Dorin Cojocaru, APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui): Nu avem o lege transparentă, clară și simplă

mart. 8, 2022 | Evenimente

Legislația din România referitoare la industria laptelui trebuie ”cizelată, filtrată”, pentru că aceste costuri generate de legi care se suprapun și sunt incoerente reprezintă 6% din PIB. Este părerea exprimată de Dorin Cojocaru, Preşedinte APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui), în cadrul webinarului Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), cu tema ”Industria alimentară, între creșterea costurilor și presiunea importurilor”. Dezbaterea a avut pe 23 februarie și a fost moderată de Constantin Rudnițchi, Director Executiv CLCC. Concluzia amară a lui Cojocaru: ”Nu avem o lege transparentă, clară și simplă”.

Vinovații pentru situația din industria laptelui

În opinia reprezentantului APRIL, cei mai mari vinovați pentru actuala situație sunt cei din administrația locală, din Guvern, politicienii populiști și, nu în ultimul rând, presa, care nu reflectă realitatea din industria laptelui și nu este bine informată.

Impactul creșterii facturii la electricitate

Pe de altă parte, Dorin Cojocaru a vorbit despre o serie de studii efectuate pe diverse fabrici de lapte și impactul pe care l-a avut creșterea energiei asupra acestora. Potrivit Președintelui APRIL, unui membru al asociației sale i-a crescut factura la electricitate cu 1.000%.

”În industria laptelui, cel mai mult a crescut costul pe materie primă, laptele. Creșterile costurilor materiei prime au început încă din primăvara lui 2021 și continuă. Există o creștere a prețului la raft și o creștere a prețului între furnizori și cumpărător. În tot acest context, consumatorul are impresia că laptele se ia de la țâța vacii, se toarnă într-o pungă sau într-o cutie și se pune pe raft, dar în realitate sunt foarte multe costuri directe și indirecte și sunt mulți factori care influențează costul final”, a aexplicat Cojocaru.

Soluții pentru reducerea costurilor

În ceea ce privește energia, acesta a arătat că se încearcă găsirea unor soluții de reducere a costurilor, astfel că au solicitat sprjin pentru utilizarea energiei verzi, pentru accesul la proiecte și programe, pentru a îmbunătăți utilajele energofage din fabrici și a trece pe utilaje cu consum energetic mai mic.

Altă concluzie amară: ”În 2021, industria laptelui a fost pe pierderi și se așteaptă luna martie pentru că, după depunerea bilanțului, se va putea observa câte firme au mai rămas.”

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Transformarea digitală devine prioritatea principală a companiilor

Transformarea digitală şi-a recâştigat poziţia de prioritate strategică principală pentru companiile din întreaga lume, iar revirimentul iniţiativelor digitale este impulsionat în mare parte de progresele în inteligenţa artificială (AI), care remodelează atât operaţiunile interne, cât şi procesele orientate către clienţi, conform studiului „CxO Priorities 2024”, realizat de Horvath, firmă globală de consultanţă în management.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA