Cum a evoluat piața muncii în 2024?

ian. 13, 2025 | Noutăți

2024 a fost un an al prudenței pe piața muncii, în care angajatorii au postat aproape 300.000 de joburi noi, dar și în care candidații au fost foarte activi în a-și căuta un nou loc de muncă, în condițiile în care au fost înregistrate aproximativ 11 milioane de aplicări, potrivit datelor din cea de-a 9-a ediție a raportului anual Review & Trends realizat de eJobs România.

87,9% din totalul joburilor postate au fost pentru România, 4,2% pentru străinătate și 7,9% remote. Orașele cu cele mai multe joburi au fost București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Ilfov, Timișoara, Craiova, Constanța, Ploiești și Bacău.

Domeniile care au scos în piață cele mai multe joburi au fost retail, prestări servicii și industria alimentară – ierarhie păstrată din 2023. Pe locul al patrulea se află industria de call center / BPO, în creștere cu 3 poziții față de 2023. Pe locul al cincilea sunt poziționați angajatorii din turism / HoReCa, în scădere cu un loc comparativ cu anul precedent, iar clasamentul este continuat cu transport / logistică, construcții, producție, IT / telecom și banking.

Nu la fel arată și topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidați. Dacă primul rămâne retailul, pe următoarele poziții se regăsesc domenii precum call center / BPO, prestări servicii, IT / telecom, banking, turism / HoReCa și transport / logistică.

„Deși luna mai a fost vârful anului, cu peste 25.000 de joburi postate, așteptarea ca vara să scadă numărul acestora s-a dovedit a fi una greșită. Lunile verii au fost la nivelul lunilor de primăvară și foarte puțin sub octombrie, fapt ce nu face decât să confirme o tendință pe care noi am observat-o deja de ceva vreme: dispare sezonalitatea în recrutare”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

2024 a fost un an în care a crescut interesul candidaților pentru obținerea unui nou loc de muncă. Cele 11 milioane de aplicări au venit și cu peste 320.000 de conturi noi create de candidați, în creștere cu 20,6% față de 2023. 4 din 10 conturi noi aparțin candidaților care au între 18 și 24 de ani, această categorie aducând cei mai mulți candidați noi la nivelul întregului an, dar și 2,8 milioane de aplicări, respectiv un sfert din total. 88% dintre tinerii nou înscriși au avut mai puțin de un an de experiență pe piața muncii.

„La fel ca în cazul joburilor, și aplicările s-au menținut tot anul la cote înalte. Inclusiv vara lui 2024 s-a dovedit o surpriză și a adus un număr mare de aplicări în lunile iulie – august. Ceea ce ne arată că, atunci când dispare sezonalitatea în postarea de joburi, în mod evident, dispare sezonalitatea și în ceea ce privește aplicările candidaților”, adaugă Bogdan Badea.

85% dintre aplicări au fost pentru joburile full time, 12,8% pentru part-time și 1,2% pentru joburile sezoniere sau pe bază de proiect. „Dacă în 2023 oferta de joburi part-time era în creștere cu 10% și se simțea o revenire pe acest segment, în special ca urmare a nevoii candidaților de a avea o sursă suplimentară de venit, în 2024 am observat o scădere în oferta de joburi, datorată în principal taxării muncii part-time la nivelul celei full-time, deși candidații au rămas tot mai înclinați către un al doilea job, ca urmare a nivelului ridicat al inflației și costului ridicat al vieții”, completează Bogdan Badea.

În ceea ce privește recrutarea remote, unul dintre subiectele care au continuat să suscite interesul candidaților și în 2024, s-a înregistrat o scădere de 36% a numărului de joburi remote postate versus 2023. Concret, angajatorii au avut 12.800 de poziții deschise, care au atras 1,5 milioane de aplicări. Cele mai multe locuri de muncă au venit din partea angajatorilor din call-center / BPO, IT / telecom, prestări servicii, retail și educație / training, după cum arată datele raportului Review & Trends 2025.

Aproape dublu a fost, în schimb, numărul de joburi postate de angajatorii din străinătate.  23.000 de poziții au fost deschise anul trecut, cele mai multe pentru Germania, Olanda, Grecia, Franța, Spania, Austria, Italia, Irlanda, Belgia și Marea Britanie. Cu toate acestea, 2024 a fost anul cu cele mai puține aplicări pentru joburi din afara țării din ultimii 6 ani, iar cei care au optat pentru o carieră peste hotare s-au uitat în special la destinații precum Germania, Olanda, Franța, Irlanda, Grecia, Belgia, Spania și Austria.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

Expansiunea comerțului online impulsionează piața logistică și industrială din România

România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice și industriale. Conform raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield, comerțul online continuă să fie un motor de creștere pentru sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA