Ing. Mircea Bulboacă, Vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții: Anul 2021 va fi unul bun pentru construcții

mart. 14, 2021 | Comunitatea CLCC

Sectorul construcțiilor a crescut substanțial în 2020, Guvernul având înțelepciunea să nu-l oprească din activitate, așa cum s-a întâmplat, în alte țări europene, iar 2021 va fi unul bun pentru construcții, fiind marcat de o creștere atât pentru investițiile private, cât și pentru cele de stat. Sunt ideile susținute de Ing. Mircea Bulboacă, Vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, în cadrul webinarului Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), desfășurat online, pe 4 martie, având ca temă: ”Impactul proiectelor de construcții asupra dezvoltării economice”.

Potrivit inginerului, optimismul său vine după constatarea că ”actualul Guvern își arată  preocuparea pentru investiții în infrastructură, în special, drumuri, spitale, școli, săli de sport, iar sectorul privat, atât cel industrial, cât și cel rezidențial, dă semne de creștere.”

Creșterile de prețuri și lipsa forței de muncă, aspectele negative

Referindu-se și la aspectele negative din acest sector, Ing. Mircea Bulboacă a vorbit, în primul rând, despre creșterile de prețuri: ”Prima problemă ar fi creșterea foarte mare a unor materiale de construcții, în ultimele luni, cum ar fi, de exemplu, oțelul beton, care, doar în câteva luni, a crescut cu 50%. Este o creștere nemaiîntâlnită și total imprevizibilă, care poate crea probleme majore pentru multe firme de construcții, mai ales, pentru cei care nu și-au prevăzut în contract posibilitatea de actualizare a prețului. În aceste condiții, chiar și dezvoltatorii vor avea probleme de creștere a bugetelor, în marile companii. Ne așteptăm în continuare la creșterea prețurilor la carburant.”

”Alt motiv de îngrijorare este legat de forța de muncă calificată și necalificată din construcții. Încă ne izbim de această problemă și cred că Guvernul ar trebui să rezolve această problemă și să aducă, în special, persoane din zona rurală, care, în prezent, se mulțumesc cu ajutorul social și cu munca zilieră. În opinia mea, România ar trebui să crească numărul de angajați, de la 5 milioane, la 6-7 milioane”, a mai arătat inginerul.

Alt risc: schimbările legislative cu aplicabilitate imediată

Un alt risc este reprezentat, în opinia specialistului, de schimbările legislative cu aplicabilitate imediată: ”De-a lungul anilor, am asistat la schimbări legislative, care s-au îndepărtat de spiritul activității de construcții și care au avut mai multe forme juridice întortocheate, ambigue și greu de aplicat. De exemplu, în 2016 s-a schimbat regulamentul de recepție a lucrărilor de construcții, care, pur și simplu, a blocat recepția unor lucrări publice, la acea dată. Pe urmă, s-a revenit. Patronatul Societăților din Construcții dorește să fie consultat, în elaborarea unor legi, care urmează a fi aplicate.”

Concurența neloială a unor companii, altă problemă

”Tot la capitolul riscuri, aș trece concurența neloială a unor companii, care, cu un număr redus de angajați, iau lucrări publice la un preț scăzut, pe care apoi le subcontractează. Subcontractorii, pentru a putea trăi, plătesc o parte din salariul angajaților la negru, ceea ce este total dăunător, atât pentru economie, cât și pentru firmele mari, care au sute de angajați. Aici, propunerea mea și a patronatelor este aceea de a certifica companiile de construcții. Un alt risc ce poate apărea este neplata lucrărilor de construcții sau plata cu întârziere, din motive ce nu aparțin constructorului. Din acest punct de vedere, recomand prudență și atenție la lichiditate”, a mai spus inginerul.

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat situația construcțiilor, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, provocările acestei perioade, soluțiile și tehnologiile folosite pentru a răspunde nevoilor clienților, dar și impactul acestui sector asupra dezvoltării economice.

Evenimentul a fost organizat de CLCC (for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică), în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Georgiana Iancu: România vrea e-Factura fără ca beneficiarii să-şi mai dea acordul să primească facturile în format electronic

„Principalul motiv pentru care România a solicitat derogare din partea Consiliului Uniunii Europene pentru aplicarea sistemului e-Factura este ca beneficiarii să nu-şi mai dea acordul pentru a primi facturile în format electronic”, a declarat Georgiana Iancu, Partener şi Liderul Departamentului de Taxe Indirecte şi Digitalizare Fiscală, Ernst&Young.

România, din nou cu cel mai mare decalaj de TVA din UE

România se menţine pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, în scădere uşoară de la 37,3% în 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizează datele din anii menţionaţi.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA