Cristian Onofrei, Responsabil Dezvoltare Programe, Cluster TEC: Mizați pe Ciclul de Viață al Construcției, conceptul simplificator, din evoluția domeniului construcțiilor

mart. 15, 2021 | Comunitatea CLCC

Unul dintre conceptele simplificatoare în domeniul construcțiilor este Ciclul de Viață al Construcției, care presupune o serie de stadii, de la realizarea construcției, la recepție și operare și care reprezintă o abordare integrată a demersului construirii, după cum a arătat Cristian Onofrei, Responsabil Dezvoltare Programe, Cluster TEC, în cadrul webinarului Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), desfășurat online, pe 4 martie, având ca temă: ”Impactul proiectelor de construcții asupra dezvoltării economice”.

”Construcțiile sunt complicate, cu multe neprevăzute; nu este de ajuns să știu ce vreau, trebuie să știu ce resurse îmi trebuie pentru a încheia cu succes la timpul prevăzut, iar structurile implică multe specialități și mulți specialiști. Unui om normal îi este dificil să înțeleagă toate aceste roluri și, atunci, unul dintre conceptele simplificatoare este Ciclul de Viață al Construcției. Acesta presupune o serie de stadii prin care se trece, de la realizarea construcției, la recepție și operare. Industria construcțiilor a căutat constant o abordare integrată a demersului construirii. La început, a fost ideea livrării integrate a proiectului, apoi a apărut  ideea urmăririi întregului ciclu de viață al construcției, care are câteva etape mari: strategie- planificare; design- proiectare; construire- recepție; exploatare- întreținere. Fiecare etapă se încheie cu un livrabil, care constituie tema pentru specialiștii care vin, în etapa următoare”, a explicat Onofrei.

Potrivit acestuia, uneori, livrabilele se fac pentru un schimb de informații cu autoritățile, cum ar fi certificatul de urbanism, avizele, autorizația de construire și altele. În plus, legăturile dintre echipe sunt complexe și informația circulă de la investitor, care este în centru, la actorii importanți, la subcontractori s.a.m.d.

Transformarea digitală ordonează și eficientizează operațiunile

”Este nevoie să apară un mod de a ordona și eficientiza lucrurile, iar transformarea digitală face posibil acest lucru. BIM (Building Information Modeling),  în limbaj simplu, este conceptul lucrului, în manieră colaborativă. Procesul tehnologic, puterea de calcul a computerelor, serviciul de Cloud, transferul de informații facil au schimbat totul în jurul nostru și digitalizarea s-a impus în toate domeniile. Beneficiile digitalizării le vedem peste tot în jurul nostru. BIM este o colaborare a factorilor implicați, toate etapele din ciclul de viață al unei construcții: planificare, construire, utilizare”, a mai spus Onofrei.

De la BIM (Building Information Modeling) nivel 0, la nivel 2

Evoluția continuă: ”Atunci când am renunțat la plan, la tuș și la calc și am început să folosim CAD-ul, am fost undeva la BIM nivel 0. Lucrurile au evoluat, astfel încât, în momentul de față, suntem undeva la nivelul 1, chiar și în România, unde fiecare specialist își face propriul model, iar, pe baza modelelor, avem un pas înainte, în domeniul digitalizării. Dar nu am ajuns nici pe departe la atingerea gradului de eficientizare, pe care ni-l dorim. Digitalizarea, eficientizarea și toate beneficiile pe care ni le dorim sunt la nivelul 2, care, datorită tehnologiei și modelului Cloud, permite tuturor specialiștilor să lucreze la un singur model, la o singură versiune de adevăr. Dacă nu facem trecerea la BIM nivel 2, avantajele tehnologiei digitale vor fi doar pomenite, dar nu le vom simți. Cred că acest cluster TEC  va ajuta foarte mult la implementarea în construcții a BIM nivel 2.”

Avantajele BIM: operatorul doar supraveghează, iar roboții lucrează

Potrivit specialistului, BIM asigură o singură versiune a proiectului și o comunicare facilă între toți specialiștii, de la concept, până la fabricare și punerea în operă, asigură eficientizarea construcțiilor, prin reducerea costurilor, atât în etapa de construire, cât și în etapa de operare. Informația, fiind bine structurată și la îndemână pentru toți operatorii, ajută, prin claritatea deciziilor.

”Proiectanții din România cunosc această transformare digitală, însă trebuie să vedem cum o putem lega de șantier. Metoda lucrului colaborativ are instrumente proprii, când vine vorba de execuție. Este altceva, decât să digitalizăm planurile și să mergem cu un ecran pe șantier. BIM permite utilizarea unor instrumente digitalizate, care se raportează direct la modelul 3D, practic, utilajele știu constant ceea ce vor trebui să se construiască, oamenii pe șantier au instrumente specifice. Roboții sunt deja pe șantier.  Aceștia lucrează, pe bază de senzori instalați pe echipament, care îi permit utilajului, în funcție de modelul digital și condițiile pe care le întâlnește, să decidă singur cum să acționeze. Operatorul este în cabină, dar este doar supraveghetor”, a mai explicat Onofrei.

Webinar marca CLCC

Dezbaterea moderată de Constantin Rudniţchi, Director Executiv CLCC, a vizat situația construcțiilor, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, provocările acestei perioade, soluțiile și tehnologiile folosite pentru a răspunde nevoilor clienților, dar și impactul acestui sector asupra dezvoltării economice.

Evenimentul a fost organizat de CLCC (for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică), în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale, promovarea concurenței loiale, a imaginii constructorilor și rolului lor în societate.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Georgiana Iancu: România vrea e-Factura fără ca beneficiarii să-şi mai dea acordul să primească facturile în format electronic

„Principalul motiv pentru care România a solicitat derogare din partea Consiliului Uniunii Europene pentru aplicarea sistemului e-Factura este ca beneficiarii să nu-şi mai dea acordul pentru a primi facturile în format electronic”, a declarat Georgiana Iancu, Partener şi Liderul Departamentului de Taxe Indirecte şi Digitalizare Fiscală, Ernst&Young.

România, din nou cu cel mai mare decalaj de TVA din UE

România se menţine pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, în scădere uşoară de la 37,3% în 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizează datele din anii menţionaţi.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA