Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: În sectorul energetic, suntem într-o zonă de haos, sperăm să nu ajungem în colaps

feb. 3, 2022 | Evenimente

Situația actuală, neplăcută, din domeniul energiei, nu este din cauza unor acțiuni care s-au desfășurat în ultimele luni, ci mai degrabă din cauza unor acțiuni proaste și a unor inacțiuni din zeci de ani. Acesta este verdictul lui Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociația Energia Inteligentă, exprimat în cadrul intervenției sale în cadrul întâlnirii de joi, 27 ianuarie, a comunității CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu tema ”Energia în 2022: Noua tranziție. Încrederea consumatorilor și proiectele industriei”.

”În ultimii ani, am avut niște semne evidente, în legătură cu criza energetică spre care ne îndreptăm, în special, din punct de vedere investițional, fără ca măsuri concrete să se fi luat și, astfel, astăzi, am ajuns în faza a doua a ceea ce înseamnă evoluțiile nefavorabile, într-o zonă de haos. Sperăm să avem inteligența să nu ajungem în faza a treia, cea de colaps. Chiar dacă suntem adepții unei piețe libere, trebuie să recunoaștem că orice piață are limitele sale și, în situații de criză, are nevoie de reglementări specifice, tocmai pentru a nu determina colapsul și de a reduce posibilitatea speculei, posibilitatea unor furnizori sau a unor operatori de a profita de situația creată”, a avertizat Dumitru Chisăliță.

Urgență energetică, în doi pași

Președintele Asociației Energia Inteligentă a vorbit apoi de planul lansat în 2021 de Asociație, ”un plan de urgență energetică în doi pași, care presupune două abordări diferite, și anume: ”o abordare pe termen foarte scurt, care trebuie să trateze efectele diverselor cauze produse în ultimii ani și zeci de ani și trebuie ca, pe o perioadă scurtă, să ajungă ca toată lumea (consumator, furnizori, operatori) să treacă de acest tsunami pe care îl avem în momentul de față și cea de-a doua abordare, care presupune activități concrete de eliminare a cauzelor care au dus la tsunami-ul de față, dar și elemente de natură reglementativă a pieței, atunci când aceasta nu funcționează sau când, în anumite situații conjncturale, fac ca legile de piață să nu mai producă acel preț corect, la care facem referire.”

Consumatorul casnic, avantajat la energie electrică

Potrivit lui Chisăliță, legea actuală a plafonării și compensării va aduce foarte multe beneficii pentru consumatorul casnic de energie electrică, dar, în același timp, pe partea de gaze, la nivelul consumatorului casnic, lucrurile nu au fost îmbunătățite în mod semnificativ.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a mai spus că nu crede că este posibilă reglementarea pieței de gaz și energie electrică la 1 aprilie, din cauza faptului că majoritatea contractelor producătorilor sunt încheiate pe o perioadă mai lungă de timp și doar în cazul unor măsuri speciale pot fi modificate. În opinia acestuia, este nevoie de un plan de măsuri pentru perioada de după 1 aprilie, care trebuie să ajute la stabilizarea consumatorilor și a furnizorilor și, de asemenea, este nevoie de un plan pe termen mediu și lung care să elimine toate cauzele care au dus la această situație.

CLCC reunește aproximativ 2000 de companii care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA