Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rectorul Universității Tehnice de Construcții București: Nevoia industriilor de construcții depășește cu mult capacitatea universităților de a livra absolvenți

mart. 16, 2021 | Comunitatea CLCC, Evenimente

”Trebuie să lămurim copiii că există viață și în afara IT-ului, că există și ingineri, nu numai arhitecți, și că au și inginerii rostul lor, pentru că nevoia industriilor de construcții depășește cu mult capacitatea universităților de a livra absolvenți”, este concluzia Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rectorul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), prezentată în cadrul webinarului Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), desfășurat online, pe 4 martie, având ca temă: ”Impactul proiectelor de construcții asupra dezvoltării economice”.

”Noi ne străduim să venim în întâmpinarea pieței de muncă, cu absolvenți care să corespundă așteptărilor, care să fie conectați la ceea ce se întâmplă în piață. În plus, ne dorim să promovăm digitalizarea cu toate forțele, atât educaționale, cât și economice. Există un efort conjugat, pe care îl facem împreună cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), de a promova cât mai mult această inginerie de construcții, încercând să lămurim copiii că există viață și în afara IT-ului, că există și ingineri, nu numai arhitecți, și că au și inginerii rostul lor. Avem nevoie de sprijin, din partea industriei, pentru a arăta cât este de pasionantă și de ofertantă meseria de inginer-constructor, rămânând apoi în seama noastră să le oferim educația pe care piața o dorește și să fim conectați la ceea ce reprezintă, în momentul de față, vârful de tehnologie în industria de construcții”, a explicat Rectorul UTCB.

România rezilientă, bazată pe ingineri constructori

Potrivit acestuia, ”o Românie rezilientă nu poate fi construită decât cu ingineri constructori, iar, în momentul în care veți dori să construiți o Românie rezilientă, nu ne veți mai găsi”.

”Vreme de 30 de ani, interesul pentru sectorul construcțiilor, din partea sectorului guvernamental, a fost din ce în ce mai scăzut, cu excepția momentului de acum doi ani de zile, când s-a dat un suflu nou, cu ordonanța din domeniul construcțiilor. Noi suntem extrem de încântați că vedem o împletire de nedesfăcut între industria de construcții și învățământul de construcții, credem cu tărie în frumusețea meseriei de inginer constructor, iar în universitate veți găsi un partener deschis și receptiv cererilor ce vin din partea sectorului”, a mai spus Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu.

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat situația construcțiilor, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, provocările acestei perioade, soluțiile și tehnologiile folosite pentru a răspunde nevoilor clienților, dar și impactul acestui sector asupra dezvoltării economice.

Evenimentul a fost organizat de CLCC (for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică), în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA