Emilian DUCA, Doctor în Economie: O conştientizare a faptului că suntem într-o situaţie diferită, faţă de statele din vestul Europei, trebuie să se producă la nivelul decidenţilor politici

dec. 21, 2022 | Comunitatea CLCC

„În tot procesul de adoptare a unei directive europene trebuie să ținem cont de interesele naționale.Trebuie să fim conștienți, de exemplu,că acciza la tutun reprezintă una dintre sursele principale de creștere a încasărilor la buget. Industria tutunului din România contribuie într-un procent semnificativ la bugetul de stat.”, a adăugat Emilian Duca, Doctor în economie și Consultant fiscal, în cadrul ultimei dezbateri CLCC din 2022.

Invitatul nostru a continuat  cu  modificările legate de clauzele obligatorii ale Contractului Individual de Muncă. A fost aprobat un model nou al CIM-ului unde apare noțiunea de absențe motivate pentru situații neprevăzute. De asemenea, dreptul de a a avea mai multe contracte de muncă, inclusiv la angajatori diferiți, este supus condiției de a nu se suprapune programele de lucru. De asemenea este introdus concediul de îngrijitor.

O altă modificare fiscală pe care a enunțat-o acesta se referă la instrucțiunile de aplicare a unor prevederi din legea 448/2006, adică contribuția la fondul de handicap. Practic, angajatorii au obligația să contribuie cu o sumă reprezentând echivalentul unui salariu minim brut pentru numărul persoanelor cu handicap pe care nu le-au angajat, iar aceste modificări aduc câtevaclarificări mult așteptate.

„Alte modificări fiscale se referă la modificarea salariului minim brut (de la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru (în medie 165, 333 ore pe lună, reprezentând 18, 145 lei/oră). Totodată, există și modificarea salariului minim brut în construcții (în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru sectorul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 4000 de lei pentru un program normal de lucru).”, a menționat consultantul fiscal.

În încheierea intervenției sale, Emilian Ducaa detaliat câteva aspecte privind plafonarea care vine să restricționeze acordarea unor avantaje impozabile: „În momentul de față a apărut un plafon care vine să restricționeze acordarea unor avantaje impozabile, în special pentru persoanele cu venituri salariale mici. Astfel, această structură va avea două potențiale efecte: fie se renunță la acordarea acestor avantaje, fie angajatorii, pentru a menține același nivel de satisfacție al salariaților, se vor orienta către acordarea de avantaje  care nu sunt incluse în lista de plafonare. În mod cert este o creștere de impozitare și o forțare a angajatorilor de a acorda majorări de salarii de bază și mai puține avantaje salariaților pe care îi au.”.

Înregistrarea întâlnirii „Ce se schimbă în fiscalitate începând cu anul 2023” poate fi urmărită integral AICI.

Dezbatere digitală marca CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta.

Oana Iacob, JTI : Nivelul contrabandei cu ţigarete din martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de 400 milioane euro

Nivelul contrabandei cu ţigarete înregistrat în martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro, a declarat Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager JTI Romania, la webinarul “Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA