In vino veritas – mituri despre vin

apr. 28, 2023 | Noutăți

Când ești la început în lumea vinului vei afla tot felul de lucruri despre vin. Oare sunt adevărate toate informațiile care ajung la tine?

Pivot Noir demontează o parte dintre cele mai des întâlnite mituri despre vin, care încă sunt crezute, chiar dacă s-au dovedit a fi neadevărate.

”Vinul de țară, netratat, e curat”. Este unul dintre cele mai întâlnite mituri. Vinul făcut «în casă», în general nu conține stabilizatori, conservanți și nu este bine filtrat sau decantat. Din această cauză conține fracții toxice, impure; un exemplu fiind alcoolul metilic, care poate duce la orbire. În plus, neavând conservanți, se degradează mult mai repede.

Vinul de țară nu este depozitat în condiții optime de temperatură, umiditate, luminozitate. De asemenea, nefiind perfect ferit de contactul cu oxigenul, vinul de țară se oxidează (se oțetește) foarte ușor.

”Vinul roșu se bea la temperatura camerei”. Este o replică foarte des întâlnită la care răspunsul este următorul: ”Această cutumă vine de pe vremea locuitului în castele de piatră, unde temperatura interioară atinge cu greu parametrii confortului termic, iar temperatura nu depășește 17-18°C. La temperatura actuală de confort interior, de 22-24°C, vinul iși pierde proprietățile olfactive și gustative, devenind înțepător și cu gust care evidențiază alcoolul.”

”Cu cât este mai vechi vinul cu atât este mai bun”. Răspunsul este «DEPINDE !»

”Orice vin , ca și o ființă vie, are o viață, mai scurtă sau mai lungă. Sunt vinuri mari care evoluează până la câteva zeci de ani, după care încep să se degradeze, și apoi să moară. Însă majoritatea vinurilor albe și rose seci, în special cele de pe noi plantații, au o perioadă de evoluție scurtă, de 2-3 ani, după care încep să involueze”, explică managerul Pivot Noir.

Vinurile roșii ”îmbătrânesc” ceva mai greu, în 5-10 ani și chiar mai mult

Marile vinuri ale producătorilor cu tradiție au o curbă de viață mult mai lungă, valabil și pentru vinurile albe seci, de exemplu marile Chardonnay-uri din Burgundia sau Rieslingurile germane, care cresc în valoare cu timpul; chiar și până la 20-30 de ani. Trebuie menționat reputatul Brunello di Montalcino, care are o curbă de evoluție ascendentă de până la o sută de ani !

Pentru că ușor, ușor ne întreptăm spre vară, Pivot Noir completează lista miturilor cu câteva informații despre șampanie, una dintre cele mai bune alegeri pentru mesele din timpul zilelor călduroase.

Diferența dintre șampanie și spumant/spumos

Întâlnim apelația “șampanie” pe multe meniuri de vinuri, fără să se țină cont de faptul că, Champagne este vinul spumant produs doar în regiunea Champagne din nord-estul Franței.

Champagne este un vin extraordinar, sofisticat, niciodată ieftin, produs după o tehnică laborioasă, costisitoare și care durează între doi și char zece ani, de pe plantații de viță-de-vie foarte scumpe. Acest tip de vin nu poate fi, în nici un caz, asimilat unui spumant sau unui spumos ieftin, chiar dacă este obținut prin adăugarea de bioxid de carbon.

« Șampania (spumantul )»  se bea la desert. Este un alt mit, care trebuie demontat. Spumantul brut (sec) este prin excelență un aperitiv sau un însoțitor al mâncărurilor gourmet și în nici un caz nu se poate asocia cu dulciurile. Gusturile dulce și sec intră în conflict și nu ne vom putea bucura nici de desert și nici de vinul spumant.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Prin știință construim un viitor fără fum

Produsele din tutun încălzit sunt o gamă de produse relativ noi. Acestea au fost dezvoltate și evaluate pentru a reduce riscurile asociate fumatului și se adresează adulților care altfel ar continua să fumeze. Totuși, cea mai bună alegere rămâne renunțarea completă la țigări și nicotină.

Philip Morris International – prima companie din industria tutunului care a mizat pe știință și inovație

Tutunul nu este o descoperire recentă. Dimpotrivă. Doar modurile în care a fost utilizat de-a lungul timpului s-au schimbat. Dacă într-un trecut foarte îndepărtat fruzele de tutun erau întrebuințate în ritualuri religioase sau în scopuri terapeutice, abia după expedițiile lui Columb planta a început să fie folosită în pipe, trabucuri și tutun.

Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România: În continuare sunt creșteri de salarii în piață

Anul acesta, 2023, este un an special pe piața muncii, pentru că vine cu o continuare, o transformare postpandemică, cu provocări, probleme, greutăți, iar, în ceea ce privește recrutarea, vine cu un paradox: pe de-o parte există deficit de forță de muncă și pe de altă parte oamenii își pierd jobul, din cauza reducerilor de business, reducerilor de costuri etc. Este descrierea făcută pieței muncii de Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România.

Prețul pentru o sticlă de vin bun. Cât de mult contează?

S-a întâmplat să fii dezamăgit de un vin prestigios de 200 lei și din contră, altădată ai calificat ca excelent un vin anonim de 75 lei? Este prețul întotdeauna reflecția calității? Pivot Noir vine cu răspunsul și ne explică de ce unele vinuri sunt mai scumpe decât...