Feliciu PARASCHIV, ANCMMR: Deşi suntem informaţi, tot continuăm să folosim plastic şi să poluăm natura

dec. 5, 2022 | Comunitatea CLCC

Legea anti-plastic, care transpune Directiva Europeană 904/2019, interzice la comercializare strict anumite categorii de produse foarte bine definite, dar gradual. Până în 2026 bețișoarele cosmetice din plastic, tacâmurile, vesela din plastic vor trebui reduse cu 20% față de 2022 ca an de referință. Această modificare se resimte foarte greu la nivel de fabrică, deoarece este  dificil să înlocuiești o materie primă cu alta. Acest lucru implică alte cicluri de funcționare, alte echipamente, aparatură etc.”, a precizat Feliciu Paraschiv, Vicepreședinte ANCMMR, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC de la sfârșitul lunii noiembrie.

Invitatul nostru a transmis că între 80%-90% din produsele expuse la vânzare sunt produse biodegradabile și circa 10% – 15%  din plastic. Totodată, a întărit această statistică, adăugând faptul că industria retail poate manipula prin expunerea mai mare a produselor biodegradabile în detrimentul celor de plastic, ca să influențeze decizia de cumpărare la raft.

Din 2025 toate PET-urile vor trebui să aibă 25% în componență plastic reciclat, iar din 2030 vor trebui să aibă 30% plastic reciclat. Studiile spun că microfibrele din plastic le găsim și în peștele oceanic pescuit, ceea ce nu este deloc bine.”, a mai menționat Feliciu Paraschiv.

De asemenea, a fost subliniat faptul că, deși suntem informați, tot continuăm să folosim plastic și să poluăm natura, fără să conștientizăm cât rău ne va face această neglijență.

A fost o lege care a interzis comercializarea sacoșelor sub un micron, ceea ce înseamnă că, teoretic, ar fi trebuit să dispară toate sacoșele foarte fine. Însă, încă nu au dispărut de la piață și de la multe magazine mici. Ca alternativă, recomand sacoșa aceea de 4-5 lei din fibre biodegradabile reutilizabilă și încăpătoare.”, a mai adăugat vicepreședintele ANCMMR.

Sistemul de Garanție-Returnare, precizează invitatul nostru, va strânge de pe piață toate ambalajele PET de la 0,1 la 3 litri, toate dozele și toate sticlele (curate) de sticlă (sucuri, apă, vin etc.). Iar suma de 50 de bani va fi adăugată peste prețul produsului care ulterior va fi recuperat când sticlele vor fi returnate goale, intacte, curate, fără resturi de lichid și cu siglă.

În încheierea intervenției sale, Feliciu Paraschiv a nuanțat câteva lucruri care sunt neclare privind Sistemul de Garanție-Returnare: „Noi, retail-erii, așteptăm taxele de manipulare pe care le vom încasa pentru această operațiune a producătorilor. În funcție de aceste taxe, fiecare magazin va decide dacă va face colectare manuală sau automată. În acest moment, nu este bine pus la punct cine și cum se va face colectarea, returul și care va fi frecvența de colectare.”.

Înregistrarea întâlnirii „Legea anti-plastic – beneficii pentru mediu, provocări pentru firme” poate fi urmărită integral AICI.

 

Dezbatere digitală marca CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Mircea Ilie, Expert Economie Circulară: SGR-ul este o soluție care trebuie încercată!

„În teorie este un sistem bun care adresează o mulțime dintre problemele pe care le-am avut până acum și încearcă să schimbe modelele pe care le-am folosit și care nu au funcționat. SGR-ul este o soluție care trebuie încercată. Categoric nu merge perfect, suntem la început și avem foarte multe lucruri de îmbunătățit”, a declarat Mircea Ilie, Expert Economie Circulară.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA