Julia Leferman: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă

mart. 29, 2024 | Comunitatea CLCC

Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an pentru că trasabilitatea este foarte bună, ajungându-se la 20% în prezent, în condiţiile în care ţinta pentru acest an este de 65%, a declarat directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman.

“Am pornit de la un nivel de colectare de 1,2% în ianuarie, în februarie am ajuns la 7,3% şi în martie suntem deja la 17%, deci o creştere de aproape 500% ca şi progresie de colectare. Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă pentru că trasabilitatea este foarte bună şi sistemul calculează la numărul de unităţi conform raportărilor pe care le primeşte de la producători. Obiectivul de colectare anul acesta este de 65%”, a precizat Leferman, la dezbaterea “Hora reciclării a început împiedicat!”, organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Ea a subliniat că este provocator acest proces de colectare, existând încă o întârziere a colectării în sine, produsul având un anumit traseu, de la momentul în care este raportat de producător ca fiind pus în piaţă, respectiv de când iese pe poarta fabricii până ajunge, prin lanţul de distribuţie, să fie pus la raft de către comercianţi şi apoi returnat de către consumator.

“Având şi această circulaţie paralelă a stocurilor vechi cu cele noi, această întârziere în colectare este şi din punct de vedere operaţional justificată. Dar faptul că această creştere este exponenţială, dă o notă pozitivă întregului efort de implementare a sistemului, care nu este mic”, a mai spus Julia Leferman.

Totodată, directorul general al Asociaţiei Berarii României a subliniat că aproape 90% dintre ambalajele colectate de RetuRO au fost în zona Bucureşti.
“Există în operare centrele Bonţida, de la Cluj, Timişoara, de la Ştefăneşti, lângă Bucureşti. Cel de la Bucureşti este cel care colectează cele mai multe cantităţi. Infrastructura pe care RetuRO o are acoperă un nivel de colectare mult peste ceea ce se colectează în realitate. Aş vrea să punctez acest aspect, că infrastructura nu este subdimensionată, ea merge şi se dezvoltă într-o progresie care acoperă ce se generează de către piaţă. Urmează să se deschidă încă un centru săptămâna viitoare. Componenta de întârziere vine şi ca urmare a inerţiei cu care ajung aceste ambalaje să se întoarcă la comerciant, însă nota e pozitivă pentru că suntem pe un trend de creştere”, a mai spus Leferman.

 

Înregistrarea întâlnirii „Hora reciclării a început împiedicat”, AICI .

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Mircea Ilie, Expert Economie Circulară: SGR-ul este o soluție care trebuie încercată!

„În teorie este un sistem bun care adresează o mulțime dintre problemele pe care le-am avut până acum și încearcă să schimbe modelele pe care le-am folosit și care nu au funcționat. SGR-ul este o soluție care trebuie încercată. Categoric nu merge perfect, suntem la început și avem foarte multe lucruri de îmbunătățit”, a declarat Mircea Ilie, Expert Economie Circulară.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA