Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: În sectorul energetic, suntem într-o zonă de haos, sperăm să nu ajungem în colaps

feb. 3, 2022 | Evenimente

Situația actuală, neplăcută, din domeniul energiei, nu este din cauza unor acțiuni care s-au desfășurat în ultimele luni, ci mai degrabă din cauza unor acțiuni proaste și a unor inacțiuni din zeci de ani. Acesta este verdictul lui Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociația Energia Inteligentă, exprimat în cadrul intervenției sale în cadrul întâlnirii de joi, 27 ianuarie, a comunității CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), cu tema ”Energia în 2022: Noua tranziție. Încrederea consumatorilor și proiectele industriei”.

”În ultimii ani, am avut niște semne evidente, în legătură cu criza energetică spre care ne îndreptăm, în special, din punct de vedere investițional, fără ca măsuri concrete să se fi luat și, astfel, astăzi, am ajuns în faza a doua a ceea ce înseamnă evoluțiile nefavorabile, într-o zonă de haos. Sperăm să avem inteligența să nu ajungem în faza a treia, cea de colaps. Chiar dacă suntem adepții unei piețe libere, trebuie să recunoaștem că orice piață are limitele sale și, în situații de criză, are nevoie de reglementări specifice, tocmai pentru a nu determina colapsul și de a reduce posibilitatea speculei, posibilitatea unor furnizori sau a unor operatori de a profita de situația creată”, a avertizat Dumitru Chisăliță.

Urgență energetică, în doi pași

Președintele Asociației Energia Inteligentă a vorbit apoi de planul lansat în 2021 de Asociație, ”un plan de urgență energetică în doi pași, care presupune două abordări diferite, și anume: ”o abordare pe termen foarte scurt, care trebuie să trateze efectele diverselor cauze produse în ultimii ani și zeci de ani și trebuie ca, pe o perioadă scurtă, să ajungă ca toată lumea (consumator, furnizori, operatori) să treacă de acest tsunami pe care îl avem în momentul de față și cea de-a doua abordare, care presupune activități concrete de eliminare a cauzelor care au dus la tsunami-ul de față, dar și elemente de natură reglementativă a pieței, atunci când aceasta nu funcționează sau când, în anumite situații conjncturale, fac ca legile de piață să nu mai producă acel preț corect, la care facem referire.”

Consumatorul casnic, avantajat la energie electrică

Potrivit lui Chisăliță, legea actuală a plafonării și compensării va aduce foarte multe beneficii pentru consumatorul casnic de energie electrică, dar, în același timp, pe partea de gaze, la nivelul consumatorului casnic, lucrurile nu au fost îmbunătățite în mod semnificativ.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a mai spus că nu crede că este posibilă reglementarea pieței de gaz și energie electrică la 1 aprilie, din cauza faptului că majoritatea contractelor producătorilor sunt încheiate pe o perioadă mai lungă de timp și doar în cazul unor măsuri speciale pot fi modificate. În opinia acestuia, este nevoie de un plan de măsuri pentru perioada de după 1 aprilie, care trebuie să ajute la stabilizarea consumatorilor și a furnizorilor și, de asemenea, este nevoie de un plan pe termen mediu și lung care să elimine toate cauzele care au dus la această situație.

CLCC reunește aproximativ 2000 de companii care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

Expansiunea comerțului online impulsionează piața logistică și industrială din România

România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice și industriale. Conform raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield, comerțul online continuă să fie un motor de creștere pentru sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA