Feliciu Paraschiv (ANCMMR): Avem nevoie de digitalizarea administraţiei publice; încă mai mergem cu dosarul cu şină

dec. 17, 2024 | Comunitatea CLCC

România are nevoie de digitalizarea administraţiei publice, în condiţiile în care încă se mai solicită documente în format fizic şi dosare cu şină, a menţionat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) și proprietar al lanțului de magazine Paco Supermarkets, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu titlul „Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025”, desfășurată în 16 decembrie.

“Avem nevoie de digitalizarea administraţiei publice şi de reforma administraţiei publice deoarece încă mai mergem cu dosarul cu şină. Mâine deschidem un magazin şi, săptămâna trecută, am depus: autorizaţie, cutare, cutare, cutare şi, la sfârşit, punctul opt, dosar cu şină… Era scris pe opisul pe care trebuia să-l depunem noi la primărie”.

El a subliniat că mediul de afaceri mai are nevoie, printre altele, de stabilitate fiscală şi de reducerea birocraţiei.

“Avem nevoie de stabilitate fiscală, avem nevoie de reducerea birocraţiei, avem nevoie de acces la finanţare pentru companiile mici şi mijlocii, la cote şi la dobânzi rezonabile, cum îşi au şi marile companii de afară. Avem nevoie de o stabilitate în ceea ce priveşte zona de impozitare. Nu mai umblaţi la legi! Avem nevoie de un dialog social activ, ne consultăm – legile să intre în vigoare de la un 1 ianuarie, să fie valabile tot anul – să nu mai umblăm în anul respectiv la ele. Dacă noi considerăm că ar mai trebui să dăm o altă lege, noi mă refer la guvernanţi, o pregătim, o discutăm – şi o dăm de la 1 ianuarie anul celălalt, ca să avem şi noi prognoze”, a mai spus Feliciu Paraschiv.

Totodată, el a menţionat că importurile de produse agroalimentare care pot creşte şi pe teritoriul României ar trebui blocate sau suprataxate.

“Avem nevoie să promovăm maxim exporturile şi să blocăm tot ce înseamnă import, în special de produse agroalimentare care pot creşte şi pe teritoriul României. Cartoful e de import, ceapa e de import, morcovul e de import, fasolea e de import – şi nu vă spun că e din China – usturoiul e de import. Eu n-am zis de lămâi nimic, n-am zis de banane, am zis doar de legume care cresc la noi şi ar putea creşte la noi. Ar trebui să suprataxăm fasolea care vine din China cu taxă vamală de 1.000%. În primul an va fi 30 – 40 lei/kg de fasole, dar în anul următor vor pune ai noştri fasole în pământ”, a adăugat vicepreşedintele ANCMMR.

 

Înregistrarea întâlnirii „Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025”, AICI.

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

Evoluția indicatorilor reprezentativi ai dezvoltării României în ultimii 20 de ani

Evoluția indicatorilor reprezentativi ai dezvoltării României în ultimii 20 de ani

Odată cu setarea obiectivului aderării la Uniunea Europeană, dezvoltarea României s-a aliniat cadrului european, iar analiza indicatorilor reprezentativi subliniază această schimbare prin înregistrarea unui trend general ascendent în perioada 2003-2023. Următorul infografic prezintă evoluția indicatorilor reprezentativi ai României în ultimii 20 de ani, evidenţiind următoarele aspecte:

ARTICOLE RECENTE

Evoluția indicatorilor reprezentativi ai dezvoltării României în ultimii 20 de ani

Odată cu setarea obiectivului aderării la Uniunea Europeană, dezvoltarea României s-a aliniat cadrului european, iar analiza indicatorilor reprezentativi subliniază această schimbare prin înregistrarea unui trend general ascendent în perioada 2003-2023. Următorul infografic prezintă evoluția indicatorilor reprezentativi ai României în ultimii 20 de ani, evidenţiind următoarele aspecte:

Cum a evoluat piața muncii în 2024?

2024 a fost un an al prudenței pe piața muncii, în care angajatorii au postat aproape 300.000 de joburi noi, dar și în care candidații au fost foarte activi în a-și căuta un nou loc de muncă, în condițiile în care au fost înregistrate aproximativ 11 milioane de aplicări, potrivit datelor din cea de-a 9-a ediție a raportului anual Review & Trends realizat de eJobs România.

Au fost semnate trei noi contracte de investiţii în infrastructura de turism

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a semnat contractele de finanţare în cadrul Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism pentru proiecte în domeniul turismului depuse de Consiliul Judeţean Călăraşi, Primăria municipiului Reşiţa şi Primăria oraşului Borsec, informează ministerul de resort printr-un comunicat.

Cristina Chiriac (CONAF): Este important să ne gândim ce avem de făcut în 2025, astfel încât să nu intrăm într-o recesiune economică

„România trebuie să reducă cheltuielile publice, în special din zona celor neproductive pentru a evita o posibilă recesiune economică în 2025, să crească eficienţa colectării veniturilor fiscale şi să evite supraîncărcarea fiscală asupra mediului de afaceri”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în cadrul dezbaterii profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu titlul „Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025.”

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA