Mihai Popa, Avocat asociat coordonator adjunct, Mușat și Asociații, despre noutățile legislației muncii: Sunt introduse drepturi noi pentru angajați

mai 10, 2023 | Comunitatea CLCC

Modificări importante privind legislația muncii au apărut în ultima perioadă, printre acestea numărându-se și mai multe drepturi pentru angajați, după cum a explicat Mihai Popa, Avocat asociat coordonator adjunct, Mușat și Asociații, în cadrul ultimei ediții a Dezbaterii Profesionale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, desfășurate online, pe 27 aprilie. Tema discuțiilor a fost ”Piața muncii, între deficit și înnoirea legislației”.

Modificările introduse

Avocatul a prezentat succint modificările care au fost aduce legislației muncii, prin Legea 283/2022: ”Actul normativ de modificare a urmărit transpunerea a două directive ale Uniunii Europene, respectiv Directiva 1152 din 2019 privin transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană, și directiva 1158 din 2019, privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și abrogarea directivei 18 din 2010. Sunt introduse drepturi noi pentru angajați: dreptul la concediul de îngrijitor, dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o urgență familială, dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant mai favorabil, dar doar dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de minim 6 luni la același angajator.”

Timpul de muncă

Potrivit avocatului Popa, mai sunt aduse modificări cu privire la timpul de muncă, cum ar fi programul de muncă individualizat, flexibil etc.; modificări aduse cu privire la interdicțiile privind concedierea, mențiuni cu privire la concediul paternal, modificări cu privire la comunicarea departamentului intern între angajați – legea introduce posibilitatea informării angajaților cu privire la prevederile Regulamentului Intern, inclusiv pe suport electronic.

Tot ca element de noutate apare obligația angajatorului de informare a candidatului cu privire la elementele contractului de muncă: drepturi și condiții privind formarea profesională oferită de către angajator, suportarea de către angajator a asigurării private de sănătate, condiții de plată sau compensare a orelor suplimentare etc.

Legat de perioada de probă, se introduce o interdicție cu privire la stabilirea unei noi perioade de probă.

***

Înregistrarea întâlnirii „Piața muncii, între deficit și înnoirea legislației”, poate fi urmărită integral, AICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA