Feliciu Paraschiv (ANCMMR): Avem nevoie de digitalizarea administraţiei publice; încă mai mergem cu dosarul cu şină

dec. 17, 2024 | Comunitatea CLCC

România are nevoie de digitalizarea administraţiei publice, în condiţiile în care încă se mai solicită documente în format fizic şi dosare cu şină, a menţionat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) și proprietar al lanțului de magazine Paco Supermarkets, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu titlul „Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025”, desfășurată în 16 decembrie.

“Avem nevoie de digitalizarea administraţiei publice şi de reforma administraţiei publice deoarece încă mai mergem cu dosarul cu şină. Mâine deschidem un magazin şi, săptămâna trecută, am depus: autorizaţie, cutare, cutare, cutare şi, la sfârşit, punctul opt, dosar cu şină… Era scris pe opisul pe care trebuia să-l depunem noi la primărie”.

El a subliniat că mediul de afaceri mai are nevoie, printre altele, de stabilitate fiscală şi de reducerea birocraţiei.

“Avem nevoie de stabilitate fiscală, avem nevoie de reducerea birocraţiei, avem nevoie de acces la finanţare pentru companiile mici şi mijlocii, la cote şi la dobânzi rezonabile, cum îşi au şi marile companii de afară. Avem nevoie de o stabilitate în ceea ce priveşte zona de impozitare. Nu mai umblaţi la legi! Avem nevoie de un dialog social activ, ne consultăm – legile să intre în vigoare de la un 1 ianuarie, să fie valabile tot anul – să nu mai umblăm în anul respectiv la ele. Dacă noi considerăm că ar mai trebui să dăm o altă lege, noi mă refer la guvernanţi, o pregătim, o discutăm – şi o dăm de la 1 ianuarie anul celălalt, ca să avem şi noi prognoze”, a mai spus Feliciu Paraschiv.

Totodată, el a menţionat că importurile de produse agroalimentare care pot creşte şi pe teritoriul României ar trebui blocate sau suprataxate.

“Avem nevoie să promovăm maxim exporturile şi să blocăm tot ce înseamnă import, în special de produse agroalimentare care pot creşte şi pe teritoriul României. Cartoful e de import, ceapa e de import, morcovul e de import, fasolea e de import – şi nu vă spun că e din China – usturoiul e de import. Eu n-am zis de lămâi nimic, n-am zis de banane, am zis doar de legume care cresc la noi şi ar putea creşte la noi. Ar trebui să suprataxăm fasolea care vine din China cu taxă vamală de 1.000%. În primul an va fi 30 – 40 lei/kg de fasole, dar în anul următor vor pune ai noştri fasole în pământ”, a adăugat vicepreşedintele ANCMMR.

 

Înregistrarea întâlnirii „Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025”, AICI.

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA