Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: În sectorul energetic, suntem într-o zonă de haos, sperăm să nu ajungem în colaps

feb. 3, 2022 | Evenimente

Situația actuală, neplăcută, din domeniul energiei, nu este din cauza unor acțiuni care s-au desfășurat în ultimele luni, ci mai degrabă din cauza unor acțiuni proaste și a unor inacțiuni din zeci de ani. Acesta este verdictul lui Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociația Energia Inteligentă, exprimat în cadrul intervenției sale în cadrul întâlnirii de joi, 27 ianuarie, a comunității CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu tema ”Energia în 2022: Noua tranziție. Încrederea consumatorilor și proiectele industriei”.

”În ultimii ani, am avut niște semne evidente, în legătură cu criza energetică spre care ne îndreptăm, în special, din punct de vedere investițional, fără ca măsuri concrete să se fi luat și, astfel, astăzi, am ajuns în faza a doua a ceea ce înseamnă evoluțiile nefavorabile, într-o zonă de haos. Sperăm să avem inteligența să nu ajungem în faza a treia, cea de colaps. Chiar dacă suntem adepții unei piețe libere, trebuie să recunoaștem că orice piață are limitele sale și, în situații de criză, are nevoie de reglementări specifice, tocmai pentru a nu determina colapsul și de a reduce posibilitatea speculei, posibilitatea unor furnizori sau a unor operatori de a profita de situația creată”, a avertizat Dumitru Chisăliță.

Urgență energetică, în doi pași

Președintele Asociației Energia Inteligentă a vorbit apoi de planul lansat în 2021 de Asociație, ”un plan de urgență energetică în doi pași, care presupune două abordări diferite, și anume: ”o abordare pe termen foarte scurt, care trebuie să trateze efectele diverselor cauze produse în ultimii ani și zeci de ani și trebuie ca, pe o perioadă scurtă, să ajungă ca toată lumea (consumator, furnizori, operatori) să treacă de acest tsunami pe care îl avem în momentul de față și cea de-a doua abordare, care presupune activități concrete de eliminare a cauzelor care au dus la tsunami-ul de față, dar și elemente de natură reglementativă a pieței, atunci când aceasta nu funcționează sau când, în anumite situații conjncturale, fac ca legile de piață să nu mai producă acel preț corect, la care facem referire.”

Consumatorul casnic, avantajat la energie electrică

Potrivit lui Chisăliță, legea actuală a plafonării și compensării va aduce foarte multe beneficii pentru consumatorul casnic de energie electrică, dar, în același timp, pe partea de gaze, la nivelul consumatorului casnic, lucrurile nu au fost îmbunătățite în mod semnificativ.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a mai spus că nu crede că este posibilă reglementarea pieței de gaz și energie electrică la 1 aprilie, din cauza faptului că majoritatea contractelor producătorilor sunt încheiate pe o perioadă mai lungă de timp și doar în cazul unor măsuri speciale pot fi modificate. În opinia acestuia, este nevoie de un plan de măsuri pentru perioada de după 1 aprilie, care trebuie să ajute la stabilizarea consumatorilor și a furnizorilor și, de asemenea, este nevoie de un plan pe termen mediu și lung care să elimine toate cauzele care au dus la această situație.

CLCC reunește aproximativ 2000 de companii care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

„Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative. Măsurile propuse vin la pachet cu schimbări radicale și creșteri de taxe care afectează întregul mediu de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Constantin Rudnițchi: Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim

„Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim. Din păcate, modul în care este construită noua lege fiscală arată un stat lipsit de mijloacele de a aduce venituri la buget, o agenție fiscală, mai precis, care a abandonat lupta cu evaziunea sau cu optimizarea agresivă și tratează toate companiile ca și cum ar evita plata taxelor și impozitelor”, apare scris într-un material RFI România, realizat de către Constantin Rudnițchi, jurnalist și director executiv CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile româneşti

Companiile româneşti s-au bucurat, anul trecut, de venituri şi profituri fără precedent iar pentru 2023 se previzionează, în continuare, creşterea profiturilor şi a profitabilităţii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arată o analiză realizată de o platformă de business intelligence.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA