Ing. Adriana Iftime, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC): Învăţământul dual este o soluţie, dar în sectorul construcţiilor nu dă rezultate

sept. 27, 2024 | Comunitatea CLCC

„Învăţământul dual este o soluţie, însă pentru zona de construcţii, din păcate, nu dă rezultate”, a declarat ing. Adriana Iftime, Director General, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), în cadrul celei mai recente dezbateri profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu titlul „Cum facem saltul la o economie cu valoare adăugată? Investind în educație și formare profesională”.

“Sunt bucuroasă să aud că există rezultate în alte domenii. Deseori este dată exemplu zona de industria auto, unde învăţământul dual a funcţionat şi funcţionează foarte bine, dar în sectorul construcţii din păcate nu prea funcţionează deoarece în construcţii există foarte multe firme. După ce absolventul a terminat cursul de pregătire, el are foarte multe opţiuni. (…) Dacă în industria auto avem în ţară două fabrici, în zona construcţiilor avem 80.000 de firme, deci există o libertate foarte mare, o plajă foarte mare de mişcare a absolvenţilor, plus plecarea din ţară. Evident asta rămâne în continuare o problemă”, a completat ing.Adriana Iftime.

Totodată, ea a subliniat că nu există obligativitatea de a încheia un contract cu firma care l-a ajutat pe cursant să atingă acel nivel de pregătire profesională – cursantul poate opta pentru oricare altă firmă din judeţul lui sau din alt judeţ şi mai ales din afara ţării.

“O firmă mare din federaţia noastră a reuşit cu mare greutate să strângă 25 de de cursanţi. Au terminat cursul 12, iar firma a rămas cu doi. Cam ăsta a fost filmul acestei pregătiri. Noi mai avem încă o altă problemă: sectorul de construcţii nu este un sector foarte atractiv, pentru că noi avem foarte multe meserii. Avem circa 70 de meserii în construcţii, dar sunt meserii grele. Anul acesta, anul trecut, în construcţii s-a lucrat la 40 de grade Celsius şi chiar la peste 40 de grade Celsius. Iernile au devenit mai blânde, dar nu chiar peste tot, pentru că la Miercurea Ciuc tot trebuie să se lucreze la temperaturi sub 10 de grade Celsius şi, atunci, din start meseria pare un pic mai murdară, cu mai multe constrângeri”, a adăugat directorul general al FPSC.

„Trebuie reglementată totuşi «această rămânere în cadrul firmei, care a cheltuit bani şi energie, şi-a pus nişte speranţe»”.

“Meseria de constructor este o meserie grea. În continuare pot să spun că meseria de constructor este frumoasă. Ori a vedea frumuseţea meseriei este o chestiune de educaţie încă din familie şi din primii ani de şcoală. Trebuie insistat mai mult pe partea aceasta educaţională şi a arăta ce înseamnă meseria de constructor. S-a tehnologizat foarte mult şi în zona construcţiilor. Şantierul de astăzi nu mai este şantierul de acum 10 ani. Lucrăm foarte mult la ideea de digitalizare – şi asta ar trebui să fie foarte atractiv, mai ales pentru partea universitară, partea de viitor inginer. Trebuie să lucrăm ceva mai mult aici pentru a atrage tinerii deoarece foarte mulţi absolvenţi ai facultăţii de construcţii în loc să meargă la şantier s-au dus directori de marketing şi au vândut materiale de construcţii ori asta nu este normal”, a concluzionat ing. Adriana Iftime.

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Costul orar al forței de muncă în România continuă să crească

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată, după numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat în trimestrul III o creștere de 3,18% față de precedentele trei luni, arată datele Institutului Național de Statistică. Față de aceeași perioadă a anului trecut, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creștere de 17,12%.

Călin Biriș (Online Mastery), despre importanța colaborării cu agenția de digital marketing

„Lucrăm pentru aceleași obiective. Agenția cu antreprenorul sau cu businessul au aceleași obiective, pentru că, dacă merge bine businessul, conform serviciilor oferite de agenție, atunci și agenției îi va merge bine”, a subliniat Călin Biriș, trainer și consultant de marketing, fondatorul platformei Online Mastery, în cadrul celei mai recente dezbateri profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării). 

Robert Trandafir (Gun Media): Marketingul în sine nu s-a mutat online, marketingul s-a mutat unde sunt audiențele

„Platformele au venit și s-au dezvoltat, ele au captat audiențe foarte mari. Marketingul în sine nu s-a mutat online, marketingul s-a mutat unde sunt audiențele, pentru că un business sau un comunicator în sine vrea să își promoveze mesajul, el trebuie să se adreseze audiențelor. Dacă audiențele noastre se află într-o zonă de online, ne vom asigura că mesajul nostru ajunge prin mijloace de comunicare online”, a  declarat Robert Trandafir, CEO & Co-fondator Gun Media, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA