Lipsa forței de muncă este una dintre cele mai grave probleme din sectorul construcțiilor, ”și-așa trimis la periferia domeniilor de interes pentru decidenții din România”, după cum a arătat Dr. ing. Cristian Erbașu, Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, în cadrul webinarului Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), desfășurat online, pe 4 martie, având ca temă: ”Impactul proiectelor de construcții asupra dezvoltării economice”.
Concluzia: ”Chiar dacă am avea un munte de bani pentru construcții, nu am avea cu cine să le facem.” Explicația: ”Avem foarte mulți lucrători necalificați în România. Peste 700.000 de lucrători sunt în străinătate în construcții sau în alte domenii. În România, mulți lucrători sunt necalificați, mare parte dintre ei provenind de la sate și nimeni nu se ocupă să îi califice. Ca și în agricultură, domeniul construcțiilor este un domeniu dur, chiar și pentru ingineri. Nu este ușor pentru un om să stea la minus 10 grade sau la plus 40-45 de grade, ceea ce se întâmplă frecvent. Este un domeniu destul de greu și sunt foarte puțini tineri atrași de acesta.”
Tehnologie scumpă, fără specialiști care să o gestioneze
”Într-adevăr, vom investi foarte mult în tehnologie, însă foarte multă tehnologie nu va fi pusă în operă, deoarece fie va fi depozitată și va fi ținută până se învechește, deoarece nu avem clădirile necesare, nu avem infrastructura și specialiștii care să o gestioneze. Tocmai de aceea, construcțile reprezintă un domeniu care nu s-a bucurat de o foarte mare digitalizare în ultimii ani”, a mai arătat Erbașu.
Digitalizarea, necesară
Problema forței de muncă ar putea fi redusă, prin digitalizare: ”Din păcate, facem lucruri ieftine, care, de fapt, sunt scumpe. Facem lucruri ieftine, la care apoi trebuie să intervenim, uneori, trebuie să le luăm chiar de la zero. Digitalizarea ar aduce nu numai o ușurință, ci o necesitate mai redusă de oameni care sunt implicați în construcții.”
Building Information Modeling (BIM), conceptul 7D, o prioritate
”Peste tot în lume a fost lansată această interfață, în care se introduc toate elementele necesare, Building Information Modeling (BIM), prin care avem 7D. Dimensiunea a 7-a reprezintă costurile de operare și de mentenanță. Toată lumea acolo se uită, rezultatul este acolo, nu la finalizarea clădirii. Acest concept trebuie să fie pentru constructorii românii o prioritate, pentru că, în străinătate, mai ales în ultimii ani, lucrurile au luat o amploare mult mai mare. De BIM se discută de vreo 15 ani. La noi, doar se auzea despre el, însă ar trebui să devină un lucru uzual, să devină un parchet de digitalizare al companiilor de azi, altfel, discrepanța dintre noi și companiile străine va fi din ce în ce mai mare și riscăm ca multe dintre investițiile care se vor face în România să nu poată fi abordate de companiile românești, decât destul de limitat. Avem nevoie de o masă critică de oameni, care să se specializeze în a lucra altfel în construcții”, a explicat constructorul.
În opinia acestuia, 2021 este anul în care se pregătește o ascensiunea a economiei noastre pentru următorii ani, iar cât de bine va fi pregătită rămâne de văzut.
Webinar marca CLCC
Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat situația construcțiilor, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, provocările acestei perioade, soluțiile și tehnologiile folosite pentru a răspunde nevoilor clienților, dar și impactul acestui sector asupra dezvoltării economice.
Evenimentul a fost organizat de CLCC (for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică), în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.