Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rectorul Universității Tehnice de Construcții București: Nevoia industriilor de construcții depășește cu mult capacitatea universităților de a livra absolvenți

mart. 16, 2021 | Comunitatea CLCC, Evenimente

”Trebuie să lămurim copiii că există viață și în afara IT-ului, că există și ingineri, nu numai arhitecți, și că au și inginerii rostul lor, pentru că nevoia industriilor de construcții depășește cu mult capacitatea universităților de a livra absolvenți”, este concluzia Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rectorul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), prezentată în cadrul webinarului Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), desfășurat online, pe 4 martie, având ca temă: ”Impactul proiectelor de construcții asupra dezvoltării economice”.

”Noi ne străduim să venim în întâmpinarea pieței de muncă, cu absolvenți care să corespundă așteptărilor, care să fie conectați la ceea ce se întâmplă în piață. În plus, ne dorim să promovăm digitalizarea cu toate forțele, atât educaționale, cât și economice. Există un efort conjugat, pe care îl facem împreună cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), de a promova cât mai mult această inginerie de construcții, încercând să lămurim copiii că există viață și în afara IT-ului, că există și ingineri, nu numai arhitecți, și că au și inginerii rostul lor. Avem nevoie de sprijin, din partea industriei, pentru a arăta cât este de pasionantă și de ofertantă meseria de inginer-constructor, rămânând apoi în seama noastră să le oferim educația pe care piața o dorește și să fim conectați la ceea ce reprezintă, în momentul de față, vârful de tehnologie în industria de construcții”, a explicat Rectorul UTCB.

România rezilientă, bazată pe ingineri constructori

Potrivit acestuia, ”o Românie rezilientă nu poate fi construită decât cu ingineri constructori, iar, în momentul în care veți dori să construiți o Românie rezilientă, nu ne veți mai găsi”.

”Vreme de 30 de ani, interesul pentru sectorul construcțiilor, din partea sectorului guvernamental, a fost din ce în ce mai scăzut, cu excepția momentului de acum doi ani de zile, când s-a dat un suflu nou, cu ordonanța din domeniul construcțiilor. Noi suntem extrem de încântați că vedem o împletire de nedesfăcut între industria de construcții și învățământul de construcții, credem cu tărie în frumusețea meseriei de inginer constructor, iar în universitate veți găsi un partener deschis și receptiv cererilor ce vin din partea sectorului”, a mai spus Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Văcăreanu.

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat situația construcțiilor, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, provocările acestei perioade, soluțiile și tehnologiile folosite pentru a răspunde nevoilor clienților, dar și impactul acestui sector asupra dezvoltării economice.

Evenimentul a fost organizat de CLCC (for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică), în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

„Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative. Măsurile propuse vin la pachet cu schimbări radicale și creșteri de taxe care afectează întregul mediu de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Constantin Rudnițchi: Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim

„Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim. Din păcate, modul în care este construită noua lege fiscală arată un stat lipsit de mijloacele de a aduce venituri la buget, o agenție fiscală, mai precis, care a abandonat lupta cu evaziunea sau cu optimizarea agresivă și tratează toate companiile ca și cum ar evita plata taxelor și impozitelor”, apare scris într-un material RFI România, realizat de către Constantin Rudnițchi, jurnalist și director executiv CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile româneşti

Companiile româneşti s-au bucurat, anul trecut, de venituri şi profituri fără precedent iar pentru 2023 se previzionează, în continuare, creşterea profiturilor şi a profitabilităţii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arată o analiză realizată de o platformă de business intelligence.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA