Fie că sunt simple scanări sau acțiuni pregătite din timp și care cresc în mod constant, zilnic sunt zeci de mii de atacuri cibernetice, cu impact asupra tuturor nivelurilor sociale, organizațiilor de orice fel, instituțiilor publice. Este avertismentul lansat de Dan Cîmpean, Director General, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, în cadrul celei de-a treia dezbateri profesionale digitale, din acest an, organizate de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, vineri, 31 martie. ”Securitatea cibernetică ne privește pe toți” a fost tema discuției referitoare la cum să reacționăm, în cazul în care organizația noastră este atacată cibernetic.
Responsabilitatea de a ne educa
”Un minimum de igienă cibernetică și un minimum de înțelegere a pericolelor care sunt acolo și a modului în care trebuie să ne comportăm ca utilizatori, ne pot scuti de, probabil, 80-90% din problemele cu care ne putem confrunta ca utilizatori. Avem o responsabilitate în acest sens, și anume, să ne educăm, să citim și, dacă tot folosim tehnologie, să înțelegem măcar nivelul de bază la care trebuie să o folosim, în mod corect și sigur”, a atras atenția Cîmpean.
Doar 15-18% din volumul real de atacuri, la nivel național, detectat
Potrivit acestuia, securitatea cibernetică a crescut în importanță față de acum 5-10 ani, când era un subiect exotic: ”Zilnic auzim din diferite surse despre incidente și atacuri cibernetice și zilnic ne confruntăm cu provocări din ce în ce mai serioase legate de tehnologii și de securitatea acestora. La Directoratul Național de Securitate Cibernetică detectăm zilnic un număr destul de mare de atacuri cibernetice, de evenimente cibernetice și monitorizăm cu mare atenție nivelul amenințărilor, actorii care sunt implicați, tehnicile, protocoalele, instrumentele pe care aceștia le folosesc pentru atacuri. La momentul acesta, observăm de ordinul sutelor de mii de evenimente în securitate și, cu mijloacele noastre modeste, detectăm undeva între 15-18% din volumul real la nivel național. Spre exemplu, nu avem senzori cu IMM-uri, cu multe școli, cu primării, nu avem date care să vină de la acest tip de organizații.”
Nivelul de conștientizare crește în mod constant
”Securitatea cibernetică este un subiect fenomenal de actual și incredibil de pertinent, la momentul acesta. Observăm că nivelul de conștientizare crește în mod constant, utilizatorul devenind tot mai conștient că există pericol, riscuri, dar și contramăsuri cum sunt metodele simple de igienă cibernetică, metode care pot proteja utilizatorul, organizația și infrastructura. Avem un mix de provocări tehnice, legate de tehnologii care se diversifică, de altfel, observăm cum au explodat încă din perioada pandemiei, când cu toții am adoptat zeci de platforme, aplicații etc. Pe de altă partă, acestă complexitate și creștere constantă a numărului de atacuri, a nivelului de sofisticare din partea atacatorilor, a dus și la o gamă largă de soluții”, a mai arătat Directorul General al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Oricine poate fi țintă, de la o mică firmă de turism, până la o mare corporație
În opinia acestuia, ca un plus, România se află într-o situație ”foarte fericită”, deoarece se bazează pe specialiști din țară, care ”își fac treaba în mod conștiincios, profesionist și care asigură securitatea cibernetică”: ”La acest moment, au identificat la DNSC 39.204 de servere, laptopuri, dispozitive activate și folosite în mod constant și deliberat, strict în contextul Razboiului Rusia-Ucraina pentru atacuri cibernetice, inclusiv la nivelul României. Au observat că toate categoriile de organizații și utilizatori din România sunt impactate și pentru atacatori oricine poate fi țintă, de la o mică firmă de turism, până la o mare corporație, spre exemplu.”
Tranziție spre furtul de date
”În ultimul timp, se observă o tranziție spre furtul de date, iar tipul de victime rămâne același – nediscriminat, orice de la școală până la IMM, de la Minister până la corporații. Cred cu tărie în forța unui parteneriat, real, onest și deschis între instituții guvernamentale, business-industrie, partea academică și de cercetare și partenerii internaționali. Toate discuțiile avute până acum cu parteneri din mediul academic și de business, cu jurnaliști, cu experți individual au dus la un apetit foarte mare de a lucra împreună și nu separat”, a dat asigurări Dan Cîmpean.
Înregistrarea întâlnirii „Securitatea cibernetică ne privește pe toți. Cum să reacționăm în cazul în care firma noastră este atacată cibernetic”, poate fi urmărită integral, AICI.
***
Reuniunile CLCC
Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.