Laurian Lungu, analist economic: Perspectivele macro vor fi stabilite de modalitatea prin care se finalizează acest an

dec. 15, 2023 | Comunitatea CLCC

„Perspectivele pentru 2024 nu sunt foarte fericite. Întrebarea este, unde se va opri decelerarea consumului? Investițiile singure nu vor putea susține clar economia, avem nevoie de consum. Perspectivele macro vor fi stabilite de modalitatea prin care se finalizează acest an”, declară Laurian Lungu, Analist economic, Cofondatorul Consilium Policy Advisors Group, în cadrul dezbaterii profesionale: „2024, între tentația populistă electorală și presiunile bugetare”, organizată de  Coaliţia Pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

Încetinirea economiei și scăderea veniturilor de la bugetul de stat

„E un haos fiscal și o creștere a proceselor birocratice. Observăm o accelerare, prin legislația stufoasă care începe și nu se mai termină și prin măsuri ad-hoc. Toate vor încetini creșterea economică și vor face ca România să fie mai puțin atractivă. În 2005, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, reducerea fiscalității a adus multe companii din Europa la noi în țară. Acum vom asista la un proces invers”, explică economistul.

Creșterea costurilor cu pensiile

Laurian Lungu a subliniat că deşi benefice, anunţatele majorări de salarii şi pensii presupun costuri masive, care nu pot fi acoperite de creşterea veniturilor bugetare adusă de aplicarea pachetului fiscal: „Creșterea succesivă a pensiilor începe treptat să ocupe un cost la buget de 2% din PIB. Dacă cuantificăm și pentru 2025, costul pensiilor va crește iar, undeva în jur de 2-2,3%. Per ansamblu, 2024 va avea și elemente pozitive pe partea macroeconomiei, dar problema centrală rămâne starea bugetului și cum acesta va trebui adus sub control. Astfel, se acomodează și creșterile care sunt preconizte pe anul viitor.”

„La sfârșitul anului trecut România înregistra o creștere anuală a economiei de 4,7%, în prezent valoarea este de 2,4 %, practic s-a înjumătățit”.

„Problema cea mare este deficitul bugetar, noi fiind în procedură de deficit bugetar excesiv din 2019. Este nevoie de o ajustare în timp a acestuia, să existe o continuitate, astfel încât deficitul bugetar să fie -3% din PIB. Vorbim despre un efort care trebuie să se mențină timp de 2-3 ani”, a concluzionat Cofondatorul Consilium Policy Advisors Group.

 

Înregistrarea întâlnirii „2024, între tentaţia populistă electorală şi presiunile bugetare” poate fi urmărită integralAICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

„Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață” – o nouă dezbatere CLCC

„Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață” – o nouă dezbatere CLCC

Într-un context economic marcat de creșterea taxelor, reglementări tot mai stricte și presiuni asupra mediului de afaceri, este esențial să discutăm despre viitorul libertății economice în România. Cum influențează suprataxarea competitivitatea companiilor? Este încă economia de piață un motor real de dezvoltare? Te invităm să aflăm împreună, pe 28 martie, de la ora 11:00, în cadrul unei noi dezbateri CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață”.  

PIB-ul României s-a majorat cu peste 40% în ultimii cinci ani

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat, din 2019 până în 2024, un salt de aproape 41%, dar creșterea nu s-a resimțit, nici pe departe cu aceeași amploare, și în nivelul de trai al populației. La acest capitol, țara noastră se află pe locul 53, ȋn lume.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA