Feliciu Paraschiv (ANCMMR): Mediul de afaceri începe să devină descurajant

apr. 3, 2025 | Comunitatea CLCC

În cadrul dezbaterii digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață”, Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) și proprietar al lanțului de magazine Paco Supermarkets, a abordat proiectul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului referitor la afişarea adaosului comercial la raft, afirmând că acesta încalcă legislaţia şi principiile în materie de concurenţă.

„Companiile au și ele drepturile lor, au un drept la intimitate. Noi nu putem să punem pe masă toate secretele business-ului nostru. Nu știu dacă din punct de vedere concurențial este în regulă. Conform contractului nu avem voie să dezvăluim altor terți, prețurile cu care cumpărăm”, a explicat reprezentantul ANCMMR.

Feliciu Paraschiv a precizat faptul că în contractele cu furnizorii este stipulat acest aspect „prin contractul cu furnizorii sunt obligat și mă oblig să nu dezvălui prețurile de achiziție” și consideră că ANPC-ul „vine și distruge contractul acesta și mă obligă să pun prețul de achiziție pe tavă. Este foarte simplu să afli prețul de achiziție printr-un calculator. Practic, acest proiect descoperă și producătorii și îi lasă neprotejați și pe importatori.”

Feliciu Paraschiv afirmă că ordinul creează discrepanță între industrii, iar în realitate se aplică doar pentru produsele de la supermarket: „Mai există o problemă legată de faptul că ordinul, în aparență, se referă la toți retailerii de orice gen, dar în discuțiile pe care le-am avut mi s-a spus că numai la produsele din supermarket. Găsim din nou o discrepanță între industrie.”

„Probabil, clienții noștri ar fi interesați și de adaosurile comerciale practicate în farma, pentru că toată lumea ar vrea să știe ce adaos comercial are un antibiotic sau o aspirină. Aș vrea să vedem și ce adaos comercial au cei care ne vând energia și gazul sau cei din industria auto. Dacă facem o treabă, să o facem pentru toată lumea, să nu facem discriminare între industrii”, a mai completat proprietarul lanțului de magazine Paco Supermarkets.

Afișarea adaosului comercial în prețul de la rafturi este o măsură contrară acţiunilor Comisiei Europeane privind concurenţa echitabilă

„Comisia Europeană a luat în vizor proiectul ANPC. Proiectul a provocat agitație, pentru că va distorsiona concurența și vor fi dezvăluite informații sensibile comerciale. Se recomandă retragerea proiectului, deoarece principalele organizații de comerț din Europa sunt îngrijorate de acest fenomen. Am constatat că nicăieri în lume nu există ceva similar.”

În incheiere, Feliciu Paraschiv, a afirmat că mediul de afaceri începe să devină descurajant: „Din punctul meu de vedere, este o calamitate în business-ul românesc să pui pe tavă adaosul comercial, chiar dacă este vorba despre adaosul comercial propriu sau cel al distribuitorului.”

Înregistrarea întâlnirii Despre libertate economică, suprataxare și economie de piațăAICI.

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

 

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA