Dan Tudose, General Manager, E-acumulatori: Fiecare suprafață de acoperiș disponibilă e o suprafață de producție

nov. 14, 2022 | Comunitatea CLCC

Cea mai ieftină energie este cea pe care o producem noi, pe acoperișul nostru, iar fiecare suprafață de acoperiș disponibilă e o suprafață de producție. Este mesajul transmis de Dan Tudose, General Manager, E-acumulatori, în cadrul dezbaterii profesionale marca CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării), de joi, 27 octombrie. ”Criza energetică – de la economie la eficiență energetică” a fost tema discuțiilor axate pe impactul economic și ecologic al crizei energetice, dar și pe soluțiile care se întrevăd pe diverse paliere – performanța energetică a clădirilor și locuințelor, materiale sustenabile, surse alternative de energie, ajutoare financiare ș.a.

Programe de subvenționare, accesibile

”Te poți încălziți cu energia de la soare, îți poți încălzi apa cu sistemul solar sau îți poți încălzi locuința cu sistemul de căldură, tot cu ajutorul energiei pe care o produci pe acoperișul tău. Iar pentru asta, există mai multe programe de subvenționare, atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice, există o perioadă de amortizare foarte bine definită, suntem într-un moment excelent cu aceste programe de subvenționare. Printre programele de subvenționare care există, amintesc – pentru persoane fizice – Casa verde fotovoltaice (de la 1 ianuarie, Ministerul Mediului vrea să pună acest program  în cadrul autorităților locale, care ar fi bine să aibă un termen de implementare și un răspuns al cererilor solicitanților, astfel încât perioada de implementare să fie bine definită. Dacă aceste lucruri se respectă, instalatorii își pot face un plan și își pot asigura un stoc de marfă și un flux de resurse materiale și umane, iar beneficiarii vor ști cum vor proceda și ce va presupune sistemul fotovoltaic, fără să se aștepte la cheltuieli neprevăzute, bineînțeles”, a mai spus Tudose.

Alte surse valide

Potrivit acestuia, ne putem încălzi și cu o pompă de căldură, la fel cum ne putem încălzi cu gaz sau centrală pe biomasă ș.m.d. Pompa de căldură are un grad de eficiență mai mare decât multe alte surse de încălzire și tot acest cost cu energia îl putem previziona, pentru a instala mai multe sau mai puține panouri dintr-un sistem fotovoltaic, astfel încât să reducem dependența.

Avantajul? ”O investiție de genul acesta se amortizează foarte repede, dacă accesăm un program guvernamental, dar, dacă investim din fonduri proprii, putem ajunge între 4 și 5 ani de zile sau chiar 2-3 ani, în funcție de cererea de pe piață. Tot ce trebuie să facem este să ne interesăm,  să mergem către autorități și să punem un pic de presiune, să miște lucrurile, să luăm în calcul faptul că putem scădea dependența față de variațiile de prețuri, de tot felul de anomalii care există pe piața energiei și să ne gândim că fiecare suprafață de acoperiș pe care o avem disponibilă reprezintă o suprafață de producție sau pot fi direct orientate pe sol.  Mai trebuie să ținem cont și de faptul că putem adăuga stocare de energie, astfel încât orice întrerupere sau variație de energie să nu afecteze flow-ul nostru de lucru. Iar costurile sunt rezonabile, nu au suferit creșteri mari! În plus, sistemele fotovoltaice produc pe tot parcursul anului, dar cel mai mult în anotimpul cald, însorit și mai puțin în cel rece”, a mai explicat Dan Tudose.

Înregistrarea întâlnirii „Criza energetică – de la economie la eficiență energetică” poate fi urmărită integral AICI.

Dezbatere digitală marca CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta.

Oana Iacob, JTI : Nivelul contrabandei cu ţigarete din martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de 400 milioane euro

Nivelul contrabandei cu ţigarete înregistrat în martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro, a declarat Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager JTI Romania, la webinarul “Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA