Julia Leferman: Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanție-Returnare rămâne deschis și după 28 februarie, dar intervin riscuri de sancțiuni pentru operatori

mart. 7, 2023 | Comunitatea CLCC

Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) rămâne deschis, dar intervine riscul de sancţiune pentru operatorii economici care nu s-au înregistrat până la această dată, potrivit legislaţiei, a afirmat Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC cu tema “Sistemul de garanție – returnare, bilanț de etapă”.

“Procesul de înregistrare (în Sistemul de Garanţie-Returnare, n.r.) rămâne deschis, dar sigur că intervine riscul de sancţiune, potrivit legislaţiei, pentru operatori economici care nu s-au înregistrat încă. Semnalul este mai degrabă unul pozitiv, însă în piaţă există în aceste zile un interes crescut din partea operatorilor economici care au această obligaţie legală. Cu titlul de exemplu, pot să vă spun că, în cursul zilei de ieri (luni, 27 februarie 2023, n.r.), într-un interval de 30 de minute, au fost şi peste 4.000 de intrări în platformă. Din informaţiile pe care le am, acoperirea geografică este una destul de echilibrată. În ceea ce priveşte înregistrările care au fost făcute până la acest moment, cifrele sunt mai puţin relevante astăzi, pentru că oricum contextul este dinamic şi se schimbă de la minut la minut. Este foarte bine faptul că platforma funcţionează chiar şi într-un astfel de context de suprasolicitare”, a declarat Leferman.

Aceasta a adăugat că foarte mulţi operatori economici au lăsat pe ultima sută de metri înregistrarea pe platforma SGR, mobilizarea din prezent fiind datorată şi comunicării publice a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Gărzii Naţionale de Mediu.

“Practic, foarte mulţi operatori economici au decis să lase pe ultima sută de metri acest proces de înregistrare şi acum ne bucură, totuşi, faptul că există o astfel de mobilizare. Ea a fost direct legată de momentul în care a intervenit în piaţă şi comunicarea publică a Ministerului Mediului, şi prin Garda de Mediu, motiv pentru care vreau să salut încă o dată buna colaborare în acest sens, pentru că este un proiect care până la urmă implică atât piaţa şi operatorii privaţi, cât şi autoritatea centrală de mediu. O astfel de colaborare ne va aduce, într-adevăr, la obiectivul ambiţios de a porni sistemul la finalul acestui an. Sunt în continuare multe conturi deschise care nu au finalizat procesul de înregistrare. Spun asta pentru că înregistrarea naţională are două componente: pe de o parte, înregistrarea pe platformă a datelor de identificare ale companiei şi ale reprezentantului desemnat să fie în relaţia cu ReturRO şi a doua etapă care presupune încărcarea anumitor date în platformă, care diferă în funcţie de calitatea operatorul economic”, a subliniat Julia Leferman.

Înregistrarea întâlnirii „Sistemul de Garanție-Returnare, bilanț de etapă”, poate fi urmărită integral, AICI.

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Prin știință construim un viitor fără fum

Produsele din tutun încălzit sunt o gamă de produse relativ noi. Acestea au fost dezvoltate și evaluate pentru a reduce riscurile asociate fumatului și se adresează adulților care altfel ar continua să fumeze. Totuși, cea mai bună alegere rămâne renunțarea completă la țigări și nicotină.

Philip Morris International – prima companie din industria tutunului care a mizat pe știință și inovație

Tutunul nu este o descoperire recentă. Dimpotrivă. Doar modurile în care a fost utilizat de-a lungul timpului s-au schimbat. Dacă într-un trecut foarte îndepărtat fruzele de tutun erau întrebuințate în ritualuri religioase sau în scopuri terapeutice, abia după expedițiile lui Columb planta a început să fie folosită în pipe, trabucuri și tutun.

Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România: În continuare sunt creșteri de salarii în piață

Anul acesta, 2023, este un an special pe piața muncii, pentru că vine cu o continuare, o transformare postpandemică, cu provocări, probleme, greutăți, iar, în ceea ce privește recrutarea, vine cu un paradox: pe de-o parte există deficit de forță de muncă și pe de altă parte oamenii își pierd jobul, din cauza reducerilor de business, reducerilor de costuri etc. Este descrierea făcută pieței muncii de Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România.

In vino veritas – mituri despre vin

Când ești la început în lumea vinului vei afla tot felul de lucruri despre vin. Oare sunt adevărate toate informațiile care ajung la tine? Pivot Noir demontează o parte dintre cele mai des întâlnite mituri despre vin, care încă sunt crezute, chiar dacă s-au dovedit a fi neadevărate.