul Pop a făcut câteva precizări despre atitudinea producătorilor asupra prevederii legale privind plasticul de unică folosință: „Eu cred că tentația tuturor producătorilor, atunci când apare o nouă prevedere legală, este să se descurce singuri. Când am o entitate specializată pe colectare, de exemplu, care face acest lucru la nivel național și obține și economii de scară și cifre reale din întreaga piață de referință, din acel moment am o fundamentare tehnică și pot lua decizii bazate pe date și nu percepții de moment.”.

Înregistrarea întâlnirii „Legea anti-plastic – beneficii pentru mediu, provocări pentru firme” poate fi urmărită integral AICI.

 

Dezbatere digitală marca CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA