ECOTIC BAT lansează campania de informare privind colectarea în siguranță a bateriilor uzate

mart. 20, 2025 | Aparitii si Comunicate, Noutăți

ECOTIC BAT, împreună cu Asociația ECOTIC, în parteneriat cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, cu susținerea GreenWEEE International, InfoCons și Harta Reciclării, lansează campania națională de informare a publicului privind necesitatea colectării separate a bateriilor uzate și, în mod special, a bateriilor care conțin litiu.

Colectarea separată a bateriilor uzate începe de acasă. În fiecare locuință ar trebui să existe un recipient, poate fi și un borcan, în care sunt depozitate temporar bateriile uzate. O atenție deosebită trebuie acordată bateriilor tip pastilă. Ținând cont de dimensiunile mici ale acestora, există riscul să fie înghițite de copii odată ce sunt la îndemâna lor. Aici este disponibil un material video informativ pentru părinți pe această temă.

Toate bateriile uzate trebuie duse la recipientele dedicate predării spre reciclare din magazinele care comercializează baterii. Aceste puncte de colectare pot fi identificate pe www.hartareciclarii.ro.

În vederea stimulării economiei circulare și având un obiectiv similar cu directiva europeană privind încărcătorul comun USB-C, regulamentul european din 2023 privind bateriile și deșeurile de baterii, precizează obligativitatea de a oferi consumatorilor posibilitatea de demontare și de înlocuire a bateriilor portabile din echipamente începând cu februarie 2027.

Ce înseamnă această reglementare? Consumatorii vor avea din nou posibilitatea de a-și înlocui singuri bateriile din dispozitive, spre exemplu, acumulatorii Litiu Ion din telefoanele mobile și laptopuri. Producătorii vor fi obligați să pună pe piață acest tip de acumulatori pentru a putea fi achiziționați separat și să ofere instrucțiuni și informații privind îndepărtarea și înlocuirea bateriilor în condiții de siguranță.

ECOTIC BAT a realizat și lansat un GHID și un material VIDEO care explică pașii colectării separate de baterii uzate, precum și metode de precauție privind predarea spre reciclare a bateriilor care conțin litiu și a celor tip pastilă. Detalii aici.

Înainte de a preda bateriile uzate la punctele de colectare, trebuie acoperiți cu bandă adezivă conectorii bateriilor care conțin Litiu și integral bateriile tip pastilă. Astfel, se evită scurtcircuitarea prin contactul cu celelalte baterii.

Colectarea separată a bateriilor este responsabilitatea tuturor părților implicate, de la producători, consumatori, autorități publice, operatori de colectare, retaileri, fiecare contribuind la protecția mediului și la recuperarea de materii prime critice, cum este Litiu.

Totul începe cu colectarea separată de acasă și se încheie cu tratarea și recuperarea materiilor prime secundare și reintroducerea acestora în producție, în cadrul ECONOMIEI CIRCULARE.

„Lansăm această campanie de informare cu scopul de a oferi consumatorilor recomandări și exemple de bune practici privind metodele de depozitare și predare a bateriilor uzate în condiții de siguranță la punctele de colectare dedicate predării lor spre reciclare”, declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

***

Despre ECOTIC și ECOTIC BAT:

ECOTIC și ECOTIC BAT sunt organizații dedicate promovării economiei circulare, activând în sectorul gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și celor de baterii uzate (DBA). Prin implicarea constantă în pregătirea pentru reutilizare, colectare separată, reciclare și recuperare a materiilor prime, ECOTIC și ECOTIC BAT contribuie semnificativ la reducerea impactului negativ asupra mediului și la reintroducerea resurselor în circuitul economic. Organizațiile se implică activ și în implementarea unei rețele extinse de puncte de colectare separată pentru DEEE și DBA, facilitând accesul publicului la un sistem de gestionare responsabilă a deșeurilor electrice și de baterii.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA