Ing. Adriana Iftime, Director General FPSC: 14 septembrie, ziua de omagiere a constructorului român

oct. 5, 2021 | Evenimente

Întâlnirea Comunității CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, din luna septembrie, a fost dedicată unei dezbateri pe tema lemnului ca material sustenabil în arhitectură și construcții. Din cauza poluării excesive generate inclusiv de sectorul construcțiilor, viitorul lumii urbane se bazează pe cel mai vechi material de construcții, și anume lemnul.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Ing. Adriana Iftime – Director General, Federația Patronatelor Societăților Din Construcții, Cătălin Tobescu – Director general Fordaq și Director executiv al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, Prof. Dr. Arh. Rodica Manon Crișan – Profesor de Construcții și reabilitarea clădirilor, Conducător de doctorat în domeniul arhitectură la UAUIM și pe Ing. Marius Șoflete – Inginer constructor și proiectant specializat de case pasive, Manager inginerie creativă, Trainer atașat OAR pe cursuri de case pasive și eficiență energetică aplicată în construcții, Videoblogger.

Având în vedere că întâlnirea CLCC din luna septembrie a avut loc într-o zi cu semnificație pentru breasla constructorilor, Ing. Adriana Iftime Director General, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), a avut un cuvânt de introducere legat de ziua de 14 septembrie, zi dedicată omagierii constructorului și despre eficiența energetică a construcțiilor.

La întrebarea „De ce este important să avem o zi a constructorului?”, Directorul General, FPSC, a declarat că breasla constructorilor are un rol important și crede că poate cu adevărat să schimbe fața unei țări.

„Am ales ziua de 14 septembrie ca zi de omagiere a constructorilor, deoarece breasla constructorilor are o suferință cumplită în ceea ce privește forța de muncă și lipsa unei strategii de dezvoltare a investițiilor,  în ciuda faptului că România are nevoie de un plan bine pus la punct pentru atragerea de fonduri pentru investiții, începând cu celebrele autostrăzi și terminând cu școlile cu toaletă în curte”, a declarat Ing. Adriana Iftime.

14 septembrie – zi de omagiere a constructorului român

În anul 2018, când criza de forță de muncă ajunsese foarte adâncă, am considerat că trebuie să luăm inițiative. La acel moment, am semnat un acord cu Guvernul României, prin care am declarat sectorul construcțiilor, un sector prioritar în economie, iar imediat după semnarea acestui acord, cu ajutorul unui grup parlamentar, am reușit să propunem un plan de lege pentru a fi aprobată o zi dedicată constructorului.

Alegerea zilei de 14 septembrie nu este una întâmplătoare. Am căutat în istoria construcțiilor din România, iar cea mai importantă lucrare făcută de constructorii români, după părere noastră, este Podul Anghel Saligny de la Cernavodă care a fost recepționat pe 14 septembrie 1895.

Constructorii români au fost capabili să realizeze lucruri mărețe și este păcat ca acestea să fie uitate. Din acest motiv, am ales ziua de 14 septembrie ca zi a constructorului român. Tot în această zi s-a mai întâmplat un eveniment marcant pentru breasla constructorilor, și anume în 1928 a fost recepționată Crucea de pe Caraiman, care în 2013 a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă construcție de acest tip pe vârful unui munte.

Pentru sectorul construcțiilor, după cum afirmă și dna. Ing. Iftime, o veste încurajatoare este cea venită din partea Ministerului zilele trecute cu privire la faptul că „aproape 14 milioane de lei, din banii de la bugetul public, vor fi direcționați către clădirile publice pentru a putea fi reabilitate energetic”, a declarat Ing. Adriana Iftime.

„Și în alte țări din UE îndeplinirea angajamentelor pentru a atinge țintele propuse nu au fost în totalitate atinse. Aici mă refer la angajamentul ca până în 2020 să se ajungă la o reabilitare de 20%. Acum avem o altă țină. De această dată se urmărește atingerea unui prag de 32,5% până în anul 2030. Părerea mea, dar și a multor persoane din acest domeniu este că dacă nu vom avea niște strategii și niște oameni responsabili pe fiecare domeniu de activitate, nu vom izbândi nici în zona reabilitării termice.”, a mai declarat Directorul General, FPSC.

„Ca nivel de dezvoltare în construcții, comparativ cu țările din Europa și nu numai, România a rămas în urmă cu infrastructura mare și mică și cu lucrări publice, care trebuiesc gestionate de autorități publice cu competență și responsabilitate”, a concluzionat Ing. Adriana Iftime.

Înregistrarea webinarului, din 14 septembrie, despre Lemnul în arhitectură și construcții sustenabile, poate fi urmărită integral AICI.

——————————————————-

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat lemnul, în calitatea sa de materie primă regenerabilă și versatilă, care oferă răspunsuri la problemele globale urgente ale timpurilor noastre. În prezent, constructorii și arhitecții se întorc către lemn și produsele din lemn, în special acelea care oferă din punct de vedere tehnologic mai multe oportunități pentru construcții sustenabile.

Evenimentul este organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

„Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative. Măsurile propuse vin la pachet cu schimbări radicale și creșteri de taxe care afectează întregul mediu de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Constantin Rudnițchi: Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim

„Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim. Din păcate, modul în care este construită noua lege fiscală arată un stat lipsit de mijloacele de a aduce venituri la buget, o agenție fiscală, mai precis, care a abandonat lupta cu evaziunea sau cu optimizarea agresivă și tratează toate companiile ca și cum ar evita plata taxelor și impozitelor”, apare scris într-un material RFI România, realizat de către Constantin Rudnițchi, jurnalist și director executiv CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile româneşti

Companiile româneşti s-au bucurat, anul trecut, de venituri şi profituri fără precedent iar pentru 2023 se previzionează, în continuare, creşterea profiturilor şi a profitabilităţii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arată o analiză realizată de o platformă de business intelligence.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA