Dan Tudose, General Manager, E-acumulatori: Fiecare suprafață de acoperiș disponibilă e o suprafață de producție

nov. 14, 2022 | Comunitatea CLCC

Cea mai ieftină energie este cea pe care o producem noi, pe acoperișul nostru, iar fiecare suprafață de acoperiș disponibilă e o suprafață de producție. Este mesajul transmis de Dan Tudose, General Manager, E-acumulatori, în cadrul dezbaterii profesionale marca CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), de joi, 27 octombrie. ”Criza energetică – de la economie la eficiență energetică” a fost tema discuțiilor axate pe impactul economic și ecologic al crizei energetice, dar și pe soluțiile care se întrevăd pe diverse paliere – performanța energetică a clădirilor și locuințelor, materiale sustenabile, surse alternative de energie, ajutoare financiare ș.a.

Programe de subvenționare, accesibile

”Te poți încălziți cu energia de la soare, îți poți încălzi apa cu sistemul solar sau îți poți încălzi locuința cu sistemul de căldură, tot cu ajutorul energiei pe care o produci pe acoperișul tău. Iar pentru asta, există mai multe programe de subvenționare, atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice, există o perioadă de amortizare foarte bine definită, suntem într-un moment excelent cu aceste programe de subvenționare. Printre programele de subvenționare care există, amintesc – pentru persoane fizice – Casa verde fotovoltaice (de la 1 ianuarie, Ministerul Mediului vrea să pună acest program  în cadrul autorităților locale, care ar fi bine să aibă un termen de implementare și un răspuns al cererilor solicitanților, astfel încât perioada de implementare să fie bine definită. Dacă aceste lucruri se respectă, instalatorii își pot face un plan și își pot asigura un stoc de marfă și un flux de resurse materiale și umane, iar beneficiarii vor ști cum vor proceda și ce va presupune sistemul fotovoltaic, fără să se aștepte la cheltuieli neprevăzute, bineînțeles”, a mai spus Tudose.

Alte surse valide

Potrivit acestuia, ne putem încălzi și cu o pompă de căldură, la fel cum ne putem încălzi cu gaz sau centrală pe biomasă ș.m.d. Pompa de căldură are un grad de eficiență mai mare decât multe alte surse de încălzire și tot acest cost cu energia îl putem previziona, pentru a instala mai multe sau mai puține panouri dintr-un sistem fotovoltaic, astfel încât să reducem dependența.

Avantajul? ”O investiție de genul acesta se amortizează foarte repede, dacă accesăm un program guvernamental, dar, dacă investim din fonduri proprii, putem ajunge între 4 și 5 ani de zile sau chiar 2-3 ani, în funcție de cererea de pe piață. Tot ce trebuie să facem este să ne interesăm,  să mergem către autorități și să punem un pic de presiune, să miște lucrurile, să luăm în calcul faptul că putem scădea dependența față de variațiile de prețuri, de tot felul de anomalii care există pe piața energiei și să ne gândim că fiecare suprafață de acoperiș pe care o avem disponibilă reprezintă o suprafață de producție sau pot fi direct orientate pe sol.  Mai trebuie să ținem cont și de faptul că putem adăuga stocare de energie, astfel încât orice întrerupere sau variație de energie să nu afecteze flow-ul nostru de lucru. Iar costurile sunt rezonabile, nu au suferit creșteri mari! În plus, sistemele fotovoltaice produc pe tot parcursul anului, dar cel mai mult în anotimpul cald, însorit și mai puțin în cel rece”, a mai explicat Dan Tudose.

Înregistrarea întâlnirii „Criza energetică – de la economie la eficiență energetică” poate fi urmărită integral AICI.

Dezbatere digitală marca CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

„Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative. Măsurile propuse vin la pachet cu schimbări radicale și creșteri de taxe care afectează întregul mediu de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Constantin Rudnițchi: Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim

„Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim. Din păcate, modul în care este construită noua lege fiscală arată un stat lipsit de mijloacele de a aduce venituri la buget, o agenție fiscală, mai precis, care a abandonat lupta cu evaziunea sau cu optimizarea agresivă și tratează toate companiile ca și cum ar evita plata taxelor și impozitelor”, apare scris într-un material RFI România, realizat de către Constantin Rudnițchi, jurnalist și director executiv CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile româneşti

Companiile româneşti s-au bucurat, anul trecut, de venituri şi profituri fără precedent iar pentru 2023 se previzionează, în continuare, creşterea profiturilor şi a profitabilităţii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arată o analiză realizată de o platformă de business intelligence.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA