„În fiscalitatea românească nu se urmărește un fir roșu, ci mai degrabă există decizii oportuniste legate de contextul în care se desfășoară activitatea și în funcție de evoluțiile care au loc în economia mondială și românească. Se iau decizii «pe genunchi», fără o consultare reală.” Aceasta a fost observația făcută de Emilian Duca, doctor in economie, consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților Fiscali din România, în cadrul întâlnirii CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării) din luna iunie. Evenimentul a propus o dezbatere despre noile modificări ale legislației fiscale și impactul acestora asupra contribuabililor.
Măsuri necesare bugetului de stat
Conform lui Emilian Duca, în spatele măsurilor necesare, există elemente care ar trebui urmărite. Planul Național de Reziliență și Redresare cuprinde elemente ce se regăsesc în măsurile anunțate:
„Pe de o parte vom avea o reducere a plafonului de microîntreprinderi de la un milion la cinci sute de mii de euro și pe de altă parte al doilea aspect este legat de domeniile în care microîntreprinderile pot activa, eliminându-se consultanța din aceste categorii de activități în care se aplică regimul acesta de impozitare al cifrei de afaceri”, a afirmat consultantul fiscal.
„De asemenea, sunt o serie de măsuri care vizează venituri suplimentare la bugetul de stat cum ar fi accizele și majorarea cotei de TVA la anumite produse”, a mai adăugat acesta.
Anumite modificări propuse nu vor aduce venituri suplimentare
„Ci mai degrabă vor irita anumite industrii și vorbim aici de reducerea facilităților din domeniul construcțiilor și industria alimentară și agricolă, unde se diminuează plafonul maxim de la 30.000 lei la 10.000 lei, și majorarea de impozit pentru jocurile de noroc”, a avertizat Emilian Duca.
Referitor la alte modificări, consultantul fiscal a mai adăugat că „sunt și mai puțin transparente, cum ar fi introducerea unor cote speciale a unor plafoane diferite pentru contribuțiile sociale. Se mai discută despre modificarea deducerilor personale, aspect care, din punctul de vedere al salariaților, este avantajos. Fiecare dintre aceste măsuri trebuie văzute ca generând efecte, nu numai în mod direct la nivelul angajaților sau a bugetului de stat, ci și din punctul de vedere al efectelor secundare.”
Emilian Duca a concluzionat spunând că modul în care măsurile vor fi implementate și reflectate în legislația fiscală prezintă un grad mare de incertitudine: „În execuția bugetară pe primele 5 luni se pare că nu s-a încasat nicio sumă din banii care au fost alocați din PNRR, ceea ce este extrem de îngrijorător pentru că, în momentul de față, România are nevoie să echilibreze bugetul de stat cu aceste fonduri externe aflate la dispoziția sa”.
Înregistrarea întâlnirii SE SCHIMBĂ LEGISLAȚIA FISCALĂ. CE SPUN CEI CARE PLĂTESC TAXE, IMPOZITE ȘI CONTRIBUȚII?, poate fi urmărită integral AICI.
Dezbatere digitală marca CLCC
Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.