Pe 28 martie, în cadrul celei mai recente dezbateri digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață”, experți din domeniul fiscal, energetic și retail au analizat impactul măsurilor economice recente și perspectivele pentru antreprenori și consumatori. Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a vorbit despre efectele suprataxării în domeniul energetic.
„Unul dintre efectele suprataxării în energie și ce am observat că s-a întâmplat în momentul introducerii taxei, care a apărut fără a avea un studiu de impact, ci a fost pur și simplu introdusă, a fost reprezentat de faptul că volumele au fost aproape zero. Acest lucru s-a întâmplat atât la nivelul energiei electrice, cât și în cazul gazelor naturale”.
Impactul reglementărilor asupra consumatorilor și companiilor
Laurențiu Urluescu a completat lista efectelor suprataxării, abordând impactul asupra consumatorilor și companiilor.
Reducerea competiției din piață: „Competiția ajută la creșterea lichidității pieței și la aducerea unui produs cât mai bun pentru client. În energie am avut limitări de marjă, atât pe partea de trading care a distrus această activitate, cât și pe partea de furnizare. Avem o marjă fixă, care a distrus complet competiția. Noi suntem îngrijorați de ce se va întâmpla în momentul când această schemă de plafonare nu va mai exista.”
„Înainte de anul 2021, când au început plafonările, aproape toți consumatorii industriali și o mare parte din consumatorii casnici erau învățați să-și aleagă furnizorul și să caute serviciul care era cel mai bun pentru ei. Din păcate asta nu s-a mai putut face, conform marjei reglamentate, toți furnizorii sunt cam la același preț, sursa de achiziție este aceeași. Prin urmare, nu poți să oferi servicii adiționale către clienți din cauză că marja este reglamentată, practic nu există un serviciu mai bun la un furnizor față de altul. Ce se va întâmpla după liberalizare, când consumatorii nu mai știu să aleagă serviciul cel mai bun pentru ei? ”, a precizat reprezentantul AFEER.
Orice taxare, din orice domeniu, ajunge la consumatorul final: „Să nu creadă cineva că este vreun retailer, intermediar sau vreun producător care o să scoată bani din buzunar pentru a plăti taxele, fără să-și recupereze din prețul produsului pe care îl dă mai departe. Atunci când scoți mai mulți bani din buzunar decât încasezi, închizi business-ul.”
Laurențiu Urluescu a vorbit și despre transparența pieței: „Au fost anumite taxe introduse, în special pentru unii jucători din piață, care au avut o abordare mai puțin onestă asupra pieței. Noi credem că în acest caz trebuie punctate aceste cazuri individual și îndepărtate de pe piață. Nu poți să interzici circulația în București doar ca să nu traverseze cineva pe roșu.”
În incheierea intervenției sale, președintele AFEER a atras atenția autorităților, menționând efectul produs de instabilitatea legislativă: „Când vorbim de piață, nu poate să existe decât o piață liberă, dacă este complet reglementată nu mai este piață. Autoritățile să facă o alegere de la început. Eventual, pot să facă reguli foarte generale. Cu cât intri mai în amănunt, cu atât vrei ca acea piață să o reglementezi și va fi denaturată.”
Înregistrarea întâlnirii Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață, AICI.
***
Reuniunile CLCC
Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.