Doru Dragomir, BCCBR: Potrivit previziunilor pentru anul 2022, vor scădea investițiile bulgare în turismul românesc

ian. 6, 2022 | Evenimente

„Dacă în urmă cu 2 ani aveam destul de multe investiții bulgare în România, în momentul de față, în  previziunile  pentru  anul  viitor,  aceste  investiții  sunt în  scădere. Investitorii bulgari au din ce în ce mai multă încredere în industria bulgară și în tot ce înseamnă piața de afaceri din Bulgaria, drept urmare, acest aspect va duce la scădea investițiilor bulgare în România. Din punct de vedere macroeconomic, logica ar fi fost ca investițiile să plece din România spre Bulgaria, iar marfa să fie vândută în România, în condițiile în care piața de la noi este o piață mai scumpă, dar în ultimii 5 ani, această idee macroeconomică nu prea a stat în picioare în regiunea noastră”, a explicat motivul scăderii investițiilor bulgare în turismul românesc, în cadrul întâlnirii de specialitate a Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, Doru Dragomir, Președintele Camerei de Comerț Bilaterală România – Bulgaria.

Atunci când discutăm despre turismul extern, vecinii  noștri  bulgari  au  reușit  să-și  creeze  o strategie care să fie de mai mare succes, în comparație cu strategia României. Este adevărat că bulgarii sunt ajutați, însă ei au acceptat să fie ajutați de cei din vestul Europei, iar această strategie a fost un real succes.

„Dacă facem o analiză a turismului din  anii  2018 și 2019  aveam  turiști  români în Bulgaria  de  aproximativ 1, 5 milioane la  nivelul  litoralului  Bulgariei, la  care mai  adăugam  500.000  de  mii  de  turiști  care  mergeau în  stațiunile  montane  iarna. Cu alte cuvinte, depășeam cifra de 2 milioane de turiști români  în Bulgaria, conform statisticilor oficiale ale guvernului bulgar; însă, din  cauza pandemiei, în   anul   2021,   numărul   lor a   scăzut   considerabil,   astfel că au fost undeva între 300.000-400.000 de mii de turiști români pe litoralul bulgăresc. Cu toate acestea, numărul de turiști din 2021 a fost destul de mare dacă ne raportăm la clasamentul turiștilor din afara Bulgariei, unde turiștii români ocupă locul 3”, a precizat Doru Dragomir.

Bulgaria a reușit să implementeze o serie de restricții legate de pandemie, astfel încât să nu afecteze considerabil sezoanele  turistice. Bulgaria  a  introdus  restricții  destul  de  puternice înainte  de  sezon,  iar  la începutul  sezonului  restricțiile au început  să se  ridice,  lucru  care  a  dus  la menținerea  unui  echilibru între  restricții și  sezoanele turistice, având ca scop susținerea turismului bulgar.

„Până la 1 decembrie, din România nu se putea intra în Bulgaria decât cu certificat verde, plus test PCR, iar începând cu 1 decembrie s-a scos obligativitatea testului PCR, deci sunt mai puțin aspre restricțiile, iar acest lucru se întâmplă în contextul în care pe 17 decembrie începe oficial sezonul de sky din Bulgaria, astfel încât, românii vor avea posibilitatea de a merge la sky în Bulgaria mai ușor. Cu toate acestea, ei au reușit să mențină un balans rezonabil între restricții și sezoanele turistice, lucru care, evident, a ajutat turismul bulgar.

Este  greu  să se  facă predicții  pentru  anul  2022  deoarece  abia  după 12  luni  Bulgaria  a  reușit  să-și creeze un nou Parlament . La nivel declarativ, încă sunt probleme legate de diferențele de opinii, apropo de vaccinare obligatorie, nevaccinare, ce înseamnă certificatul verde etc. Ținând  cont  de  faptul  că turismul reprezintă pentru Bulgaria o  sursă destul de  mare  din PIB-ul țării  cred  că va  fi  luat serios în considerare acest potențial și vor continua să mențină acest balans între restricții și posibilitatea de a avea turiști în țară”, este de părere Președintele Camerei de Comerț Bilaterală România – Bulgaria.

Înregistrarea întâlnirii din 15 Decembrie, despre ECONOMIA ROMÂNEASCĂ: RETROSPECTIVĂ ȘI PROIECȚII PENTRU 2022, poate fi urmărită integral AICI.

Întâlnirea a fost organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării. Moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Laurian Lungu – Analist economic, Co-fondator Consilium Policy Advisors Group – CPAG; Doru Dragomir – Președinte Camera de Comerț Bilaterală România – Bulgaria; Adrian Sandu – Secretar General, Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM; Călin Ile – Președintele Federației Industriei Hoteliere din România – FIHR; Radu Tănase – Membru Consiliului Director HORA România; Feliciu Paraschiv – Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România – ANCMMR; Raul Pop – Expert mediu, Co-Founder Coaliția pentru Economie Circulară – CERC.

CLCC reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerțului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

 

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Prin știință construim un viitor fără fum

Produsele din tutun încălzit sunt o gamă de produse relativ noi. Acestea au fost dezvoltate și evaluate pentru a reduce riscurile asociate fumatului și se adresează adulților care altfel ar continua să fumeze. Totuși, cea mai bună alegere rămâne renunțarea completă la țigări și nicotină.

Philip Morris International – prima companie din industria tutunului care a mizat pe știință și inovație

Tutunul nu este o descoperire recentă. Dimpotrivă. Doar modurile în care a fost utilizat de-a lungul timpului s-au schimbat. Dacă într-un trecut foarte îndepărtat fruzele de tutun erau întrebuințate în ritualuri religioase sau în scopuri terapeutice, abia după expedițiile lui Columb planta a început să fie folosită în pipe, trabucuri și tutun.

Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România: În continuare sunt creșteri de salarii în piață

Anul acesta, 2023, este un an special pe piața muncii, pentru că vine cu o continuare, o transformare postpandemică, cu provocări, probleme, greutăți, iar, în ceea ce privește recrutarea, vine cu un paradox: pe de-o parte există deficit de forță de muncă și pe de altă parte oamenii își pierd jobul, din cauza reducerilor de business, reducerilor de costuri etc. Este descrierea făcută pieței muncii de Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România.

In vino veritas – mituri despre vin

Când ești la început în lumea vinului vei afla tot felul de lucruri despre vin. Oare sunt adevărate toate informațiile care ajung la tine? Pivot Noir demontează o parte dintre cele mai des întâlnite mituri despre vin, care încă sunt crezute, chiar dacă s-au dovedit a fi neadevărate.