Unii mici producători sunt sortiți pieirii, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), adresând următoarea întrebare: „Ce ne facem cu producătorii particulari, cei mici, care nu au nici abilități IT, nici calculator?”
„e-Factura a început să dea, și dă în continuare, probleme de genul sume negative, care în realitate sunt pozitive. Necesită muncă, oameni, telefoane, corecții; toate acestea înseamnă costuri în plus”, a menționat Feliciu Paraschiv, în cadrul dezbaterii profesionale „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, organizată de CLCC- Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.
Reprezentantul ANCMMR a prezentat una dintre problemele date de e-Factura, făcând referire la următorul exemplu: „Sunt probleme care nu știu cum se rezolvă. Spre exemplu pentru vânzătorii Van Sell (cei care vând din mașină), cel care vinde pâine cu mașina și îți face factura la ușa magazinului; el nu știe câte să îți livreze, te întreabă și îți face factura. Obligația lui este să o trimită la Ministerul de Finanțe în termen de 5 zile, dar problema este că eu nu pot să vând pâinea pentru că n-am niciun act de intrare. Deci, factura de la pâine o voi trage în termen de 5 zile de pe site-ul Ministerului, timp în care nu pot să vând pâinea. Știm cu toții cum va arăta pâinea aia peste 5 zile”
„e-Factura are și o parte bună, ușurează considerabil munca operatorului.”
Vicepreședintele ANCMMR a prezentat și unul dintre beneficiile aduse de e-Factura: „e-Factura are și o parte bună, în special pentru cei care au facturi foarte lungi, cu multe repere și repetitive. Printr-un program foarte adecvat contabil, factura poate fi extrasă de pe e-Factura direct în nota de intrare în recepție, ușurând considerabil munca operatorului.”
„O factură procesată manual, unde am 50 de repere, pot să o înregistrez în contabilitate în jumătate de oră, luând fiecare produs unul câte unul sau pot să o extrag din e-Factura în 20 de secunde, aceasta este singura parte bună pe care am găsit-o la e-Factura și sfătui pe toată lumea să o folosească, pentru că într-adevăr merită făcut așa ceva”.
În continuare, Feliciu Paraschiv a vorbit despre e-Transport: „La e-Transport este extrem de complicată treaba, trebuie să aloci fiecărui produs pe care îl pui pe aviz un cod (UIT) dintr-un nomenclator extraordinar de greu de găsit. Este foarte, foarte greu să găsești un produs și să îi dai un cod. N-am înțeles de ce nu funcționează simplu pe codurile de bare care sunt încrise pe produs. Trebuie alocate alte coduri.”
„Muncă mai multă, preț mai mare la raft, nu doar de la noi, de la retailer, pentru că și producătorul, procesatorul, distribuitorul sau transportatorul au probleme”, a concluzionat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).
Înregistrarea întâlnirii „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, AICI.
***
Reuniunile CLCC
Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.