Feliciu Paraschiv, Vicepreședinte ANCMMR: Sistemul de garanție-returnare – pas important către atingerea obiectivelor de mediu

iul. 8, 2021 | Comunitatea CLCC

O nouă întâlnire a Comunității CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, desfășurată la finalul lunii iunie, a adunat în mediul virtual specialiști și responsabili în managementul deșeurilor, pentru a discuta despre gestionarea eficientă a deșeurilor, ca resurse care pot fi reintroduse în circuitul de producție și reutilizate.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Ana Maria Icătoiu – Managing Partner, Advisso, Vicepresedinte OFA – UGIR, Valentin Negoiță – Președintele Asociației ECOTIC, Feliciu Paraschiv – Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) și pe Julia Leferman – Director general, Asociația Berarilor din România.

Sistemul de garanție-returnare este unul prin care producătorul aplică o taxă de 50 de bani la produsele cu ambalaj returnabil. El se aplică pentru băuturile alcoolice și non-alcoolice, doar în cazul peturilor sau sticlelor de la 0.33 la 3 litri.

Acest sistem, după cum a declarat Feliciu Paraschiv, nu va primi ambalajele care există acum pe piață, vor fi primite numai ambalajele care vor avea un semn distinct. „Producătorul va trebui să aplice un marcaj distinct, ce va fi recunoscut de aparatele ce reciclează aceste produse. Partea mai grea este că va trebui să ținem o gestiune mai clară a lichidului și o gestiune suplimentară a ambalajului în care este lichidul respectiv. Trebuie să mai ținem o gestiune a ambalajului gol primit și una a ambalajului gol predat. Asta ne va îngreuna munca, deoarece va trebui să ținem 4 gestiuni pe un singur cod de bare.”, a explicat Feliciu Paraschiv.

„Cu toate acestea, datorită însemnelor pe care producătorii le vor trece pe ambalaje, va fi o trasabilitate extrem de exactă, se va ști în permanență câte ambalaje sunt la producător, câte sunt în piață, la comercianți și câte s-au colectat”, a mai spus Vicepreședintele ANCMMR.

Un alt inconvenient, evidențiat de dl. Paraschiv, ce apare la comercianții mici și mijlocii, este spațiul de depozitare până vor fi ridicate aceste ambalaje. Legea prevede să se creeze un organism, format din producători și retaileri, ce va înființa centre de colectare. Acest organism va plăti o taxă de colectare retailerilor, care va fi stabilită ulterior și care ar trebui să acopere costurile comercianților mici și mijlocii.

În ceea ce privește partea de implementare a sistemului de garanție-returnare, aceasta trebuie analizată atât prin prisma marilor comercianți, cât și a celor mici. Gradul de recuperare, pentru un aparat care să colecteze automat aceste ambalaje, este rentabil la peste 1000 de unități achiziționate pe zi, după cum a afirmat Feliciu Paraschiv.

„O parte din comercianți va trebui să își achiziționeze aparate de colectare automată, iar ceilalți va trebui să facă colectare manuală, deoarece aceasta nu este rentabilă prin aparate. Asta înseamnă că acei comercianți care vor face colectare manuală pot începe imediat, ei nu au nevoie decât de saci în care să pună ambalajele; saci care le vor fi puși la dispoziție de către SGR. Problema va fi  în cazul comercianților mai mari, care, atunci când se va da legea, se vor înghesui să își achiziționeze aparate, iar producătorii de astfel de aparate nu vor putea face față.  Aici va fi nevoie de un termen rezonabil de implementare”, a concluzionat Feliciu Parasciv, Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România.

Webinar marca CLCC

Evenimentul este organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Mircea Ilie, Expert Economie Circulară: SGR-ul este o soluție care trebuie încercată!

„În teorie este un sistem bun care adresează o mulțime dintre problemele pe care le-am avut până acum și încearcă să schimbe modelele pe care le-am folosit și care nu au funcționat. SGR-ul este o soluție care trebuie încercată. Categoric nu merge perfect, suntem la început și avem foarte multe lucruri de îmbunătățit”, a declarat Mircea Ilie, Expert Economie Circulară.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA