Daniel Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele

apr. 25, 2024 | Comunitatea CLCC

„Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi regăsim în diverse linii de producţie din sectorul de ţiţei şi gaze”, a declarat Daniel Apostol, Director general, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG).

El a subliniat că România se află în prezent pe o poziţie de avantaj la nivel geopolitic, geostrategic european.

“România produce energie, este un producător de energie, este şi un consumator, în mod firesc, dar peste 90% din consumul ei de energie România şi-l asigură din producţia proprie. O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele”, a menţionat Daniel Apostol, la dezbaterea “Suprareglementare, suprataxare. Când ce e mult strică”, organizată de CLCC – Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.

Totodată, el a făcut referire la concluziile unui studiu privind sistemul de impozitare specific sectorului de ţiţei şi gaze, al cărui autor este Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate, co-managing Partner Biris Goran SPARL. Conform studiului, sistemul este extrem de complex, fiind compus din “mai multe tipuri de taxe şi impozite care, însumate, devin extrem de împovărătoare unei dezvoltări şi unei decizii de investiţie continuă”.

În context, Directorul General al FPPG a făcut referire la redevenţele petroliere, impozitul pe venituri suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor la gazele naturale, impozitul pe veniturile suplimentare provenite din vânzarea gazelor naturale din producţia internă proprie, din perimetre petroliere offshore sau onshore de mare adâncime, impozitul pe venituri din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gaz natural.

Totodată, Daniel Apostol s-a referit la contribuţia de solidaritate care a apărut în ultimii ani, “consecinţa politicilor europene, consecinţa unei supra-reglementări”. De asemenea, el a atras atenţia şi asupra impozitului suplimentar pentru persoane juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele de ţiţei şi gaze, numit “impozit specific pe cifra de afaceri”.

Pe de altă parte, directorul general al FPPG a atras atenţia asupra riscului de scădere a securităţii energetice care este foarte mare, în contextul unui război la graniţă, “cu multe alte conflicte internaţionale extrem de fierbinţi, care generează spaimă în pieţele internaţionale, cu un grad mare de incertitudine şi instabilitate la nivelul pieţelor financiare”.

El a subliniat că România beneficiază de resurse şi de o industrie care sunt capabile să asigure României şi Europei un grad sporit de securitate energetică cu o singură condiţie: investitorii aflaţi în acest sector să fie favorizaţi de cadrul de reglementare să investească în continuare, să-şi deruleze în continuare dezvoltarea sectorului de producţie.

Înregistrarea întâlnirii „Suprareglementare, suprataxare. Când ce e mult strică”, AICI .

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA