Laurian Lungu, analist economic: Perspectivele macro vor fi stabilite de modalitatea prin care se finalizează acest an

dec. 15, 2023 | Comunitatea CLCC

„Perspectivele pentru 2024 nu sunt foarte fericite. Întrebarea este, unde se va opri decelerarea consumului? Investițiile singure nu vor putea susține clar economia, avem nevoie de consum. Perspectivele macro vor fi stabilite de modalitatea prin care se finalizează acest an”, declară Laurian Lungu, Analist economic, Cofondatorul Consilium Policy Advisors Group, în cadrul dezbaterii profesionale: „2024, între tentația populistă electorală și presiunile bugetare”, organizată de  Coaliţia Pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

Încetinirea economiei și scăderea veniturilor de la bugetul de stat

„E un haos fiscal și o creștere a proceselor birocratice. Observăm o accelerare, prin legislația stufoasă care începe și nu se mai termină și prin măsuri ad-hoc. Toate vor încetini creșterea economică și vor face ca România să fie mai puțin atractivă. În 2005, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, reducerea fiscalității a adus multe companii din Europa la noi în țară. Acum vom asista la un proces invers”, explică economistul.

Creșterea costurilor cu pensiile

Laurian Lungu a subliniat că deşi benefice, anunţatele majorări de salarii şi pensii presupun costuri masive, care nu pot fi acoperite de creşterea veniturilor bugetare adusă de aplicarea pachetului fiscal: „Creșterea succesivă a pensiilor începe treptat să ocupe un cost la buget de 2% din PIB. Dacă cuantificăm și pentru 2025, costul pensiilor va crește iar, undeva în jur de 2-2,3%. Per ansamblu, 2024 va avea și elemente pozitive pe partea macroeconomiei, dar problema centrală rămâne starea bugetului și cum acesta va trebui adus sub control. Astfel, se acomodează și creșterile care sunt preconizte pe anul viitor.”

„La sfârșitul anului trecut România înregistra o creștere anuală a economiei de 4,7%, în prezent valoarea este de 2,4 %, practic s-a înjumătățit”.

„Problema cea mare este deficitul bugetar, noi fiind în procedură de deficit bugetar excesiv din 2019. Este nevoie de o ajustare în timp a acestuia, să existe o continuitate, astfel încât deficitul bugetar să fie -3% din PIB. Vorbim despre un efort care trebuie să se mențină timp de 2-3 ani”, a concluzionat Cofondatorul Consilium Policy Advisors Group.

 

Înregistrarea întâlnirii „2024, între tentaţia populistă electorală şi presiunile bugetare” poate fi urmărită integralAICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta.

Oana Iacob, JTI : Nivelul contrabandei cu ţigarete din martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de 400 milioane euro

Nivelul contrabandei cu ţigarete înregistrat în martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro, a declarat Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager JTI Romania, la webinarul “Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA