Gheorghe Bejan, Director Executiv al Patronatului Zahărului din România: Noile reglementări sunt în defavoarea consumatorului

iul. 28, 2023 | Comunitatea CLCC

„Noile reglementări sunt în defavoarea consumatorului pentru că toate modificările se vor reflecta în creșterea prețurilor. Din punctul meu de vedere, există un principiu non-guvernamental: să ieftinim pentru bogați și să scumpim pentru săraci”, a declarat Gheorghe Bejan, Directorul Executiv al Patronatului Zahărului din România. Gheorghe Bejan s-a numărat printre invitații dezbaterii profesionale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu tema „Scad sau cresc prețurile? Guvernul, între reducerea prețurilor alimentelor de bază și creșterea taxelor”.

În continuare, pentru a sublinia impactul creșterii prețurilor pentru produsele cu zahăr, Gheorghe Bejan a prezentat 3 scenarii în cazul sucurilor:

„În primul rând va crește consumul pe piața neagră. Când TVA-ul era 24% aproximativ 30-40% din zahăr era în piața nefiscalizată. Atunci când cresc taxele și impozitele, crește și piața neagră – consumul se va păstra și va crește, dar crește pe partea nefiscalizată. În al doilea rând, vor apărea probleme între oameni (consumatori) și Guvern, cel mai probabil vor apărea negocieri. În ultimul rând, consumul se va transfera de la băuturi răcoritoare către băuturi alcoolice. Acest aspect este foarte grav, să nu uităm că suntem peste media europeană la consumul de băuturi alcoolice în rândul copiilor și adolescenților”.

„Marea vulnerabilitate în România de astăzi, în afară de lipsa de educație, este incompetența”.

„ Nu știm cum va funcționa schema de reducere a prețurilor. […] În ceea ce privește comerțul oficial, fiscalizat, un lucru este sigur – nu vor fi încasări mai mari la stat”, conchide Directorul Executiv al Patronatului Zahărului din România.

 

Înregistrarea întâlnirii „Scad sau cresc prețurile? Guvernul, între reducerea prețurilor și creșterea taxelor” poate fi urmărită integralAICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

„Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative. Măsurile propuse vin la pachet cu schimbări radicale și creșteri de taxe care afectează întregul mediu de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Constantin Rudnițchi: Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim

„Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim. Din păcate, modul în care este construită noua lege fiscală arată un stat lipsit de mijloacele de a aduce venituri la buget, o agenție fiscală, mai precis, care a abandonat lupta cu evaziunea sau cu optimizarea agresivă și tratează toate companiile ca și cum ar evita plata taxelor și impozitelor”, apare scris într-un material RFI România, realizat de către Constantin Rudnițchi, jurnalist și director executiv CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile româneşti

Companiile româneşti s-au bucurat, anul trecut, de venituri şi profituri fără precedent iar pentru 2023 se previzionează, în continuare, creşterea profiturilor şi a profitabilităţii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arată o analiză realizată de o platformă de business intelligence.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA