Dana Tănase, Asociația Română a Cărnii (ARC): Este necesară o plafonare a prețurilor la energia electrică

mart. 9, 2022 | Evenimente

Facturile la energia electrică le dau mari bătăi de cap și celor din industria cărnii. Soluția diminuării efectelor negative ar fi, în opinia Danei Tănase, Director Executiv, Asociația Română a Cărnii (ARC), plafonarea prețurilor la energia electrică, în caz contrar, impactul negativ asupra acestui sector urmând să fie și mai mare, după cum a explicat aceasta, în cadrul webinarului Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), cu tema ”Industria alimentară, între creșterea costurilor și presiunea importurilor”. Dezbaterea a avut pe 23 februarie și a fost moderată de Constantin Rudnițchi, Director Executiv CLCC.

Costuri de producție, mai mari cu 9-10%

Potrivit Danei Tănase, din perspectiva creșterii prețurilor la utilități, situația diferă, unii dintre membrii asociației au contracte care expiră prin lunile aprilie, mai, iunie, alții negociază. Această creștere se reflectă însă deja în costurile de producție, mai mari cu cel puțin 9-10 procente. De asemenea, au crescut și costurile legate de ambalaje.

Pesta porcină africană, alt pericol

”Pe partea de procesare carne, suntem puternic afectați de pesta porcină africană, maladie care a început în anul 2017 și care se pare că se va întinde încă 20-30 de ani de acum înainte. Din păcate, până în prezent nu s-au luat măsuri cu privire la această boală. Din cauza pestei porcine, noi nu ne putem promova”, a mai spus Tănase.

Potrivit acesteia, producția de carne de porc în România a scăzut anul trecut cu 30% față de anul 2020 și, ca urmare, ”nu avem de unde să asigurăm necesarul și pentru consum, și pentru procesare”.

”În momentul de față, în urma unor acțiuni care durează de zece ani, așteptăm să vedem dacă vom putea exporta în Statele Unite ale Americii salam de Sibiu și conserve”, a mai spus Directorul Executiv ARC.

În opinia acesteia, altă problemă importantă o constituie deficitul forței de muncă, muncitorii români preferând să plece peste hotare, unde ofertele sunt mai avantajoase.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

„Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative. Măsurile propuse vin la pachet cu schimbări radicale și creșteri de taxe care afectează întregul mediu de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Constantin Rudnițchi: Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim

„Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim. Din păcate, modul în care este construită noua lege fiscală arată un stat lipsit de mijloacele de a aduce venituri la buget, o agenție fiscală, mai precis, care a abandonat lupta cu evaziunea sau cu optimizarea agresivă și tratează toate companiile ca și cum ar evita plata taxelor și impozitelor”, apare scris într-un material RFI România, realizat de către Constantin Rudnițchi, jurnalist și director executiv CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile româneşti

Companiile româneşti s-au bucurat, anul trecut, de venituri şi profituri fără precedent iar pentru 2023 se previzionează, în continuare, creşterea profiturilor şi a profitabilităţii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arată o analiză realizată de o platformă de business intelligence.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA