Ing. Adriana Iftime, Director General FPSC: 14 septembrie, ziua de omagiere a constructorului român

oct. 5, 2021 | Evenimente

Întâlnirea Comunității CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, din luna septembrie, a fost dedicată unei dezbateri pe tema lemnului ca material sustenabil în arhitectură și construcții. Din cauza poluării excesive generate inclusiv de sectorul construcțiilor, viitorul lumii urbane se bazează pe cel mai vechi material de construcții, și anume lemnul.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Ing. Adriana Iftime – Director General, Federația Patronatelor Societăților Din Construcții, Cătălin Tobescu – Director general Fordaq și Director executiv al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, Prof. Dr. Arh. Rodica Manon Crișan – Profesor de Construcții și reabilitarea clădirilor, Conducător de doctorat în domeniul arhitectură la UAUIM și pe Ing. Marius Șoflete – Inginer constructor și proiectant specializat de case pasive, Manager inginerie creativă, Trainer atașat OAR pe cursuri de case pasive și eficiență energetică aplicată în construcții, Videoblogger.

Având în vedere că întâlnirea CLCC din luna septembrie a avut loc într-o zi cu semnificație pentru breasla constructorilor, Ing. Adriana Iftime Director General, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), a avut un cuvânt de introducere legat de ziua de 14 septembrie, zi dedicată omagierii constructorului și despre eficiența energetică a construcțiilor.

La întrebarea „De ce este important să avem o zi a constructorului?”, Directorul General, FPSC, a declarat că breasla constructorilor are un rol important și crede că poate cu adevărat să schimbe fața unei țări.

„Am ales ziua de 14 septembrie ca zi de omagiere a constructorilor, deoarece breasla constructorilor are o suferință cumplită în ceea ce privește forța de muncă și lipsa unei strategii de dezvoltare a investițiilor,  în ciuda faptului că România are nevoie de un plan bine pus la punct pentru atragerea de fonduri pentru investiții, începând cu celebrele autostrăzi și terminând cu școlile cu toaletă în curte”, a declarat Ing. Adriana Iftime.

14 septembrie – zi de omagiere a constructorului român

În anul 2018, când criza de forță de muncă ajunsese foarte adâncă, am considerat că trebuie să luăm inițiative. La acel moment, am semnat un acord cu Guvernul României, prin care am declarat sectorul construcțiilor, un sector prioritar în economie, iar imediat după semnarea acestui acord, cu ajutorul unui grup parlamentar, am reușit să propunem un plan de lege pentru a fi aprobată o zi dedicată constructorului.

Alegerea zilei de 14 septembrie nu este una întâmplătoare. Am căutat în istoria construcțiilor din România, iar cea mai importantă lucrare făcută de constructorii români, după părere noastră, este Podul Anghel Saligny de la Cernavodă care a fost recepționat pe 14 septembrie 1895.

Constructorii români au fost capabili să realizeze lucruri mărețe și este păcat ca acestea să fie uitate. Din acest motiv, am ales ziua de 14 septembrie ca zi a constructorului român. Tot în această zi s-a mai întâmplat un eveniment marcant pentru breasla constructorilor, și anume în 1928 a fost recepționată Crucea de pe Caraiman, care în 2013 a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă construcție de acest tip pe vârful unui munte.

Pentru sectorul construcțiilor, după cum afirmă și dna. Ing. Iftime, o veste încurajatoare este cea venită din partea Ministerului zilele trecute cu privire la faptul că „aproape 14 milioane de lei, din banii de la bugetul public, vor fi direcționați către clădirile publice pentru a putea fi reabilitate energetic”, a declarat Ing. Adriana Iftime.

„Și în alte țări din UE îndeplinirea angajamentelor pentru a atinge țintele propuse nu au fost în totalitate atinse. Aici mă refer la angajamentul ca până în 2020 să se ajungă la o reabilitare de 20%. Acum avem o altă țină. De această dată se urmărește atingerea unui prag de 32,5% până în anul 2030. Părerea mea, dar și a multor persoane din acest domeniu este că dacă nu vom avea niște strategii și niște oameni responsabili pe fiecare domeniu de activitate, nu vom izbândi nici în zona reabilitării termice.”, a mai declarat Directorul General, FPSC.

„Ca nivel de dezvoltare în construcții, comparativ cu țările din Europa și nu numai, România a rămas în urmă cu infrastructura mare și mică și cu lucrări publice, care trebuiesc gestionate de autorități publice cu competență și responsabilitate”, a concluzionat Ing. Adriana Iftime.

Înregistrarea webinarului, din 14 septembrie, despre Lemnul în arhitectură și construcții sustenabile, poate fi urmărită integral AICI.

——————————————————-

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat lemnul, în calitatea sa de materie primă regenerabilă și versatilă, care oferă răspunsuri la problemele globale urgente ale timpurilor noastre. În prezent, constructorii și arhitecții se întorc către lemn și produsele din lemn, în special acelea care oferă din punct de vedere tehnologic mai multe oportunități pentru construcții sustenabile.

Evenimentul este organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta.

Oana Iacob, JTI : Nivelul contrabandei cu ţigarete din martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de 400 milioane euro

Nivelul contrabandei cu ţigarete înregistrat în martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro, a declarat Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager JTI Romania, la webinarul “Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA