Feliciu Paraschiv, Vicepreședinte ANCMMR: Sistemul de garanție-returnare – pas important către atingerea obiectivelor de mediu

iul. 8, 2021 | Comunitatea CLCC

O nouă întâlnire a Comunității CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, desfășurată la finalul lunii iunie, a adunat în mediul virtual specialiști și responsabili în managementul deșeurilor, pentru a discuta despre gestionarea eficientă a deșeurilor, ca resurse care pot fi reintroduse în circuitul de producție și reutilizate.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Ana Maria Icătoiu – Managing Partner, Advisso, Vicepresedinte OFA – UGIR, Valentin Negoiță – Președintele Asociației ECOTIC, Feliciu Paraschiv – Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) și pe Julia Leferman – Director general, Asociația Berarilor din România.

Sistemul de garanție-returnare este unul prin care producătorul aplică o taxă de 50 de bani la produsele cu ambalaj returnabil. El se aplică pentru băuturile alcoolice și non-alcoolice, doar în cazul peturilor sau sticlelor de la 0.33 la 3 litri.

Acest sistem, după cum a declarat Feliciu Paraschiv, nu va primi ambalajele care există acum pe piață, vor fi primite numai ambalajele care vor avea un semn distinct. „Producătorul va trebui să aplice un marcaj distinct, ce va fi recunoscut de aparatele ce reciclează aceste produse. Partea mai grea este că va trebui să ținem o gestiune mai clară a lichidului și o gestiune suplimentară a ambalajului în care este lichidul respectiv. Trebuie să mai ținem o gestiune a ambalajului gol primit și una a ambalajului gol predat. Asta ne va îngreuna munca, deoarece va trebui să ținem 4 gestiuni pe un singur cod de bare.”, a explicat Feliciu Paraschiv.

„Cu toate acestea, datorită însemnelor pe care producătorii le vor trece pe ambalaje, va fi o trasabilitate extrem de exactă, se va ști în permanență câte ambalaje sunt la producător, câte sunt în piață, la comercianți și câte s-au colectat”, a mai spus Vicepreședintele ANCMMR.

Un alt inconvenient, evidențiat de dl. Paraschiv, ce apare la comercianții mici și mijlocii, este spațiul de depozitare până vor fi ridicate aceste ambalaje. Legea prevede să se creeze un organism, format din producători și retaileri, ce va înființa centre de colectare. Acest organism va plăti o taxă de colectare retailerilor, care va fi stabilită ulterior și care ar trebui să acopere costurile comercianților mici și mijlocii.

În ceea ce privește partea de implementare a sistemului de garanție-returnare, aceasta trebuie analizată atât prin prisma marilor comercianți, cât și a celor mici. Gradul de recuperare, pentru un aparat care să colecteze automat aceste ambalaje, este rentabil la peste 1000 de unități achiziționate pe zi, după cum a afirmat Feliciu Paraschiv.

„O parte din comercianți va trebui să își achiziționeze aparate de colectare automată, iar ceilalți va trebui să facă colectare manuală, deoarece aceasta nu este rentabilă prin aparate. Asta înseamnă că acei comercianți care vor face colectare manuală pot începe imediat, ei nu au nevoie decât de saci în care să pună ambalajele; saci care le vor fi puși la dispoziție de către SGR. Problema va fi  în cazul comercianților mai mari, care, atunci când se va da legea, se vor înghesui să își achiziționeze aparate, iar producătorii de astfel de aparate nu vor putea face față.  Aici va fi nevoie de un termen rezonabil de implementare”, a concluzionat Feliciu Parasciv, Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România.

Webinar marca CLCC

Evenimentul este organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA