Ing. Adriana Iftime, Director General, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: Legislația este cea mai mare problemă a domeniului nostru

mart. 15, 2021 | Comunitatea CLCC

Cea mai mare problemă din sectorul construcțiilor o reprezintă legislația, după cum a arătat Ing. Adriana Iftime, Director General, Federația Patronatelor Societăților din Construcții, în cadrul webinarului Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), desfășurat online, pe 4 martie, având ca temă Impactul proiectelor de construcții asupra dezvoltării economice”. 

”De cele mai multe ori, în comisiile sociale, unde noi mergem să ne spunem punctul de vedere, reprezentanții părții guvernamentale își fac datoria, în mod formal. Țin ședințele de dialog social, ne ascultă, eventual, bifează niște procese verbale despre ce s-a discutat, bifează că a avut loc sedința de dialog social și atât. Ei nu au înțeles încă, după 30 de ani, ca parte guvernamentală, cum se pune efectiv în practică ceea ce ei au gândit într-o lege. În ultimii 20 de ani, de când activăm în comisiile de dialog social, nu am reușit să îi facem să înțeleagă că patronatele, sindicatele și Guvernul sunt toate de aceeași parte a baricadei și scopul este să avem o legislație coerentă, clară și fermă”, a arătat Ing. Adriana Iftime.

Codul constructorilor, fără constructori implicați

Iar nemulțumirile exprimate au continuat: ”La Ministerul Dezvoltării, care este autoritatea noastră de reglementare, s-a luat inițiativa de a se verifica toată legislația din domeniu, și nu sunt puține acte normative, de a le pune cap la cap și de a elabora un cod al amenajării teritoriilor și urbanismului. Din punctul meu de vedere, s-a pornit cu stângul, deoarece, din acest colectiv de elaborare a codului constructorilor, nu face parte nici un constructor. Am sesizat acest lucru, dar nu am primit o explicație logică, din partea ministerului. Așteptăm ca această formă, pe care ei o vor produce cu ingineri geodezi, cu geografi, cu arhitecți, cu ingineri instalatori, să fie adusă în dezbatere și să ne putem spune și noi punctul de vedere.”

Obiectiv: legi concrete, clare, ferme

Potrivit Directorului General al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, de 20 de ani sunt foarte implicați în realizarea și îmbunătățirea legislației din domeniu: ”Anul acesta, am considerat că având un Guvern și un Parlament nou, este foarte bine să avem întâlniri cu grupurile parlamentare, cu comisiile parlamentare, cu reprezentanți ai Guvernului, tocmai pentru a discuta încă o dată și încă o dată că legislația din domeniu, dacă nu este concretă, clară și fermă, nu putem avea rezultatele pe care le scontăm și,  în loc să construim, ne petrecem timpul în instanțe, cu avocați, pentru a putea să descâlcim prevederile legii.”

Legea achizițiilor publice, alt punct nevralgic

În opinia inginerului, legea achizițiilor publice este una dintre cele mai importante legi ale economiei, a doua ca importanță, după legea bugetului, deoarece stabilește condițiile în care banii să fie cheltuiți: ”Din păcate, această lege s-a tot schimbat, începând cu anul 1997-1998, dar a rămas un mecanism foarte greoi, care presupune foarte multă energie, din partea noastră și foarte multă înțelegere, din partea Agenției pentru Achiziții Publice, cu care am avut anul trecut un grup de lucru, ce a presupus peste 6 luni de muncă, dar cu un rezultat neașteptat: nu am reușit să convigem ANAP-ul de nevoia de a schimba ordonanța privitoare la salariul minim în construcții. Toate acestea se întâmplă, din cauza lipsei de profesionalism, iar, fără o profesionalizare a instituțiilor statului, nu putem avea o legislație coerentă.”

Contractul de antrepriză și digitalizarea, alte priorități

”Acesta este al treilea an, de când discutăm despre modificarea HG 1/2018, care reglementează contractul de antrepriză. În această hotărâre de guvern, există niște prevederi care împiedică activitatea antreprenorului. Suntem ancorați în realitatea derulării contractelor, ne ducem cu dovezi clare despre modul în care se pune în aplicare actul normativ, dar rezolvarea este extrem de greoaie. De semenea, suntem extrem de preocupați de digitalizarea în construcții, dar aici trebuie să intervenim pe legislație și să intrăm în rândul lumii europene”, a mai spus inginerul.

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat situația construcțiilor, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, provocările acestei perioade, soluțiile și tehnologiile folosite pentru a răspunde nevoilor clienților, dar și impactul acestui sector asupra dezvoltării economice.

Evenimentul a fost organizat de CLCC (for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică), în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA