Primul scaner cu raze X pentru combaterea activităților ilicite

iun. 7, 2024 | Noutăți

Biroul Vamal Galaţi-Giurgiuleşti dispune de primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât şi traficul de droguri şi substanţe periculoase, informează Ministerul Finanţelor.

“Astăzi marcăm un moment crucial în eforturile noastre de a combate activităţile ilegale şi de a moderniza sistemul vamal. Ne angajăm ferm să eradicăm fenomenele ilicite şi să îmbunătăţim în mod constant eficienţa şi transparenţa în acest domeniu. În special, ne concentrăm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mişcare strategică în acest sens. Ele vor revoluţiona modul în care verificăm conţinutul mijloacelor de transport, permiţându-ne să efectuăm inspecţii mai rapide şi mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligenţa artificială nu numai că va consolida securitatea noastră naţională, ci şi va contribui la creşterea eficienţei în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaţionaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din ţară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă”, a explicat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Scanerul din Biroul vamal Giurgiuleşti este primul din cele 26 care vor fi puse în funcţiune prin proiectul “Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule şi containere (sisteme de securitate) şi înfiinţarea Centrului naţional de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule şi containere din dotarea AVR”.

Obiectivele generale ale proiectului sunt eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorităţii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate; integrarea sistemelor de securitate în Centrul Naţional de Analiză Imagistică şi realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat; îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră şi echipe mobile) pentru asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor şi protejarea intereselor financiare ale Uniunii şi ale statelor membre”.

“Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creşterea gradului de securizare a frontierei externe a UE şi eficientizarea controlului autorităţii vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale şi va duce, totodată, la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei”, a precizat Marcel Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.

Potrivit Ministerului Finanţelor, utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităţilor o modalitate eficientă de a verifica conţinutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport. De asemenea, sistemul permite autorităţilor să detecteze obiecte sau substanţe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanţe chimice periculoase, care pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională.

Totodată, utilizarea scanerelor ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanţe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în ţară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise şi permite identificarea substanţelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător şi care pot fi interzise sau restricţionate.

Termenul de finalizare a proiectului amplasării celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanţată prin PNRR), iar finanţarea nerambursabilă (PNRR) se ridică la 34 milioane de euro.

În anul 2024, vor deveni operaţionale 9 scanere în punctele de frontieră Giurgiuleşti, Siret, Albiţa, Constanţa Nord, Constanţa Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet şi Moraviţa. În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea iar în 2026 vor fi operaţionale 9 scanere în vămile Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea. AGERPRES

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta.

Oana Iacob, JTI : Nivelul contrabandei cu ţigarete din martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de 400 milioane euro

Nivelul contrabandei cu ţigarete înregistrat în martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro, a declarat Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager JTI Romania, la webinarul “Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

Coaliția PRO DEEE: După 9 ani avem o lege privind DEEE (deșeurile de echipamente electrice și electronice)

„După mai bine de 2 ani de discuții, întâlniri, prezentări și dezbateri pe marginea OUG 5/2015, legea privind DEEE (deșeurile de echipamente electrice și electronice) – legea 127/2024 a fost  promulgată de Președinte prin decretul 845 din 10 mai 2024, iar în data de 14.05.2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și produce efecte”, apare scris pe site-ul Coaliției PRO DEEE.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA