OFA UGIR:OUG 69/2024 şi 70/2024 vor produce efecte economice negative semnificative asupra economiei româneşti

iun. 24, 2024 | Noutăți

Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) atrage atenţia, într-un comunicat, că Ordonanţele de Urgenţă OUG 69 şi OUG 70 din data de 21 iunie 2024, “aprobate fără o consultare publică prealabilă”, vor produce efecte economice negative semnificative asupra economiei româneşti.

Organizaţia menţionează că actele normative fac referire la introducerea sistemului E-factura pe relaţia B2C şi Decontul de TVA precompletat RO e-TVA.

“Argumentele experţilor din cadrul Grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihăilă, sunt: E-factura pe relaţia B2C. Această măsură obligă raportarea detaliată a achiziţiilor efectuate de persoane fizice, inclusiv cumpărăturile online şi achiziţiile de bunuri de folosinţă îndelungată. Astfel, statul va deţine date detaliate despre structura achiziţiilor şi bugetele consumate de fiecare persoană fizică. Impact negativ anticipat: Percepţia de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetăţeni; Scăderea consumului pe piaţa naţională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB); Migrarea achiziţiilor online către pieţele din ţările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) şi preferinţa pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească”, se spune în comunicat.

În ceea ce priveşte decontul de TVA precompletat RO e-TVA, organizaţia susţine că acest sistem, deşi intenţionează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare şi birocraţie pentru companii şi ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creşterea încasărilor bugetare.

Potrivit sursei citate, companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerinţe şi astfel vor creşte costurile operaţionale şi se va reduce competitivitatea pe piaţă. Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declaraţia 394, astfel birocraţia creşte fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, există riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazionişti, astfel că vor avea timp să îşi acopere urmele. Totodată, presupune costuri publice semnificative pentru implementarea şi întreţinerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea şi dezvoltarea de soluţii software eficiente. susţine sursa citată.

“Pornind de la argumentele prezentate, OFA UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 şi 70/2024. Implementarea acestor acte normative în forma actuală nu aduce beneficii semnificative economiei româneşti şi contribuabililor, ci, dimpotrivă, impune sarcini administrative suplimentare şi generează costuri inutile. OFA UGIR susţine necesitatea unor consultări publice reale şi transparente înainte de adoptarea unor măsuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esenţial să promovăm un sistem fiscal eficient şi echitabil, care să sprijine dezvoltarea economică şi competitivitatea pe piaţa naţională şi internaţională”, se mai spune în comunicat.

Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (OFA UGIR) este un patronat dedicat sprijinirii şi promovării antreprenoarelor din România. Fondată cu scopul de a oferi suport şi resurse necesare dezvoltării afacerilor conduse de femei, OFA UGIR se angajează să creeze un mediu favorabil pentru creşterea economică şi profesională a membrilor săi.

OFA UGIR activează în diverse domenii de activitate şi oferă o platformă de networking, consultanţă şi formare profesională, facilitând accesul la informaţii şi resurse esenţiale pentru dezvoltarea afacerilor. Prin intermediul evenimentelor, seminariilor şi workshop-urilor organizate, OFA UGIR promovează schimbul de experienţe şi bune practici, contribuind la consolidarea comunităţii de femei antreprenor din România.

Misiunea OFA UGIR este de a sprijini şi încuraja femeile în demersurile lor antreprenoriale, promovând egalitatea de şanse şi dezvoltarea durabilă a afacerilor lor. Organizaţia colaborează îndeaproape cu autorităţile publice, instituţiile financiare şi alte organizaţii de profil pentru a influenţa politicile publice în favoarea mediului de afaceri şi pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ şi fiscal din România. AGERPRES

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA