Mirabela Miron, președinte al Organizației Femeilor Antreprenor – UGIR, despre programele de finanțare pentru IMM-uri

mai 14, 2021 | Comunitatea CLCC

Mirabela Miron, fondator AVISSO și președinte al Organizației Femeilor Antreprenor – UGIR, a vorbit în cadrul webinarului „Digitalizarea IMM-urilor” din 26 aprilie, despre posibilitățile de finațare a IMM-urilor în vederea digitalizării, pentru perioada 2021-2027.

Prin transferarea a 4 % din alocarea pentru Planului Național de Redresare și Reziliență către compartimentul național al Programului InvestEU se urmărește derularea de instrumente financiare, care cuprind două zone distincte: garanția de portofoliu pentru solvabilitate și instrumente financiare pentru capital de risc: „Este foarte important să știm că 4% din bugetul  Planului Național de Redresare și Reziliență va fi redirecționat către compartimentul național al Programului InvestEU, compartiment prin care se vor derula instrumente financiare. În cadrul instrumentelor financiare vorbim de două zone distincte: garanția de portofoliu pentru solvabilitate (un fel de IMM Invest gestionat de InvestEU, în care vom avea acces la garanții, la dobânzi subvenționate, cu alte cuvinte la tot ceea ce însemnă partea de solvabilitate pentru companii) și instrumente financiare pentru capital de risc (realizarea unui fond de investiții în care statul român va fi acționar majoritar și care va putea să ajute companiile a căror grad de risc este foarte ridicat prin injectarea de lichiditate, în schimbul unei părți din capitalul social)”, a declarat Mirabela Miron.

În ceea ce privește programul de digitalizare a IMM-urilor, beneficiarii ar trebui să știe că valoarea finanțării acordate este între 30.000 și 100.000 de euro, însă nu poate depăși 50% din media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani, iar pentru a accesa aceste fonduri, cei interesați trebuie să respecte câteva condiții: „nu avem condiții de eligibilitate privitoare la numărul de angajați, însă avem la profitul din exploatare, iar contribuția proprie a beneficiarului este de 10 %. Ceea ce nu sunt eligibile sunt elementele de mobilier, obiectele de inventar și cheltuielile salariale. Și iarăși o condiție importantă este faptul că nu putem înlocui echipamentele deja existente cu alte echipamente noi. Trebuie cumva ca aceste fonduri să ducă la dezvoltarea companiei”, a mai spus Mirabela Miron.

Una dintre problemele firmelor din zona Moldovei este accesul greu la finanțare și realizarea instrumentelor de finanțare garantate de către stat prin programul InvestEU poate fi o soluție, precum și Banca Națională de Dezvoltare a României (pentru accesarea celor 30% pentru co-finanțare). Sfatul meu pentru cei care doresc să aplice pentru astfel de programe este să îndrăznească, dar să fie precauți. Chiar dacă pare greu, implementarea primului proiect ne învață cum să devenim antreprenori responsabili. Sunt foarte puțini acei antreprenori care pun pe hârtie ce se întâmplă în firma lor și își planifică și viziunea, iar implementarea unui proiect prin programele operaționale te obligă să respecți anumite criterii și te obligă să ai viziunea pe tremen mediu și lung a firmei tale, ceea ce nu poate aduce decât beneficii”, a fost sfatul Mirabelei Miron acordat la finalul webinarului ce a avut ca temă „Digitalizarea IMM-urilor”.

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a avut ca subiecte de discuție: principalele avantaje și provocări pe care le presupune procesul transformării digitale pentru sectorul privat, cum își restructurează companiile mijloacele și strategiile de lucru datorită digitalizării, pentru a obține mai multe beneficii, precum și oportunitățile de sprijin pentru IMM-uri, în contextul pandemic.

Evenimentul a fost organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

 

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA