Deficitul de forță de muncă în HoReCa atinge cote alarmante; în stațiunile turistice ajunge și la 50%

mart. 17, 2025 | Noutăți

Deficitul de personal în HoReCa este estimat la 20 – 25% la nivel național, iar în orașele turistice, în plin sezon, acesta poate ajunge chiar la 50%, măsurile legislative și de taxare a forței de muncă fiind un impediment în relația angajator – angajat, atrage atenția Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).

Într-un comunicat remis luni AGERPRES, FPIOR precizează că, în România, peste 20% dintre muncitorii necalificați din industria ospitalității sunt străini.

‘Cea mai mare provocare a industriei ospitalității în acest moment este lipsa de stabilitate a forței de muncă. Avem milioane de români plecați în străinătate și nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiții, antreprenorii se văd nevoiți să angajeze personal străin, chiar și la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienților. Muncitorii necalificați români nu au motivație, sunt instabili emoționali și nu iau decizii raționale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificați pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu – spălător de vase, picol etc.’, a afirmat președintele FPIOR, Valentin Șoneriu, citat în comunicat.

În opinia patronatelor din HoReCa, măsurile legislative și taxarea forței de muncă pot crea dificultăți semnificative între angajatori și angajați. Impozitele mari și birocrația complicată reduc salariile nete, ceea ce afectează motivația angajaților. În plus, schimbările frecvente ale legislației generează incertitudine și complică gestionarea resurselor umane. De aceea, este important ca legislația să fie clară și stabilă, pentru a sprijini atât angajatorii, cât și angajații, și a crea un mediu de lucru mai eficient.

‘Industria ospitalității nu își mai permite să piardă timp în lipsa unor măsuri concrete din partea autorităților. Ne plângem că nu avem mai mulți turiști în România și că nu avem o imagine de destinație de vacanță cunoscută și căutată în lume, dar nu luăm deloc măsuri de susținere a acestui sector, a cărui contribuție la PIB a depășit 6%. Deficitul de personal afectează grav serviciile oferite turiștilor și, implicit, întreaga economie. Avem nevoie urgentă de soluții eficiente, de la facilități fiscale pentru angajatori până la accelerarea procesului de recrutare și integrare a forței de muncă. Dacă nu acționăm acum, ne vom confrunta cu o criză profundă în acest sector esențial pentru România’, transmite secretarul general al FPIOR, Corina Martin.

Federația solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectorului ospitalității, inclusiv facilități fiscale pentru angajatori, simplificarea procedurilor de recrutare a muncitorilor străini și politici publice care să încurajeze revenirea forței de muncă românești în țară.

‘Este esențial ca statul să înțeleagă impactul economic al acestui deficit și să colaboreze cu mediul privat pentru soluții durabile. Industria ospitalității este un motor important al economiei naționale și trebuie susținută corespunzător’, a adăugat Șoneriu.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2024, numărul de angajați din sectorul hoteluri și restaurante a crescut cu 6.800 de persoane față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea și retenția angajaților.

Tot INS arată că, în ianuarie 2025, câștigul salarial mediu brut a fost de 8.910 lei, cu 341 de lei sub valoarea din luna decembrie 2024, în timp ce media netă s-a situat la 5.328 de lei, în scădere cu 5,6%. Pe ansamblu, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) – de 11.437 lei, și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (10.877 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.292 lei) și în hoteluri și restaurante (3.321 lei).

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România este cea mai mare organizație națională din domeniu, care reunește peste 1.000 de companii. Federația are ca misiune reprezentarea membrilor în relația cu autoritățile centrale, protejarea și promovarea intereselor actorilor din industrie la nivel național și internațional. AGERPRES

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA