Oana Botolan Datki, Cteam România: Dacă acum câțiva ani era foarte dificil să angajăm oameni, în momentul de față a devenit chiar și mai scump

mai 6, 2022 | Evenimente

 

În luna aprilie, comunitatea CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării s-a întâlnit în mediul online, pentru o dezbatere despre criza forței de muncă, în contextul post-pandemic, dar și despre soluțiile cu care poate interveni statul în dezvoltatea pieței muncii din România.

Moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe: OANA BOTOLAN DATKI – Managing Partner, Cteam România; GEORGE BUTUNOIU – Expert în recrutare; RADU TĂNASE – Vicepreședinte, HORA România; RĂZVAN NICULESCU ARON – Vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC); FELICIU PARASCHIV -Vicepreședinte Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR).

Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România, invitat special al întâlnirii CLCC și-a exprimat opinia despre flexibilitatea angajaților odată cu lucrul remote, statusul crizei forței de muncă dar și dezechilibrele care stau la baza incompatibilității dintre oferta și cererea pieței muncii.

De mai bine de 2 ani, companii din diverse domenii – IT, servicii și nu numai, lucrează de acasă. S-a văzut foarte bine că nu se va schimba lucrul acesta, dat fiind faptul că s-au ridicat și restricțiile iar majoritatea angajaților tot nu s-au întors la birou. Motivul continuității lucrului de acasă este media de productivitate pe care companiile o măsoară și se poate observa ușor că aceasta nu scade. Acest tip de lucru va continua, se va merge pe lucru hibrid, dar majoritar de acasă, cu foarte multă flexibilitate în mâna angajaților referitor la programul de lucru.

În cadrul întâlnirii, Oana Botolan Datki, a dezvăluit ce a adus nou flexibilitatea lucrului de acasă, dar și așteptările pe care le au angajații la momentul actual pe piața muncii: Toată această zonă de flexibilitate a venit la pachet cu niște creșteri salariale mari pentru toate posturile, în condițiile în care concuram în toate industriile de pe poziții inegale cu tot ce înseamnă vestul Europei sau Statele Unite. Reacțiile în urma războiului de lângă noi au dus la așteptări imediate ale candidaților recrutați,care cer siguranță și care vor să obțină un salariu de bază cât mai mare. Cam acesta ar fi statusul actual al forței de muncă -dacă acum câțiva ani era foarte dificil și aproape imposibil să găsim și să angajăm oameni, în momentul de față a devenit chiar și mai scump decât în anii trecuți, evident, cu specificul fiecărui domeniu.

Oana și-a exprimat și punctul de vedere în privința fenomenului de reconversie profesională, cu motivele pentru care, în unele zone de pe piața muncii din România, nu se întâlnește oferta cu cererea: Zona de reconversie profesională este foarte discutată, dar este destul de dificil de făcut, mai ales pentru oamenii care au lucrat un număr mai mare de ani în altă companie. Nu doar românii au acest specific, ci aș spune că tot sud-estul Europei. Deschiderea spre schimbarea orașului/satului în care locuiesc nu prea există, oamenii nu vor să se mute. E dificil să existe un echilibru, deoarece sunt zone dezvoltate economic, industrial, care au producție și anumite zone în care avem șomaj și oamenii aleg să plece în străinătate. Atâta timp cât deschiderea spre reconversie profesională e foarte mică, aceste dezechilibre nu se vor modifica foarte curând.

De asemenea, a subliniat că, atât angajatorii, cât și angajații, sub presiunea factorilor externi, nu vor să depindă unii de ceilalți: Angajatul lucrează, în timpul pandemiei, în condiții de nesiguranță psihică, în care angajatorul nu poate interveni de la distanță. Loialitatea și încrederea nu mai pot fi construite sau dobândite. În momentul respectiv, și angajatul vrea să nu depindă de angajator. Companiile și angajatorii vor sa nu depindă de oameni și fac automatizări, tehnologizari etc. Acest fenomen se întâmplă de 10 ani cu motoarele la maxim, și în ultimul timp mult mai accelerat. Astfel, moneda se întoarce, căci și angajații supraviețuiesc fără angajatori și, uneori, pentru ei este dificil să depindă de persoana superioară lor.

Înregistrarea întâlnirii PANDEMIA TRECE, CRIZA FORȚEI DE MUNCĂ RĂMÂNE. CUM POATE SPRIJINI STATUL CREȘTEREA PIEȚEI MUNCII?, poate fi urmărită integral AICI.

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for cereunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerțului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

 

 

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Transformarea digitală devine prioritatea principală a companiilor

Transformarea digitală şi-a recâştigat poziţia de prioritate strategică principală pentru companiile din întreaga lume, iar revirimentul iniţiativelor digitale este impulsionat în mare parte de progresele în inteligenţa artificială (AI), care remodelează atât operaţiunile interne, cât şi procesele orientate către clienţi, conform studiului „CxO Priorities 2024”, realizat de Horvath, firmă globală de consultanţă în management.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA