Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rectorul Universității Tehnice de Construcții București: Nevoia industriilor de construcții depășește cu mult capacitatea universităților de a livra absolvenți

mart. 16, 2021 | Comunitatea CLCC, Evenimente

”Trebuie să lămurim copiii că există viață și în afara IT-ului, că există și ingineri, nu numai arhitecți, și că au și inginerii rostul lor, pentru că nevoia industriilor de construcții depășește cu mult capacitatea universităților de a livra absolvenți”, este concluzia Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rectorul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), prezentată în cadrul webinarului Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), desfășurat online, pe 4 martie, având ca temă: ”Impactul proiectelor de construcții asupra dezvoltării economice”.

”Noi ne străduim să venim în întâmpinarea pieței de muncă, cu absolvenți care să corespundă așteptărilor, care să fie conectați la ceea ce se întâmplă în piață. În plus, ne dorim să promovăm digitalizarea cu toate forțele, atât educaționale, cât și economice. Există un efort conjugat, pe care îl facem împreună cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), de a promova cât mai mult această inginerie de construcții, încercând să lămurim copiii că există viață și în afara IT-ului, că există și ingineri, nu numai arhitecți, și că au și inginerii rostul lor. Avem nevoie de sprijin, din partea industriei, pentru a arăta cât este de pasionantă și de ofertantă meseria de inginer-constructor, rămânând apoi în seama noastră să le oferim educația pe care piața o dorește și să fim conectați la ceea ce reprezintă, în momentul de față, vârful de tehnologie în industria de construcții”, a explicat Rectorul UTCB.

România rezilientă, bazată pe ingineri constructori

Potrivit acestuia, ”o Românie rezilientă nu poate fi construită decât cu ingineri constructori, iar, în momentul în care veți dori să construiți o Românie rezilientă, nu ne veți mai găsi”.

”Vreme de 30 de ani, interesul pentru sectorul construcțiilor, din partea sectorului guvernamental, a fost din ce în ce mai scăzut, cu excepția momentului de acum doi ani de zile, când s-a dat un suflu nou, cu ordonanța din domeniul construcțiilor. Noi suntem extrem de încântați că vedem o împletire de nedesfăcut între industria de construcții și învățământul de construcții, credem cu tărie în frumusețea meseriei de inginer constructor, iar în universitate veți găsi un partener deschis și receptiv cererilor ce vin din partea sectorului”, a mai spus Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu.

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat situația construcțiilor, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, provocările acestei perioade, soluțiile și tehnologiile folosite pentru a răspunde nevoilor clienților, dar și impactul acestui sector asupra dezvoltării economice.

Evenimentul a fost organizat de CLCC (for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică), în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta.

Oana Iacob, JTI : Nivelul contrabandei cu ţigarete din martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de 400 milioane euro

Nivelul contrabandei cu ţigarete înregistrat în martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro, a declarat Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager JTI Romania, la webinarul “Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA