Cristiana Deca, Cofondator&CEO Decalex: În piața muncii, există această frică de automatizare

mai 11, 2023 | Comunitatea CLCC

În special, în piața muncii, există această frică de automatizare și că angajații își vor pierde joburile. Este concluzia prezentată de Cristiana Deca, Cofondator&CEO Decalex, în cadrul ultimei ediții a Dezbaterii Profesionale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, desfășurate online, pe 27 aprilie. Tema discuțiilor a fost ”Piața muncii, între deficit și înnoirea legislației”.

”O parte din job-urile despre care se crede că se vor automatiza, nu se vor automatiza deoarece oamenii au nevoie și să realizeze niște task-uri repetitive cu succes”,  a mai explicat Deca.

Problema inteligenței artificiale, nereglementarea

În opinia acesteia, problema inteligenței artificiale este că, la momentul acesta, prezintă un mare risc, pentru că nu are reglementare, nu există niște pârgii prin care să fie protejați angajații.

”Este nevoie de puțină frână, până la un cadru legal, pentru că riscurile sunt destul de mari, mulți dintre algoritmii care sunt în piață sunt făcuți pe seturi de date care nu au fost verificate și atunci rezultatul pe care îl dau poate fi nefavorabil pentru angajați sau pentru persoanele aflate în procesul de recrutare. La nivelul Uniunii Europene, legislația care vizează inteligența artificială chiar are un capitol de inteligență artificială cu risc ridicat, unde sunt încadrate și zona de relații de muncă, și anume, partea de inteligență artificială utilizată în zona de selecție și recrutare a personalului, în special, în modul de promovare a job-urilor vacante, filtrarea aplicațiilor, evaluarea candidaților, interviu și testare. UE mai consideră în zona de risc ridicat utilizarea AI-ului în zona de decizii privind promovarea, concedierea, evaluarea cuiva. În aceste zone, riscul este la angajator, deoarece în momentul în care achiziționează un software, trebuie să se asigure că funcționează extrem de bine”, a mai explicat Cristiana Deca.

Importanța adaptabilității

Potrivit acesteia, recomandarea este să se verifice foarte exact de unde vine software-ul și unde a fost creat și ce date sunt introduse în el, pentru că reglementarea la UE este în zona de GDPR.

Reprezentanta Decalex a mai arătat că, în următorii 10 ani, vom asista la o recalibrare a tot ceea ce înseamnă departament de HR și piață de recrutare, în sensul în care, probabil, vom avea o piață în care mulți dintre angajatori vor pune la dispoziție training-uri pentru reconversie profesională și vor apărea noi funcții pe lângă cele automatizate.

”Teama în România este ca noi să fim pregătiți și să avem această adaptabilitate în minte. Mi-aș dori foarte mult, din perspectiva legislativă, un cadru de reglementare cât mai rapid, astfel încât riscurile despre care vorbesc mai marii lumii să nu se întâmple”, a mai spus Cristiana Deca.

***

Înregistrarea întâlnirii „Piața muncii, între deficit și înnoirea legislației”, poate fi urmărită integral, AICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Prin știință construim un viitor fără fum

Produsele din tutun încălzit sunt o gamă de produse relativ noi. Acestea au fost dezvoltate și evaluate pentru a reduce riscurile asociate fumatului și se adresează adulților care altfel ar continua să fumeze. Totuși, cea mai bună alegere rămâne renunțarea completă la țigări și nicotină.

Philip Morris International – prima companie din industria tutunului care a mizat pe știință și inovație

Tutunul nu este o descoperire recentă. Dimpotrivă. Doar modurile în care a fost utilizat de-a lungul timpului s-au schimbat. Dacă într-un trecut foarte îndepărtat fruzele de tutun erau întrebuințate în ritualuri religioase sau în scopuri terapeutice, abia după expedițiile lui Columb planta a început să fie folosită în pipe, trabucuri și tutun.

Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România: În continuare sunt creșteri de salarii în piață

Anul acesta, 2023, este un an special pe piața muncii, pentru că vine cu o continuare, o transformare postpandemică, cu provocări, probleme, greutăți, iar, în ceea ce privește recrutarea, vine cu un paradox: pe de-o parte există deficit de forță de muncă și pe de altă parte oamenii își pierd jobul, din cauza reducerilor de business, reducerilor de costuri etc. Este descrierea făcută pieței muncii de Oana Botolan Datki, Managing Partner, Cteam România.

In vino veritas – mituri despre vin

Când ești la început în lumea vinului vei afla tot felul de lucruri despre vin. Oare sunt adevărate toate informațiile care ajung la tine? Pivot Noir demontează o parte dintre cele mai des întâlnite mituri despre vin, care încă sunt crezute, chiar dacă s-au dovedit a fi neadevărate.

Prețul pentru o sticlă de vin bun. Cât de mult contează?

S-a întâmplat să fii dezamăgit de un vin prestigios de 200 lei și din contră, altădată ai calificat ca excelent un vin anonim de 75 lei? Este prețul întotdeauna reflecția calității? Pivot Noir vine cu răspunsul și ne explică de ce unele vinuri sunt mai scumpe decât...