Dorin Cojocaru, APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui): Nu avem o lege transparentă, clară și simplă

mart. 8, 2022 | Evenimente

Legislația din România referitoare la industria laptelui trebuie ”cizelată, filtrată”, pentru că aceste costuri generate de legi care se suprapun și sunt incoerente reprezintă 6% din PIB. Este părerea exprimată de Dorin Cojocaru, Preşedinte APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui), în cadrul webinarului Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), cu tema ”Industria alimentară, între creșterea costurilor și presiunea importurilor”. Dezbaterea a avut pe 23 februarie și a fost moderată de Constantin Rudnițchi, Director Executiv CLCC. Concluzia amară a lui Cojocaru: ”Nu avem o lege transparentă, clară și simplă”.

Vinovații pentru situația din industria laptelui

În opinia reprezentantului APRIL, cei mai mari vinovați pentru actuala situație sunt cei din administrația locală, din Guvern, politicienii populiști și, nu în ultimul rând, presa, care nu reflectă realitatea din industria laptelui și nu este bine informată.

Impactul creșterii facturii la electricitate

Pe de altă parte, Dorin Cojocaru a vorbit despre o serie de studii efectuate pe diverse fabrici de lapte și impactul pe care l-a avut creșterea energiei asupra acestora. Potrivit Președintelui APRIL, unui membru al asociației sale i-a crescut factura la electricitate cu 1.000%.

”În industria laptelui, cel mai mult a crescut costul pe materie primă, laptele. Creșterile costurilor materiei prime au început încă din primăvara lui 2021 și continuă. Există o creștere a prețului la raft și o creștere a prețului între furnizori și cumpărător. În tot acest context, consumatorul are impresia că laptele se ia de la țâța vacii, se toarnă într-o pungă sau într-o cutie și se pune pe raft, dar în realitate sunt foarte multe costuri directe și indirecte și sunt mulți factori care influențează costul final”, a aexplicat Cojocaru.

Soluții pentru reducerea costurilor

În ceea ce privește energia, acesta a arătat că se încearcă găsirea unor soluții de reducere a costurilor, astfel că au solicitat sprjin pentru utilizarea energiei verzi, pentru accesul la proiecte și programe, pentru a îmbunătăți utilajele energofage din fabrici și a trece pe utilaje cu consum energetic mai mic.

Altă concluzie amară: ”În 2021, industria laptelui a fost pe pierderi și se așteaptă luna martie pentru că, după depunerea bilanțului, se va putea observa câte firme au mai rămas.”

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

Expansiunea comerțului online impulsionează piața logistică și industrială din România

România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice și industriale. Conform raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield, comerțul online continuă să fie un motor de creștere pentru sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA