Întâlnirea Comunității CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, din luna octombrie, a fost dedicată unei dezbateri pe tema finanțării afacerilor.
În această ediție, moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Andrei Dudoiu –Managing Partner & President BoD SEEDBLINK; Diana Elena Ciobănete – Co-Founder & Program Director COMMONS ACCEL, Partner SMART IMPACT CAPITAL; Matei Dumitrescu – Senior Partner ROCA X.
De 8 ani, Matei Dumitrescu – Senior Partner la ROCA X, se află într-una dintre cele mai mari asociații de business angels din România – TechAngels.
Acesta a explicat că, atunci când un start-up are un proiect bun, o cercetare de piață validă, se poate adresa membrilor Angels, care sunt în jur de 120, reuniți sub umbrela de TechAngels: „poate aplica oricine, iar dacă proiectul este valoros va fi chemat la un interviu și nu de puține ori, aceste interviuri se lasă și cu finanțări”, a explicat Matei.
După cum a precizat acesta, Angels se definesc ca fiind persoane fizice care, din resurse proprii, investesc sume mici în antreprenori care se află la început de drum. „Angel poate fi oricine, nu îi trebuie neapărat o afiliere la o asociație tech, ci oricine își permite să investească în start-up-uri”.
Dacă antreprenorul dorește să meargă mai departe de Angels, se poate adresa unui fond de investiții care are o putere de finanțare mult mai mare, începând de la 50.000 euro și poate ajunge la peste 1 milion de euro. De regulă, Anges investesc în stagiile cele mai timpurii ale unei afaceri. Pentru un Angel suma maximă investită poate ajunge la 50.000 euro. Fondurile de investiții, de regulă, investesc în start-up-uri mature care și-au definit produsul și piața.
În piața de investiții există și o colaborare bună, în sensul că Angels colaborează cu crowdfunderii, aceștia la rândul lor cu fondurile de investiții, care mai departe colaborează cu Angels. „Este o colaborare frumoasă care dă șansa uneori unui Angel să poată să participă la o rundă de finanțare mai mare a unui start-up mai matur alături de un fond de investiții”, a adăugat Matei Dumitrescu.
Atunci când vine vorba de caracteristicile la care se uită Angels, în cazul unui start-up, una dintre cele mai importante este echipa – cine face treaba, dorința de a crește, de a învăța, modelul de business și tehnologia și piața.
Un exemplu de start-up de succes din România, pe care Matei l-a prezentat, este FintechOS, finanțat de către GapMinder care, în momentul de față, a ajuns o soluție pe piața globală.
O altă posibilitate de dezvoltare pentru start-up-uri, prezentată de Matei este Acceleratorul, care este ca o școală de afaceri care durează, de obicei, trei luni. „Este un program intens care are ca obiectiv principal ca start-up-ul accelerat acolo să progreseze foarte mult, într-un timp foarte scurt”.
RocaX este un proiect destinat ajutării start-up-urilor inovatoare, în special start-up-urilor de tehnologie. Este finanțat exclusiv privat, iar până în acest moment a finanțat 22 de start-up-uri și a investit în start-up-uri și din exteriorul României. „Unul dintre criteriile noastre de investiție este ca start-up-ul să fie capabil din prima să vândă global”, a adăugat Matei Dumitrescu – Senior Partner ROCA X.
Subiectul dezbătut integral, despre Finanțarea Afacerilor, poate fi urmărit AICI.
Webinar marca CLCC
Evenimentul este organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.