Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor industriale și cea alimentară, care fac parte din lanțurile de aprovizionare globale, a declarat directorul al Concordia, Radu Burnete.
‘România a beneficiat semnificativ de pe urma comerțului global, iar impunerea noilor tarife vamale de către Administrația Trump asupra Uniunii Europene nu este o veste bună pentru economia noastră. Prima reacție a pieței locale în urma informațiilor venite din SUA s-a văzut în deschiderea bursei de la București, care a fost pe roșu. Investitorii, cum era de așteptat, sunt îngrijorați și vor să vadă următoarele evoluții, incertitudinea fiind deocamdată cuvântul cheie. Deși exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, impactul indirect poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor industriale și cea alimentară, care fac parte din lanțurile de aprovizionare globale. Vom fi așadar afectați masiv pe canalul comerțului cu țările membre UE, acolo unde expunerea României este foarte ridicată (70% din total exporturi sunt către țări UE), iar partenerii europeni au relații comerciale directe mai ample cu SUA’, a explicat Burnete.
El a subliniat că urmează negocieri între partenerii comerciali și vor fi urmărite cu atenție evoluțiile pentru a putea identifica mai bine efectele asupra economiei românești. ‘Așteptăm să vedem cum va reacționa piața internațională și cum vor răspunde celelalte state membre ale Uniunii Europene. Este important să existe coordonare între țările membre UE. În acest moment, la Concordia, avem discuții interne cu membrii noștri pentru a calcula impactul acestor tarife. Partea bună a lucrurilor este că suntem membri UE, o piață uriașă pentru noi’, a punctat Radu Burnete. AGERPRES