Dragoș Doru, Canpack România: Sistemul de garanție-returnare, în care taxa la raft este diferențiată în funcție de produs și volum, a produs rezultate mult mai bune într-un timp mult mai scurt

Apr 18, 2022 | Evenimente

În luna martie, Comunitatea CLCC s-a reunit în mediul online, pentru o discuție despre gestionarea și valorificarea deșeurilor generate de companii, soluțiile pe care le avem la dispoziție pentru a ne alinia politicilor de mediu, dar și exemple de bune practici.

Moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe: Raul Pop – Expert legislația mediului, Cofondator Coaliția pentru Economie Circulară – CERC; Julia Leferman – Director executiv, Asociația Berarii României; Dragoș Doru – Director general, CANPACK România; Cezar Păun – Director general, Koshin România; Feliciu Paraschiv – Vicepreședinte, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR).

Dragoș Doru, Directorul General al Canpack România, invitat special al întâlnirii CLCC, a explicat faptul că, „Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), în momentul de față, este cel mai mare și mai complex proiect în acest domeniu, care va fi implementat în Europa din Est. Acesta se va desfășura în acționariat cu producătorii de băuturi răcoritoare, berarii și retailerii mari.”

Din punctul de vedere al lui Dragoș, nevoia pentru un astfel de sistem (SGR) este dată de faptul că, până acum, nu am reușit să facem o colectare eficientă, iar producătorii au avut de plătit penalități foarte mari pentru că gestionarea deficitară a acestor ambalaje. „Ideal ar fi ca acest sistem să funcționeze din prima și să nu existe sincope majore. Avem nevoie de acest sistem de garanție-reciclare.”

Directorul General al Canpack România a explicat, în cadrul conferinței, cum contribuie Canpack România la „punerea în linie dreaptă” a Sistemului de Garanție-Returnare. „Canpack produce dozele de aluminiu atât pentru industria de băuturi răcoritoare, cât și pentru producătorii de bere. Pe lângă producător, Canpack este și colectorul dozelor de aluminiu post-consum pe care le pregătește pentru a fi duse la o ulterioară reciclare și aduse în România sub forma tablei de aluminiu pentru următoarele doze care vor fi produse. Începând din 2005, de când Canpack este pe piață, activitatea companiei a fost o poveste de succes atât ca producător, cât și ca reciclator de doze de aluminiu”.

Bazat pe un studiu făcut de cei de la London Economics, care au făcut o comparație între un sistem SGR liniar, cum este acesta care urmează să fie implementat și în România, și un sistem SGR, în care există garanție la raft, Directorul General al Canpack România este de părere ca sistemul de garanție în care taxa la raft este diferențiată în funcție de produs și volumul acelui produs este un sistem care a produs rezultate mult mai bune într-un timp mult mai scurt. „Într-un sistem în care avem o garanție liniară de 0,5 la toate produsele, rezultatele vor fi cele scontate abia după 4 ani de zile, pe când în sistemul de garanții variabile în funcție de volum, rezultatele vor apărea într-un timp mult mai scurt”

 

Înregistrarea întâlnirii MANAGEMENTUL DEȘEURILOR. STADIUL SISTEMULUI DE GARANȚIE-RETURNARE, poate fi urmărită integral AICI.

CLCC reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerțului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

 

Imagine preluată de pe site-ul: https://www.revistabiz.ro/

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Julia Leferman: Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanție-Returnare rămâne deschis și după 28 februarie, dar intervin riscuri de sancțiuni pentru operatori

Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) rămâne deschis, dar intervine riscul de sancţiune pentru operatorii economici care nu s-au înregistrat până la această dată, potrivit legislaţiei, a afirmat Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC cu tema “Sistemul de garanție – returnare, bilanț de etapă”.

CELF-NNDKP: o nouă comunitate profesională în ecosistemul Oameni şi Companii

Prima comunitate profesională lansată de Oameni și Companii-OSC în 2023 este CELF, o comunitate care se adresează specialiștilor din departamentele juridice și financiare ale companiilor, dar și persoanelor cu funcții de top management și antreprenorilor, dezvoltată în parteneriat cu Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP.

Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: Programele noastre sunt de o importanță vitală pentru zona IMM-urilor!

Fondul Român de Contragarantare are două produse financiare în sprijinul IMM-urilor: unul care a început să funcționeze anul trecut, în cadrul programului IMM Invest și care se numește IMM Garant, unde instituția garantează în contul și numele statului accesul la finanțare al IMM-urilor din zona construcțiilor, și IMM Innovation, unde garantează accesul la finanțare pentru IMM-urile care trebuie să se situeze în zona cercetării, inovării și digitalizării.

Vasile Asandei, ADR NE: Nu banii sunt problema, ci felul în care reușim să ajungem la ei si să-i transformăm proiecte cu impact

“În exercițiul financiar 2021-2027 există o schimbare majoră în ceea ce privește finanțarea prin Programul Regional și anume descentralizarea acestui program, faptul că sunt 8 Programe Regionale gestionate de fiecare ADR în calitate de autoritate de management, însă sunt câteva lucruri importante cum ar fi obligația de a aloca o parte importantă de resurse către câteva domenii cheie: domeniul cercetare, inovare, competivitate digitală, specializare inteligentă către care trebuie să mergă cel puțin 25%  din resurse; zona de mediu – eficiența energetică, reducerea consumului de energie, reducerea amprentei de carbon către care trebuie să mergă peste 30% din resurse”.