PFA-urile, întreprinderile individuale şi cele familiale vor putea fi transformate în societăţi cu personalitate juridică

oct. 4, 2024 | Noutăți

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 2 octombrie, un proiect de lege care prevede posibilitatea transformării persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale în societăţi cu personalitate juridică. S-au înregistrat 242 voturi ‘pentru’ şi 2 abţineri.

Proiectul de lege completează în acest sens Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Actul normativ creează posibilitatea transformării formei de organizare a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale în societăţi cu personalitate juridică.

„Prin excepţie (…), persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale pot opta, după minimum un an de funcţionare, pentru modificarea formei de organizare în societate în una dintre formele prevăzute la art. 2 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă depun la oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială îşi va avea sediul societatea următoarele documente: a) certificatul de înregistrare obţinut conform ordonanţei de urgenţă; b) actul constitutiv al societăţii şi dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepţia societăţilor cu răspundere limitată; c) dovada sediului social; d) certificatul de atestare fiscală; e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz”, prevede proiectul adoptat.

De asemenea, societatea înfiinţată îşi va menţine codul de identificare fiscală şi codul de înregistrare în scopuri de TVA.
În termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autorităţile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăţi, mai stabileşte actul normativ.

Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

„Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață” – o nouă dezbatere CLCC

„Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață” – o nouă dezbatere CLCC

Într-un context economic marcat de creșterea taxelor, reglementări tot mai stricte și presiuni asupra mediului de afaceri, este esențial să discutăm despre viitorul libertății economice în România. Cum influențează suprataxarea competitivitatea companiilor? Este încă economia de piață un motor real de dezvoltare? Te invităm să aflăm împreună, pe 28 martie, de la ora 11:00, în cadrul unei noi dezbateri CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață”.  

PIB-ul României s-a majorat cu peste 40% în ultimii cinci ani

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat, din 2019 până în 2024, un salt de aproape 41%, dar creșterea nu s-a resimțit, nici pe departe cu aceeași amploare, și în nivelul de trai al populației. La acest capitol, țara noastră se află pe locul 53, ȋn lume.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA