George Butunoiu, expert în recrutare: În momentul de față, tensiunile dintre angajați și angajatori sunt la cel mai înalt nivel

feb. 28, 2024 | Comunitatea CLCC

„Pot să spun fără niciun dubiu că, în momentul de față, tensiunile dintre angajați și angajatori sunt la cel mai înalt nivel pe care l-am văzut în 33 de ani de când sunt pe piață și  fac recrutări. Cel puțin în viitorul apropiat, în următorii 4-5 ani, nu văd absolut nicio soluție și nu cred că o să se schimbe ceva în privința asta. E posibil ca relațiile dintre angajați și angajatori să se deterioreze și mai mult”, a precizat George Butunoiu, expert în recrutare. Declarația a fost dată în timpul dezbaterii profesionale „Angajator bun, angajator rău”, organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

„La modul ideal, angajatorii trebuie să facă tot ce pot ca să depindă cât mai puțin de angajați.”

„Dacă o companie ajunge să aibă angajați care sunt piese de schimb, când unul dă un rateu sau încearcă să facă probleme să-l poți schimba foarte repede, atunci aia este situația cea mai rentabilă, cea mai productivă și cea mai bună pentru compania respectivă. Dar, bineînțeles că vor fi tot timpul și câțiva oameni cheie, de care depinde compania.”

George Butunoiu consideră că, dacă o companie depinde foarte puțin sau aproape deloc de marea majoritate a angajaților, atunci businessul devine solid,  previzibil și sustenabil: „Evident, asta înseamnă informatizare și automatizare, asta înlocuiește angajații într-o măsură mult mai mare decât se poate crede. Inteligența artificială este pe primul loc în proceduri.”

„Angajații peste o anumită vârstă vor avea probleme mult mai mari.”

„Trebuie realizate proceduri cât mai multe, astfel încât să ai nevoie cât mai puțin de experiența anterioară a angajaților. Tendința asta se observă foarte clar pe piață în momentul acesta. Dacă acum 15 – 20 de ani experiența cuiva era absolut esențială, era cheie, acum nu se mai pune atât de multă presiune pe acest aspect”, explică expertul în recrutare. „Așadar, experiența acumulată de angajații cu vechime o să conteze din ce în ce mai puțin și asta o să accentueze și mai mult o problemă despre care se discută și care nu o să rezolve niciodată: cea cu angajații de peste 40-50 de ani pentru care singurul argument este experiența.”

Nu este rentabil pentru o companie să facă eforturi foarte mari ca să apară în liste de tipul employer of choice.”

Membru activ în diferite organizații de afaceri, George Butunoiu afirmă că în marea majoritatea cauzurilor nu este rentabil pentru o companie să facă eforturi foarte mari ca să apară în liste de tipul employer of choice, fiindcă acestea sunt scumpe.

„Sunt exemple când directorii de resurse umane sau chiar directorii generali s-au străduit să fie iubiți de angajați și chiar au reușit, doar că rezultatele financiare au fost foarte proaste, iar unii dintre acești directori și-au pierdut locul de muncă. Au fost cazuri când odată cu plecarea acestor directori și-au dat demisia jumătate dintre angajați, ceea ce a fost o adevărată tragedie pentru companiile respective.”

„Relațiile de muncă trebuie să fie bazate pe interesul direct, transparență și corectitudine.”

„Cea mai bună strategie pentru o companie este să fie corectă, absolut corectă, transparentă și deschisă și să nu trișeze niciodată. Dacă încearcă să facă mai mult decât atât, devine riscant, iar relațiile de muncă bazate pe altceva decât pe interesul direct, transparență și corectitudine sunt riscante.”

Salariul rămâne cel mai important criteriu: „Într-adevăr, salariul a devenit principalul criteriu de selecție, de alegere a unui nou angajator, precum și motivația de a rămâne. Aici e totul cuantificabil și ușor de gestionat. Dacă introduci tot felul de alte criterii devine riscant.”

„Le recomand angajatorilor să investească cât mai mult în tehnologie și în orice poate să înlocuiască angajatul. Pentru angajatorii care au probleme cu angajații, le recomand să investească în câțiva angajați, iar restul să fie înlocuiți cu ajutorul inteligenței artificiale sau chiar de furnizorii de servicii”, conchide George Butunoiu.

Înregistrarea întâlnirii „Angajator bun, angajator rău” poate fi urmărită integral, AICI.

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Transformarea digitală devine prioritatea principală a companiilor

Transformarea digitală şi-a recâştigat poziţia de prioritate strategică principală pentru companiile din întreaga lume, iar revirimentul iniţiativelor digitale este impulsionat în mare parte de progresele în inteligenţa artificială (AI), care remodelează atât operaţiunile interne, cât şi procesele orientate către clienţi, conform studiului „CxO Priorities 2024”, realizat de Horvath, firmă globală de consultanţă în management.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA