Dana Tănase, Asociația Română a Cărnii (ARC): Este necesară o plafonare a prețurilor la energia electrică

mart. 9, 2022 | Evenimente

Facturile la energia electrică le dau mari bătăi de cap și celor din industria cărnii. Soluția diminuării efectelor negative ar fi, în opinia Danei Tănase, Director Executiv, Asociația Română a Cărnii (ARC), plafonarea prețurilor la energia electrică, în caz contrar, impactul negativ asupra acestui sector urmând să fie și mai mare, după cum a explicat aceasta, în cadrul webinarului Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), cu tema ”Industria alimentară, între creșterea costurilor și presiunea importurilor”. Dezbaterea a avut pe 23 februarie și a fost moderată de Constantin Rudnițchi, Director Executiv CLCC.

Costuri de producție, mai mari cu 9-10%

Potrivit Danei Tănase, din perspectiva creșterii prețurilor la utilități, situația diferă, unii dintre membrii asociației au contracte care expiră prin lunile aprilie, mai, iunie, alții negociază. Această creștere se reflectă însă deja în costurile de producție, mai mari cu cel puțin 9-10 procente. De asemenea, au crescut și costurile legate de ambalaje.

Pesta porcină africană, alt pericol

”Pe partea de procesare carne, suntem puternic afectați de pesta porcină africană, maladie care a început în anul 2017 și care se pare că se va întinde încă 20-30 de ani de acum înainte. Din păcate, până în prezent nu s-au luat măsuri cu privire la această boală. Din cauza pestei porcine, noi nu ne putem promova”, a mai spus Tănase.

Potrivit acesteia, producția de carne de porc în România a scăzut anul trecut cu 30% față de anul 2020 și, ca urmare, ”nu avem de unde să asigurăm necesarul și pentru consum, și pentru procesare”.

”În momentul de față, în urma unor acțiuni care durează de zece ani, așteptăm să vedem dacă vom putea exporta în Statele Unite ale Americii salam de Sibiu și conserve”, a mai spus Directorul Executiv ARC.

În opinia acesteia, altă problemă importantă o constituie deficitul forței de muncă, muncitorii români preferând să plece peste hotare, unde ofertele sunt mai avantajoase.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA